Geld besparen op eten; 5 tips

Deel met vrienden en familie

 

Geld besparen op eten.… Wat??! Een foodie die je gaat vertellen hoe je kunt besparen op eten? Ja, het is heus waar. Het mag duidelijk zijn dat ik van eten houd en vast genoeg geld uitgeef aan eten, maar iedereen wil wel eens geld uit sparen. Gewoon om even wat zuiniger aan te doen of omdat je ergens voor aan het sparen bent. De zomer is in aankomst en dan kan wat extra sparen geen kwaad. Ze zeggen altijd wel dat december een dure maand is, maar in de zomer de kan er ook wat van. Lekker op het terras zitten, op vakantie gaan en festivals bezoeken is helaas niet gratis.

1. Minder eten onderweg of op het station.

Ik heb dit heel vaak gedaan. Niet eens persé fastfood, maar vaak gewoon een lekker broodje gezond. En omdat ik er toch ben, een bakkie thee of een frisje erbij. Je bent dan al snel tussen de 4 en de 8 euro kwijt. Een maaltijd in een gemiddelde bedrijfskantine loopt ook zeker richting de 8,00 euro per dag. Reken maar uit hoeveel geld dit ongemerkt kost. Hier kan je heel veel geld besparen op eten. 

Iedereen kan hier zijn eigen oplossing voor bedenken, maar het volgende werkt voor mij heel goed. Ik vind zelf brood meenemen enorm saai en ik heb ‘s ochtends erg weinig zin om het klaar te maken. Maar als ik wil besparen doe ik het wel. Ik koop meestal een heel brood en een paar soorten beleg. Dit brood smeer ik helemaal en de losse pakketjes vries ik in. Met de lunch zijn mijn broodjes ruimschoots ontdooit, en het beleg nog lekker fris. Je kunt ook goed left-over sla op je broodjes doen, dat geeft het meteen een luxer gevoel. Op vrijdag hoef ik zelf geen broodjes mee te nemen, vind ik. Het voelt dan als een extra traktatie. Ik eet dan wel één dag duurder, maar ik bespaar vier dagen.

2. Minder voorgesneden groenten

Voorgesneden groenten lijken handig, maar zijn vaak veel duurder dan ongesneden groenten. Als je een beetje oefent met snijden, kost het je nog maar weinig tijd om het zelf te snijden. Misschien nog wel belangrijker; ongesneden groente blijft veel langer goed. Denk maar aan een zakje ijsbergsla, eenmaal geopend kun je het misschien nog één dag gebruiken. Een krop ijsbergsla daarentegen blijft makkelijk een week goed!

3. Minder vlees

Vlees is lekker, tenminste, dat vind ik. Ik houd echt van de smaak van vlees, maar ik hoef echt niet elke dag vlees te eten. Ga zo nu en dan eens voor een vegetarische optie. Niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu en je gezondheid. Op Flying Foodie zal je vaak genoeg vegetarische recepten vinden! Een alternatief is rundvlees dat ik bereid in de Instant Pot, die heeft het zelfde effect als uren stoven waardoor je een goedkoper stuk vlees kan gebruiken en doordat het bomvol smaak zit eet je over het algemeen een kleine portie vlees.

4. Vaker zelf koken in plaats van bestellen

Eten bestellen kost echt heel veel geld. Laatst bestelde ik, in een ultiem luie bui, sinds tijden weer eens pizza. Voor twee pizza’s was ik rond de 25euro kwijt. 25 euro!! En het waren echt geen bijzondere pizza’s. Wanneer je twee prefab pizza’s uit de supermarkt haalt en deze zelf opwarmt, ben je zeker minder dan de helft kwijt. Voor een simpele pasta of stamppot nog minder. Als je standaard één á twee zelfgemaakte maaltijden in je vriezer hebt liggen, scheelt dit natuurlijk ook. We hebben allemaal wel eens dagen dat we echt geen zin hebben om te koken of om het huis uit te gaan om boodschappen te doen. Dan hoef je alleen maar je maaltijd op te warmen. Dit is vaak nog sneller dan bestellen!

5. No-buy boodschappen

Dit is denk ik de moeilijkste tip om uit te voeren, maar zelf vind ik het een leuke uitdaging. Gelukkig is hij in meerdere gradaties uit te voeren. Vlak voor een vakantie vind ik het fijn om mezelf een no-buy te geven op het gebied van boodschappen. Zo vang ik twee vliegen in één klap. Ik spaar geld uit dat ik dan lekker in mijn vakantie kan uitgeven en ik hoef zo min mogelijk uit mijn koelkast weg te gooien voor ik wegga.

Het uitsluitend werken met de boodschappen die je in huis hebt, vergt wat creativiteit. Maar je zult jezelf verbazen over wat voor lekkers je allemaal kunt maken. Van restjes groenten maak ik soep. Oud brood worden tosti’s en croutons. Mocht je dit teveel van het goede vinden, kun je ook meer denken aan de voorraadkast. In plaats van vis te kopen, gebruik je dat blikje tonijn dat je nog in de kast hebt staan. Hotdogs smaken eigenlijk nog best lekker in een curry! In plaats van spaghetti, kun je ook best macaroni gebruiken. Het leegeten van je voorraadkast levert meestal wel een tijdelijke besparing op, daarna moet hij altijd snel weer worden aangevuld! Hihi!

Dit waren mijn 5 tips voor het besparen van geld op eten. Zelfs als je niet aan het sparen bent, kan het goed zijn om wat te besparen (of minder te verspillen!). Zo kun je dan eens dat lekkere biologische stuk biefstuk kopen bij een goede slager, of een keer lekker uit eten!

Hebben jullie nog goede tips om te besparen?

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Kimberley says:

    De laatste tip lijkt me het lastigst! Gewoon niks meer halen. Jeetje. En het ergste is dat ik weet dat ik dan echt nog wel een week (of langer!) voorruit zou kunnen. Maar toch, haha. Goede tips!

    1. Ik doe die laatste ook meestal alleen net voor vakantie. Dat geeft met de dan net even die extra motivatie.
      Ik heb sowieso het idee dat tip 1 t/m 4 het meeste geld besparen.

  2. Goeie tips!

    1. Dankje 🙂 ik hoop dat je er wat aan hebt.

  3. Echt hele goeie tips op deze website man!

  4. Allemaal goede tips. Het is altijd verleidelijk om onderweg eten te kopen, niet eens perse snacks. Als je op deze manier omgaat met je eten bespaar je heel veel geld. En wat is er mis met gewoon brood met beleg eten, het is ook nog eens veel gezonder dan zo’n vette hap.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close