Bloemkool couscous met kipgehaktballetjes

bloemkool couscous met kippengehaktballentjes
Bloemkool couscous met kipgehaktballetjes is een makkelijke maaltijd, die binnen 30 minuten op tafel staat en ook nog eens ontzettend gezond is. Ongemerkt eet je een flinke hoeveelheid groenten!

Deze manier van het bereiden van bloemkool wordt naast bloemkool couscous ook wel ‘bloemkool rijst’ genoemd. Dit gerecht vind ik zelf veel meer lijken op couscous, vandaar de naam :).

Couscous wordt over het algemeen gemaakt van tarwe en lijkt daarmee qua voedingswaarde en snelle koolhydraten erg op pasta. Zelf wil ik op het moment snelle koolhydraten even vermijden, dus dan is couscous geen optie. Deze bloemkool couscous is glutenvrij, koolhydraatarm en past onder andere in het paleo dieet.

Met dit recept ben ik de Italiaanse kant op gegaan met tomaatjes, olijven en lekker veel basilicum, maar je kunt eigenlijk alle kanten op.

Bloemkool couscous met kip tomaten en olijven

Ingrediënten Bloemkool couscous met kipgehaktballetjes

voor twee personen
250 g kippengehakt
1 eetlepel gedroogde oregano
1 teentje knoflook
zout en peper
1 eetlepel olijfolie

o.5 bloemkool (dit kun je met de andere helft van je bloemkool doen)
1 klein teentje knoflook
1 eetlepel olijfolie
2 eetlepels zwarte olijven
15 cherry tomaatjes
1 handje basilicum blaadjes

Bereiding Bloemkool couscous met kipgehaktballetjes

  1. Pers een teentje knoflook uit en meng dit met een vork samen met de oregano goed door het kippengehakt. Voeg naar smaak zout en peper toe. Let wel op, bij kippengehakt uit de supermarkt is vaak al zout toegevoegd, kijk dus voor de zekerheid even de verpakking. Met rauwe kip kun je namelijk niet zo makkelijk proeven 😉
  2. Draai balletjes van het gehakt en bak ze in een koekenpan met wat olijfolie goudbruin en gaar. Dit zal ongeveer 10 à 15 minuten in beslag nemen. Ga ondertussen verder met je bloemkool couscous.
  3. Verwijder al het groen en snijd de bloemkool en de stronk in stukken. Gooi de bloemkool roosjes en stronkjes in de keukenmachine en blijf malen tot je bloemkoolstukjes zo klein als couscous zijn. Dit kan even duren. Heb je geen keuken machine? Dan kun je ook een rasp gebruiken, maar dit is wel wat meer werk.
  4. Verwarm een klein scheutje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de bloemkool, samen met een geperst teentje knoflook zo’n vijf minuten. Roer zo nu en dan door.
  5. Snijd de olijven in ringetjes, de cherry tomaatjes doormidden en de basilicum grof in repen. Roer dit allemaal door de couscous heen en breng op smaak met een beetje zout en peper.

Eet smakelijk! Had jij al eens van bloemkool couscous of bloemkool rijst gehoord?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *