Crêpes – Zoete Franse pannenkoeken

Zoete franse crepes

Met deze perfecte, dunne crêpes haal je een beetje Frankrijk in huis. Dit recept bewijst dat je echt geen dure ingrediënten in huis hoeft te halen voor een Frans recept ;).

Als ik denk aan Parijs, dan denk ik zeker ook aan al die kraampjes waar ze verse crêpes bakken. Met een sierlijke beweging gieten ze het beslag op een grote plaat. Als een ware kunstenaar draaien ze met een soort platte hark het beslag tot een super dunne pannenkoek.

Anders dan de Hollandse pannenkoek is de crêpe een stuk dunner. Daarbij zijn ze ook nog eens super flexibel en smaken ze heel erg lekker met een goede laag Nutella.

Crêpe versus Galette
Een veel voorkomend misverstand is dat crêpes gemaakt worden met boekweitmeel. Er zijn wel dunne Franse pannenkoeken die met boekweitmeel worden bereid, maar dit is het hartige broertje van de crêpe: de Galette.

Benodigdheden Crêpes

250 gr bloem
50 gr suiker
snufje zout

500 ml melk
1 theelepel vanille extract
55 gr boter (gesmolten)
4 middelgrote eieren

boter of olie voor het bakken

Overige benodigdheden: Grote kom, garde, soeplepel, pannenkoek (liefst met lage rand)

Bereiding Crêpes

  1. Meng de droge ingrediënten (bloem, suiker, zout) met elkaar in een grote kom. Klop in een andere kom de eieren los met de gesmolten boter en de melk. Voeg dit vervolgens beetje bij beetje toe aan je droge mix en klop goed door, totdat je een mooi glad mengel hebt.
  2. Vet je koekenpan in. Zelf vind ik dit het makkelijkste gaan door wat olie op een stukje keukenpapier te druppelen en hiermee de pan in te smeren. Voeg wat beslag toe. Hou de pan goed schuin, zodat het beslag zich goed kan verdelen. Zodra het flensje aan de bovenkant droog aanvoelt draai je hem om en bak je hem nog ongeveer 20 seconden op de andere kant.
  3. Vet de pan weer lichtjes in en herhaal het proces, totdat al je beslag op is.

Eet smakelijk! En, wanneer ga je deze crêpes proberen?

 

1 Comment

  • Anne schreef:

    Ik wil al heel lang crêpes maken, steeds als ik ze voorbij zie komen dan sla ik de recepten weer op en nog steeds heb ik ze niet gemaakt. Ze zien er heerlijk uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *