Hollandse Pannenkoeken; het perfecte basisrecept

Echte Hollandse pannenkoeken
Het perfecte basis recept voor Hollandse Pannenkoeken. Heerlijk in hun eenvoud!

Natuurlijk kun je een pak pannenkoekenmix uit de supermarkt halen. Vaak moet je hier alleen nog wel melk en eieren aan toevoegen. De ouderwetse pannenkoeken hebben eigenlijk maar vier ingrediënten, dus veel heb je niet zo’n pak.

Een handig trucje voor de perfecte pannenkoeken is een scheutje olie of gesmolten boter toe te voegen aan je beslag. Dit zorgt ervoor dat de pannenkoeken flexibeler worden en veel minder snel zullen breken, bijvoorbeeld wanneer je ze omdraait. Ik zou wel voor een neutrale en milde olijfolie gaan, anders krijgt je pannenkoek een ongewenste bijsmaak. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor zonnebloemolie.

Pannenkoekenmix voor Hollandse pannenkoeken

Ingrediënten Hollandse Pannenkoeken

Ongeveer 4-5 pannenkoeken

  • 125 gr bloem
  • 250 ml melk
  • 1 groot ei
  • snufje zout
  • scheutje (milde) olijfolie of een klontje gesmolten boter

Overige benodigdheden: zeef, grote kom, garde, soeplepel en een koekenpan

Liever andere pannenkoeken? We hebben ook heerlijke recepten voor Amerikaanse pancakes en heerlijk luchtige Japanse hotcakes.

Bereiding Hollandse Pannenkoeken

  1. Zeef de bloem boven een grote kom, voeg het snufje zoet ook toe. Maak in het midden een kuiltje.
  2. Klop het ei samen met de melk los. Voeg de helft toe in het kuiltje van je bloem. Roer dit vanuit het midden door met een garde, tot een glad beslag. Voeg nu de rest van de melk toe en roer goed door. Voeg een kleine scheutje olie of gesmolten boter toe aan je beslag en roer nogmaals door.
  3. Laat het beslag nu even rusten, zo’n 10 minuten.
  4. Verwarm een koekenpan op middellaag vuur, met een klein beetje olie of boter. Verdeel dit goed over de pan.
  5. Schep met een soeplepel een flinke schep van het beslag in je pan. Houd de pan met je andere hand schuin, zodat het beslag zich meteen goed verdeelt.
  6. Bak de pannenkoeken mooi bruin. Vergeet niet na elke pannenkoek je pan weer een klein beetje in te vetten.

Variatie tips: 
Voeg wat geraspte appel en een snuf kaneel toe aan het beslag. Je zou er zelfs nog wat rozijnen door kunnen strooien.
Of bak wat spek en/of kaas mee!

Wat eet jij het liefst op je pannenkoek? Zelf ben ik erg gek op stroop, maar ook op kristalsuiker met citroensap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *