Homemade Aioli

Recept Spaanse Aioli
Een goed Aioli recept, dat is iets waar bijna iedereen wel wat aan heeft. Aioli is een Spaanse knoflook mayonaise. Heerlijk bij de tapas en ook gewoon bij een lekker stuk brood.

Laatst proefde ik bij Yvonne een heerlijke zelfgemaakte Aioli en ze was zo lief om haar Aioli recept met mij te delen.

Er zijn twee manieren om de Aioli te maken, met de hand of met een staafmixer. Yvonne geeft de voorkeur aan ouderwets met de hand, Arthur en ikzelf gaan eerder voor het snelle werk met de staafmixer. Het eerste deel doen wij ook met de hand, maar zodra het een beetje met elkaar gemixt is, pakken we de staafmixer erbij. Zolang je er maar voor zorgt dat je eieren niet koud zijn, kan dit recept niet mislukken.

Benodigdheden Homemade Aioli

2 eierdooiers (op kamertemperatuur!)
0.5 eetlepel witte wijnazijn
3 tenen knoflook
0.5 eetlepel zout
Zwarte peper
8-10 eetlepels zonnebloemolie

Bereiding Homemade Aioli

    1. Roer de eierdooiers los met de wijnazijn.
    2. Hak de knoflook fijn samen met het zout en wrijf daarna fijn in een vijzel of hak het superfijn met een mes.
    3. Voeg de knoflook en een flinke draai zwarte peper toe aan de dooiers.
    4. Voeg daarna onder voortdurend kloppen met een garde de olie toe, eerst druppelsgewijs, daarna in een dun straaltje.
    5. Ga door totdat een mayonaise-achtige substantie is ontstaan.

En klaar is je homemade Aioli! In een goed afsluitende pot kun je de Aioli ongeveer een weekje in de koelkast bewaren, als je tenminste redelijk verse eieren hebt gebruikt. Waarschijnlijk is het veel eerder op 🙂

Lekker op dreef en wil je nog meer sausjes maken? Wat dacht je van een heerlijke groene of rode pesto?

6 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge