Homemade kaaskroketten met oude kaas

Homemade kaaskroketten recept

Homemade kaaskroketten met oude kaas zijn smeuïg, smaakvol en zitten bomvol kaas. Beter dan een kaassoufflé!

Ik hou echt heel erg veel van kaas. Als ik lange tijd in het buitenland ben, waar moeilijk kaas te verkrijgen is, kan ik het echt enorm ‘craven’. In Nederland worden we verwend met onze kazen en de kazen van onze Europese buren zijn ook makkelijk te verkrijgen.

Welke kaas vind jij het lekkerst? Ik ben zelf gek op alle soorten kaas, maar vooral extra belegen en oude kaas. Lekker vol en ziltig.

kaaskroketjes met oude kaas
Binnenkant van een kaaskroket

Voor dit recept ben ik gegaan voor Old Amsterdam kaas; deze kaas heeft wel de oude smaak, maar smelt beter dan die echte oude brokkelkaas. En nee, dit is niet gesponsord door Old Amsterdam (was het maar zo, hahaha :’) ). Gebruik vooral de kaas die je lekker vindt, maar kijk uit met keiharde kaas, want die smelt een stuk lastiger. Het lijkt mij ook erg lekker om deze kroketjes te maken met kaas met een extra smaakje, denk bijvoorbeeld aan komijn, nagel of basilicum kaas. Hmmm, ik droom al helemaal weg!

Het lijkt misschien een lang recept met veel stappen (dit is het ook), maar elke stap is erg simpel. Lees het goed door voor je begint. Je zult zien dat het allemaal wel mee valt.

Ingrediënten kaaskroketjes met oude kaas

voor ongeveer 16 kaaskroketjes

Voor de kaaskroketjes vulling
30 gr boter
130 gr bloem
250 ml melk (ik gebruik volle melk)
0.5 groente bouillonblokje (tot gruis vermalen)
1 eidooier
10 gr peterselie (fijngehakt)
200 gr geraspte kaas (ik ging voor old Amsterdam, deze is lekker pittig)

optioneel: vers gemalen peper

Voor de korst:
3-4 eetlepels bloem
1 ei (losgeklopt)
3-4 eetlepels paneermeel of panko

Overig: Olie om in te frituren

Bereiding kaaskroketjes met oude kaas

De vulling

  1. Meet alle ingrediënten voor je kaaskroketjes vulling af en zet dit klaar.
  2. Smelt de boter in een klein pannetje. Zodra deze is gesmolten, voeg je de bloem beetje bij beetje toe. Bak de bloem twee à drie minuten. Zo gaart de bloem en dat komt de smaak enorm ten goede.
  3. Voeg een klein scheutje melk toe, roer door en voeg nog wat melk toe. Blijf dit herhalen, totdat alle melk is opgenomen en je een soort van dikke saus hebt gekregen.
  4. Voeg nu het ei en het tot gruis gemalen bouillonblokje toe. Roer dit goed door.
  5. Voeg nu handje voor handje de kaas toe en zorg dat deze iedere keer helemaal oplost.
  6. Roer tenslotte de peterselie door de mix, proef en voeg eventueel wat vers gemalen peper toe naar smaak.
  7. Schep de vulling over in een andere bak of kom en laat dit goed afkoelen.

De korst

  1. Zet drie diepe borden of kommen neer. De eerste met bloem, de tweede met een los geklopt ei en de laatste met paneermeel.
  2. Vorm de vulling tot kleine kroketjes en haal deze een voor een door de bloem, gevolgd door het ei en rol ze tenslotte door de paneermeel heen. Het gaat het beste als je je linker hand droog houdt en deze gebruikt om de kroketjes door de bloem te halen en je rechterhand gebruikt om het kroketje door de ei en paneermeel te halen.

Je kunt de kroketjes het beste even invriezen en dan afbakken. Je kun ze meteen afbakken, maar dan is de kans groter dat ze openscheuren en leeglopen.

Afbakken van de kaaskroketjes

  1. Verwarm olie in een diepe pan, of zoals ik in een frituurpan op 190 graden Celsius en bak de kroketjes tot ze mooi goudbruin zijn.
  2. Even een beetje laten afkoelen (niet teveel!) en dan genieten van je zelfgemaakte kaaskroketten!

Heb jij wel eens zelf kroketjes gemaakt?

8 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *