Heerlijke Pastinaak puree

Deel met vrienden en familie

Pastinaak puree. Heb je wel eens puree gemaakt van pastinaak? Het is een heerlijke vervanger van de standaard aardappelpuree. In Nederland wordt het vooral rond de kerst gegeten, maar ook daarna is het nog steeds super lekker!

Pastinaak Puree is een heerlijke vervanger (of aanvulling op) aardappelpuree. Je kan het in plaats van aardappel eten of door elkaar mixen met half pastinaak half aardappel. We geven je een een simpel basisrecept die je naar hartenlust kan uitbreiden. Ga bijvoorbeeld eens voor een handje kaas er doorheen, of voor extra luxe met een paar druppels truffelolie.

Pastinaak is koolhydraatarm en je kan dit recept dan ook goed gebruiken om bekende recepten met aardappelpuree koolhydraatarm te maken zoals bijvoorbeeld Spitskool ovenschotel of Indonesische zuurkoolschotel met gehakt

Pastinaak wortels
Pastinaak puree in kom

Kerst bijgerecht

Het zal je niet verbazen dat deze groenten puree populair is in de herfst en tijdens de feestdagen. Het is de perfecte aanvulling op je kerstmenu. Het is vrij licht en daarom een heerlijke aanvulling op een al rijke maaltijd. Ga je voor luxe, haal de puree dan door een zeef. Daar wordt ze extra smooth van en dat ziet er altijd goed uit.

Wat eet bij je pastinaak puree?

Zelf vind ik pastinaak puree altijd heel erg lekker met wild (bijvoorbeeld hert of zwijnenvlees) of suddervlees, maar het past ook heel goed bij paddenstoelen en bietjes. Wat dacht je van:

Pastinaak Puree

Heb je wel eens puree gemaakt van pastinaak? Het is een heerlijke vervanger van de standaard aardappelpuree. In Nederland wordt het vooral rond de kerst gegeten, maar ook daarna is het nog steeds super lekker!
Zelf vind ik pastinaak puree altijd heel erg lekker met wild (bijvoorbeeld hert of zwijnenvlees) of suddervlees, maar het past ook heel goed bij paddenstoelen en bietjes.
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten

Ingrediënten

  • 800 gr pastinaak
  • 100 gr roomboter
  • 1 à 2 eetlepels room
  • 1 snuf zout

Instructies

  • Schil de pastinaak met een dunschiller en snijd in gelijke stukken. Doe de stukjes meteen in flink wat water, anders heb je kans dat de pastinaak gaat verkleuren. Dit maakt voor de smaak niet zoveel uit, maar het ziet er toch wat minder smakelijk uit. Mocht je nog wat andere dingen moeten voorbereiden voor het eten, dan kun je de pastinaak zo laten staan, tot je hem gaat gebruiken.
    800 gr pastinaak
  • Breng de pastinaak met weinig water en een flinke snuf zout aan de kook. Kook dit tot de pastinaak gaar is, afhankelijk van hoe groot je de pastinaak hebt gesneden, zal dit ongeveer 15 à 20 minuten in beslag nemen.
    1 snuf zout
  • Giet af en en roer de roomboter er doorheen. In tegenstelling door aardappelpuree, kun je de pastinaak prima met een staafmixer pureren, maar met de hand gaat het net zo makkelijk! Voeg een klein beetje room toe en roer nog even door.
    100 gr roomboter, 1 à 2 eetlepels room
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht
Keuken: Europees, Westers
Trefwoord: kerst, kerst bijgerecht, pastinaak, puree

Pin deze Pastinaak Puree!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Pastinaak Puree

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Wat grappig, nee nog nooit gemaakt. Zaterdag at ik wel bloemkoolpuree, wat ik overigens ook heel apart vond, wel heel lekker, met nootmuskaat!

    1. Mariska Author says:

      Bloemkool puree is ook echt heerlijk. Ik zou zeggen probeer de pastinaak ook een keer!

  2. Ben benieuwd hoe dit zou smaken! Heb het volgens mij nog nooit gegeten.

  3. Ik stamp pastinaak vaak door mijn zoete aardappel puree heen om het wat minder zoet te maken! Maar dit ga ik zeker ook een keer proberen

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close