Romige satésaus met kokosmelk

recept romige satesaus met kokosmelk
Romige satésaus met kokosmelk die je helemaal zelf thuis kan maken, zonder zakjes en pakjes. Met een heel klein beetje meer moeite krijg je een saus die veel lekkerder is. Wat wil je nog meer?

Jaren geleden (in denk dat het wel meer dan 10 jaar geleden is) leerde een Indonesische dame mij hoe je satésaus maakt zonder zakjes en pakjes. Sindsdien heb ik eigenlijk nooit meer satésaus uit de supermarkt gekocht. Inmiddels heb ik eindeloos gevarieerd met het recept, maar de basis is altijd hetzelfde: pindakaas, knoflook en ketjap.

Deze versie wordt romig door het gebruik van kokosmelk. Zelf gebruik ik bijna altijd verse knoflook en gember bij dit recept. Dit doe ik vooral omdat ik het toch altijd in huis heb, maar je kunt gerust de gedroogde poeder variant gebruiken.

recept satesaus zonder pakjes of zakjes

De pindakaas die ik gebruik is pindakaas zonder toevoegingen, dus ook zonder suiker. Gebruik jij pindakaas met suiker, begin dan eerst met een halve eetlepel ketjap.

Ingrediënten Romige satésaus met kokosmelk

voor 2 tot 3 personen

1 teentje knoflook
stukje verse gember (1 à 2 cm)
een scheut plantaardige olie
1 eetlepel ketjap manis
3 flinke eetlepels pindakaas
125 – 150 ml kokosmelk
sambal of Sriracha naar smaak

Bereiding Romige satésaus met kokosmelk

  1. Rasp de gember en doe hetzelfde met de knoflook (persen kan natuurlijk ook).
  2. Verwarm een beetje olie in een pannetje en fruit hierin de knoflook samen met de gember.
  3. Voeg na een minuut of 2 à 3 de ketjap manis toe. Roer goed door en voeg de pindakaas toe. Roer weer goed door.
  4. Schud of roer de kokosmelk goed door. Voeg een klein beetje kokosmelk toe, roer door en voeg de rest van de kokosmelk toe. Goed blijven roeren.
  5. Proef de romige satésaus en pas hier en daar wat aan, naar smaak.

Eet smakelijk! Ik hoef jullie vast niet uit te leggen waar je deze satésaus allemaal bij kunt eten..!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *