Snelle jus zonder vlees EN zonder zakjes

Deel met vrienden en familie

Jus zonder vlees en zonder zakjes, het lijkt bijna onmogelijk. Voor traditionele jus moet je namelijk altijd vlees braden of een zakje met poeder open trekken. Toch kun je gemakkelijk een vegetarische jus maken met ingrediënten die je waarschijnlijk gewoon al in huis hebt!

Jus zonder vlees en zonder zakjes

Normaal gesproken maak je jus met de deeltjes die achter blijven in de pan nadat je vlees hebt gebakken. Wanneer je geen vlees bakt, maar wel jus wilt denk je dat je overgeleverd bent aan pakjes en zakjes. Een heerlijke stampot is wat mij betreft niet kompleet zonder een kuiltje met jus. Gelukkig kan je ook zonder zakjes heel makkelijk jus maken. Je haalt de smaak uit uien, knoflook, bouillon en mosterd. Sojasaus (niet te verwarren met ketjap) zorgt niet alleen voor de zoutigheid, maar ook voor een bruine kleur die we gewend zijn bij jus.

Deze jus smaakt overal lekker bij waar je normaal ook jus gebruikt. Zelf eet ik het graag bij Zoete aardappel zuurkool stamppot en Instant Pot Zuurkool stamppot.

Basis recept voor vegetarische jus

Dit recept voor vegetarische jus is vrij basic. Je kunt er naar smaak nog verse kruiden aan toevoegen als extra smaakmakers, ook al is dat niet perse nodig. Denk bijvoorbeeld aan rozemarijn, tijm, dille of peterselie. De hardere kruiden kun je het beste toevoegen met de bloem, de zachtere het liefst helemaal aan het einde zodat ze hun smaak houden en niet verpieteren.

Jus zonder vlees en zonder zakjes

Jus zonder vlees en zonder zakjes, het lijkt bijna onmogelijk. Voor traditionele jus moet je namelijk altijd vlees braden of een zakje met poeder open trekken. Toch kun je gemakkelijk een vegetarische jus maken met ingrediënten die je waarschijnlijk gewoon al in huis hebt!
Porties 2 personen
Voorbereidingstijd 2 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 7 minuten

Ingrediënten

  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 15 gr boter (eventueel plantaardige variant!)
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 a 2 theelepels sojasaus
  • 0.25 blokje bouillon
  • 1 theelepel mosterd (of meer naar smaak)
  • 75-100 ml water

Instructies

  • Snipper de rode ui en snijd of pers je knoflook fijn.
    1 rode ui, 1 teentje knoflook
  • Smelt wat boter in een pannetje op middel hoog vuur. Zodra de boter gesmolten is en begint te bubbelen voeg je de ui en knoflook toe. Fruit deze een paar minuten, tot de ui zacht is. De ui en knoflook mogen niet bruin worden, dus zet je vuur niet te hoog.
    15 gr boter
  • Voeg nu de bloem toe en roer goed door. Zorg ervoor dat de bloem niet aan de bodem van je pan blijft koeken. Bak de bloem nu even mee, het is de bedoeling dat deze gaar wordt. Dit duurt 1 à 2 minuten.
    1 eetlepel bloem
  • Roer vervolgens de mosterd en sojasaus er doorheen.
    1 a 2 theelepels sojasaus, 1 theelepel mosterd
  • Voeg een scheutje water toe, roer goed door en voeg het 1/4 (verpulverde) blokje bouillon toe. Voeg nu steeds een scheutje water toe, tot de jus de juiste dikte heeft.
    75-100 ml water, 0.25 blokje bouillon
  • Verwarm de vegetarische jus nog eens goed door. Let wel goed op dat de vegetarische jus niet aan de bodem aankoekt. Zachtjes doorwarmen en goed doorroeren dus!
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands
Trefwoord: jus, saus, vegetarisch

Pin deze jus zonder vlees en zonder zakjes!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

vegetarische jus zonder vlees

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Wat een goed recept. Dank je wel. Dit had ik echt nodig, nu manlief op een bepaald dieet zit 😊

    1. Graag gedaan Emmy!

  2. Heerlijk!! Ik maak hem een paar keer per week!

    1. Heerlijk recept! Hoelang kan ik de jus bewaren?

      1. Hi Dina, geen ervaring met langer dan een dag bewaren. Gezien de ingrediënten denk ik dat het makkelijk een paar dagen in de koelkast goed blijft

        1. Corrinna De wit says:

          Ik maak van de jus
          Meer, en dan doe ik het in de vriezer

  3. Voor hoeveel personen is de jus ongeveer?

    1. Hi Roswitha, dat is natuurlijk heel erg afhankelijk van hoeveel jus je gebruikt. Ik zal het inschatten op ongeveer 2 tot 3 personen.

  4. Henk Jan van Eijk says:

    Waarom plaats je een foto van een kom erwtensoep bij het recept van verse jus? 😉

    1. Ssst niet doorvertellen! 😉

      Komt een beetje door het perspectief, het is eigenlijk een klein kommetje met jus.

  5. Heb je ook een alternatief voor het bouillonblokje? Vanwege de ingrediënten valt dit voor mij ook onder de noemer pakjes en zakjes.

    1. Zelf bouillon maken, flink inkoken zodat het een stevig smaak krijg en daar 75-100ml van gebruik ivm het water.

  6. Ruud Dorlas says:

    Ter aanvulling: zelf bouillon maken kan overigens uitstekend in een slowcooker. Dan heb je wel gelijk een paar liter bouillon. Maar dat kun je dan weer in aparte porties invriezen,

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close