Tomatenrijst met ballen

Deel met vrienden en familie

Tomatenrijst met ballen. Simpel te maken en een heerlijk, goed vullend eenpansgerecht. Behalve tomaten, zit er in deze rijstmaaltijd ook nog paprika en courgette.

Bruine, volkoren of zilvervliesrijst 
In dit recept gebruik ik rijst van een merk dat bruine rijst verkoopt. Lekker en extra gezond. Bruine rijst is namelijk alleen gepeld en niet geslepen. Hierdoor blijven er meer vezels, vitaminen en mineralen behouden dan bij witte rijst.
Kun je geen bruine rijst vinden? Geen probleem, je kunt ook zilvervlies- of volkorenrijst gebruiken; dat is namelijk allemaal hetzelfde. De term ‘volkorenrijst’ is wel wat misleidend, want het heeft natuurlijk niets met tarwe te maken.

Ballen
De tomatenrijst maak je extra lekker met een paar ballen. Zelf ga ik graag voor falafel en houd ik het vegan, maar de rijst combineert ook heel erg goed met ‘gewone’ gehaktballen (lekker Italiaans) en vegetarische balletjes.

Tomatenrijst met ballen vegan recept

Ingrediënten Tomatenrijst met ballen

voor 2-3 personen
3 rijpe tomaten
1 flinke paprika
0.5 courgette
1 kleine rode ui
2 teentjes knoflook

150 gr bruine rijst
200 ml water
1 – 1.5 eetlepel tomatenpasta
1 eetlepel oregano

en natuurlijk ballen! Bijvoorbeeld: falafel, vega- of gehaktballen

optioneel: chili of cayennepeper

Bereiding Tomatenrijst met ballen

  1. Snipper de rode ui, pers de knoflookteentjes uit, snijd de paprika in reepjes, de tomaten in blokjes en de courgette in halve plakjes van één cm dik.
  2. Verwarm wat olie in een grote pan waar een deksel op kan. Fruit de ui, tot deze goed glazig is. Voeg de knoflook, tomatenpasta en oregano toe en fruit dit nog zo’n 1-2 minuten mee.
  3. Voeg paprika, tomatenblokjes en de rijst toe en roer goed door. Vervolgens voeg je het water en een flinke snuf zout en eventueel wat chili toe. Roer goed door en breng aan de kook.
  4. Zet het vuur lager en laat de rijst zo’n 25 minuten borrelen, met een deksel op de pan.
  5. Voeg de courgettes pas toe als er nog ongeveer 10 minuten kooktijd van de rijst over is. Ze kunnen er ook eerder bij, maar dan verliest de courgette al zijn ‘bite’ en persoonlijk vind ik dat een stuk minder lekker.
  6. Proef de rijst en breng op smaak met zout en peper. Is de rijst nog wat te hard? Voeg dan nog een scheutje water toe en laat nog even pruttelen.

Eet smakelijk!

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close