Hotspot Berlijn: RAW-Tempel

Deel met vrienden en familie

Vandaag heb ik een hotspot voor jullie die buiten Nederland ligt, namelijk in Duitsland. Ik ben gek op Berlijn. Een paar weken geleden heb ik daar samen echt een super plek ontdekt. De RAW-Tempel in Friedrichshain. Het is geen bar of restaurant, maar een heel terrein vol (alternatieve) cultuur. Nieuwsgierig wat daar valt te beleven?

De RAW-Tempel is een oud industrie terrein, waar vroeger onderhoud aan treinen werd gepleegd. Je vindt er inderdaad nog allerlei stukken rails terug. Verspreid over het terrein vind je ook allerlei kleinere en grotere loodsen.

Hotspot Berlijn RAW Tempel

Tegenwoordig is het een soort van vrij plaats voor de alternatieve cultuur. Je kunt er prima uitgaan, want behalve verschillende clubs zoals het Suicide Cirus en Cassiopeia, vind je er ook verschillende leuke barretjes.  Wij zijn er zelfs onverwacht meerdere festivals tegen gekomen. Op zondag vind je er een rommelmarkt. Als je een keer in de buurt bent, moet je gewoon langsgaan en kijken wat er op dat moment te doen is. Het zal je niet tegenvallen. Overal hangt een ontspannen sfeer. We hebben er ook nog een klimmuur gespot en er reden mensen rond in grappige kleine karretjes, die later een tour door Berlijn gingen maken.

Hotspot Berlijn RAW Tempel

De RAW-Tempel is ook een zeer goede plek om street art te bekijken. Bijna alle muren zitten onder, de een nog mooier dan de andere. Veel van de foto’s uit ons artikel over Street Art in Berlijn zijn dan ook hier genomen.

Hotspot Berlijn RAW Tempel

Tegenwoordig is de RAW-Tempel via meerdere kanten goed te betreden. Vroeger was echter het gehele terrein afgezet. Toch werden er vaak (illegale) feesten gegeven. Je kon de muziek en de feestende mensen wel van buiten horen, maar hoe kon je binnenkomen? Wat bleek, er zat een geheime ingang in de WC van de kebabshop (zie foto hierboven) die aan de rand van het gebied stond. Gek genoeg stond daar altijd een lange rij, maar kwam niemand meer naar buiten nadat ze de winkel in waren gegaan…

Hotspot Berlijn RAW Tempel

Net zoals wel vaker gebeurt dreigde dit gebied in handen te komen van een projectontwikkelaar, die er waarschijnlijk dure huizen wilde gaan bouwen. Gelukkig is het niet zover gekomen, dit gebied mag er zeker tot 2019 blijven. Genoeg tijd om het te bezoeken dus!

LocatieRevaler Straße 99 Friedrichshain, Berlijn
Openingstijden: Het terrein is 24 uur per dag toegankelijk
Kosten: Berlijnse prijzen uiteraard 😉

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Florentine says:

    Ziet er onwijs gaaf uit!! Wat een leuk artikel, ik heb net jullie blog ontdekt, en ik vind ‘m heel leuk! XX Liefs

    1. Hi Florentine, super leuk om te horen dat je ons blog zo leuk vindt :D!

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close