Hotspot Elephant Nature Park Chiang Mai

Deel met vrienden en familie

In Chiang Mai deed ik iets wat ik nooit meer zal vergeten: ik ging naar het olifanten opvang reservaat “Elephant Nature Park“. Het was absoluut een van de hoogtepunten van mijn reis door Thailand, zo niet hét hoogtepunt. Graag laat ik jullie zien waarom juist dit project echt heel erg de moeite waard is om te bezoeken.

Elephant Nature Park

Het Elephant Nature Park ligt ten noorden van Chiang Mai. Ze hebben een groot stuk land, inclusief rivier waar ze de olifanten opvangen. De olifanten zijn afkomstig van de straat, werkkampen of gered uit andere benarde situaties. Omdat het meestal om geredde olifanten gaat, zijn er veel verminkt. De ene olifant heeft een nog zieligere achtergrond dan de andere. Hartverscheurend om te horen, maar zo mooi om te zien dat ze nu wel goed worden behandeld.

 

Heel veel tijd met de Olifanten

‘s Ochtends word je opgepikt voor je hotel en naar het park gereden. Tijdens de rit kun je kijken naar een informatieve DVD over het park. Eenmaal in het park aangekomen begint de echte pret, je gaat de olifanten vandaag meerdere malen voeren en lekker wassen. Ook maak je van dichtbij mee hoe de baby- en jonge olifantjes gevoerd worden (zelf doen is helaas te gevaarlijk). Je krijgt een rondleiding over het hele park, waarbij de gids en de verzorgers van de olifanten honderduit vertellen over het park en zijn bewoners. We werden behoorlijk geshockeerd door de achtergrond van de olifanten; wat kunnen mensen toch verschrikkelijke wezens zijn.

Alle activiteiten zijn wel afhankelijk van de olifanten zelf: als ze er geen zin in hebben, heb je pech. Gelukkig zijn er veel olifanten, dus er is er altijd wel eentje die honger heeft of zin heeft in een bad. Het viel ons op hoeveel tijd we daadwerkelijk doorbrachten met de olifanten. Veel meer dan we vooraf hadden gedacht!

Baby Olifantjes

Baby olifantjes Chiang Mai

In het park wordt niet gefokt met de olifanten. Ze worden nergens in gedwongen of zelfs gestimuleerd. Toch zijn er baby olifantjes in het park. Deze zijn geboren omdat de olifanten zelf besloten dat ze wilde paren, dat maakt het toch nog een stuk bijzonderder!
Onze gids wist ons te vertellen dat olifanten vrouwtjes vriendschappen met elkaar sluiten. Deze vriendschappen zijn voor het leven. Bij de geboorte en opvoeding van een baby olifantje speelt de vriendin van de moeder een grote rol. Vaak moet je meer opletten voor de “tante”, dan voor de moeder van de kleine, ze zijn nogal beschermend. Toen we een tijdje bij de kleine hadden staan kijken moesten we ook snel weg gaan, want tante kwam er aan…

Olifanten park chiang mai

Op een gegeven moment zagen we een olifant de rivier inlopen, terwijl er behoorlijk wat stroming stond. Een andere olifant bleef alleen achter aan de kant. De verzorger legde ons uit dat de vriendin van een blinde olifant altijd eerst in het water ging kijken of het veilig was en er niet teveel stroming stond, en dan naar de kant haar vriendin ‘riep’. Zo kwam de blinde olifant nooit in de problemen! Deze twee olifanten werden vriendinnen op de eerste dag dat ze elkaar tegen kwamen in het park!

Geen ritjes op olifant

Voor de duidelijkheid, tijdens je bezoek aan het Elephant Nature Park zul je absoluut geen ritjes maken op een olifant. Dit was voor mij ook de reden om voor dit park te kiezen. Het is namelijk heel erg zielig om een ritje op een olifant te maken. Voordat je een olifant zover krijgt om als rijtuig te dienen moet het beest eerst gebroken worden; het moet tam worden. En dat gebeurt op de meest vreselijke manier. Een jong olifantje wordt gescheiden van zijn moeder, terwijl hij daar nog helemaal niet aan toe is en wordt opgesloten. Dagen lang word het beest “getraind”, wat vooral inhoud dat het geslagen wordt met scherpe objecten en geprikt wordt. Een verschrikkelijk hartverscheurend proces. Veel olifanten komen niet ongeschonden uit dit proces en zijn voor de rest van hun leven verminkt.

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, is het steeds maar dragen van de toeristen veel te zwaar voor de olifanten. Hoewel de olifant een enorm sterk beest is, zijn de ruggenwervels niet geschikt om zware gewichten te dragen.  Je kunt je dus wel voorstellen dat de ombouw om op te zitten + twee toeristen + een bereider zeer oncomfortabel en pijnlijk zijn voor de olifant.

Ik wil mensen die eerder een keer een rit op een olifant gemaakt hebben absoluut geen schuldgevoel aan praten. Het is al gebeurd, maar hopelijk neem je deze kennis wel mee wanneer je volgende keer voor de keuze staat.

Maar goed, wie wil er nou ook eigenlijk op een olifant zitten, terwijl je hem ook lekker kan wassen! Heerlijk was het: lekker emmertjes water over de olifant gooien en hun huid lekker schrobben met steentjes :). De olifanten genoten er zichtbaar van en bleven maar vragen om meer water! Zoals gezegd, het was een dag om nooit te vergeten.

Ook al is dit park iets duurder dan de meeste tripjes naar olifantenparken, ik kan deze van harte aanraden..!

Meer informatie: op de website van Elephant Nature Park of hun Facebook pagina.
Kosten dagtrip: 2,500 Baht/ongeveer 50 a 60 euro afhankelijk van de koers

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

 1. Supergaaf dat je hier naartoe bent gegaan! Ik ben een paar jaar terug ook in het Elephant Nature Park geweest en het was ook mijn mooiste dag van de hele trip. Ik hoop dat heel veel mensen zich bewust worden van wat een leed de olifanten in Thailand wordt aangedaan, dus goed dat je er een stukje over hebt geschreven!

  1. Maris Author says:

   Ik zie nu dat jij er ook een mooi stukje over geschreven hebt. Goed om te lezen dat onze ervaringen overeen komen!
   Ik hoop dat hier nog veel vaker over geschreven zal worden.

 2. Wat tof dat je hier geweest bent! Wij zaten tijdens ons bezoek aan Chiang Mai heel erg te twijfelen tussen het Elephant Nature Park en Patara Elephant Farm. Wij zijn voor de laatste gegaan en ook voor ons wat het het absolute hoogtepunt van onze trip. Ongelofelijk hoe je zo snel een band kunt opbouwen met de olifanten, wat een prachtige dieren. Als ik nog eens in Chiang Mai ben, ga ik een bezoek aan het Elephant Nature Park zeker overwegen! Bedankt voor je uitgebreide review.

 3. Ja dit is het goede adres! Wij waren achteraf alsnog bij de verkeerde.. Wel alles puur natuur. Niet fokken, geen ritjes met attributen, een beetje cold turkey op de rug, maar dat is nogal heftig voor ons westerse mensen. Deze ga ik onthouden. Heel leuk!

 4. Wauwww, wat prachtig zeg! En dan die baby olifantjes: super schattig! Hier zou ik graag een keer heen willen, lijkt mij geweldig! Mooi beschreven en prachtige foto’s!

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close