Oktoberfest meer dan bier

Deel met vrienden en familie

Gastblog – Dit weekend is het weer zo ver: Oktoberfest, het grootste bierfestival van Europa gaat weer van start in München. Ik heb mijn voormalig huisgenoot Walter gevraagd of hij hier voor ons een gastblog over wilde schrijven. Walter is niet alleen een groot fan van Oktoberfest, hij woont ook al jaren in München.

Wanneer je denkt aan Oktoberfest, denk je al snel aan bier, bier, bier, decoletées die bij de vrouwen uit de jurkjes spatten en heren in lederhosen… Nou is dat allemaal leuk en aardig, maar er is nog veel meer dan dat!

Geschiedenis van Oktoberfest

Op 20 September begint de 181e editie van het Münchner Oktoberfest. Een feest dat zijn oorsprong vond op 12 Oktober 1810, toen Kroonprins Ludwig, later Koning Ludwig I, zijn Princes Therese van Saxony-Hildburghausen huwde. Hij nodigde de gehele bevolking van München uit om op de velden voor de stadspoorten, Theresienwiese (Theresa’s weide), het evenement te vieren. Het toen al meerdaagse feest werd afgesloten met een paardenrace, die de eigenlijke reden werd voor het jaarlijks terug laten keren van het evenement als een agricultureel festival.
Wegens het succes van het festival, is het uiteindelijk verlengt naar 3 weekenden, en vooruitgeschoven naar september, vanwege de betere weersomstandigheden.

Hedendaags is het festival vooral bekend als een populair bierfeest. Het is de eerste, en de grootste in Beieren, maar lang niet de enige. Zo is er in iedere Beierse stad of dorp een soortgelijk feest te vinden. Allen waar alleen het lokale bier (volgens het reinheidsgebod gebrouwen) te verkrijgen is.

Oktoberfest Munchen bier festival 1

Oktoberfest anno nu

Oktoberfest telt in totaal 14 tenten van 6 verschillende brouwerijen, die gezamenlijk goed zijn voor ongeveer 100.000 zitplaatsen voor de dorstige drinkers. Dat klinkt als een behoorlijke capaciteit, maar in de realiteit betekent dat: Als je in de weekenden niet om 07:00 voor de tent, die om 9:00 open gaat, staat, sta je waarschijnlijk tot het middaguur in de rij om een plaats -in- een tent te krijgen. Dit is ook niet erg verwonderlijk, als je bedenkt dat tijdens de 16 dagen, er tussen de 6,5 en 7 miljoen bezoekers naar het Oktoberfest komen, die gezamenlijk tussen de 7 en 7,5 miljoen liter bier drinken. Van al dat bierdrinken krijg je trek, want er worden er bijna 550.000 hele kippen, 110 hele ossen en een groot aantal varkens weg gegeten.

Openingstijden

Door de weeks openen de tenten om 10:00, in weekenden om 9:00, en alle tenten sluiten, vanwege de lokale wetgeving om 23:00. Uiteraard betekent dat niet dat het feest dan over is, want de reguliere barren en clubs zijn gewoon nog open, en daar gaat alles nog tot in de late uurtjes door.

Oktoberfest Munchen bier festival 1

Meer dan alleen bier

Buiten het onderdeel bier, is Oktoberfest ook een festival waar je terecht kan met kinderen, en mensen die gewoon minder van alcohol houden. Een goed aantal achtbanen, spookhuizen, een reuzenrad, andere attracties waar je mogelijk duizelig of misselijk uitkomt, botsauto’s, schiettenten, etc. maakt dat Oktoberfest eigenlijk gezien kan worden als een kermis van grote proporties.

Kosten Oktoberfest

Oktoberfest is niet goedkoop. Waar in de afgelopen paar jaar de bierprijs nog onder de 10 euro per liter viel, ligt de bierprijs dit jaar, tussen de €9,80 en €10,20. Een halve kip kost ook ongeveer een tientje, en je kan er ongeveer vanuit gaan dat ook alle non alcoholische dranken er voor dezelfde prijs doorheen gaan en je maaltijd doorgaans zo rond de 15 tot 20 euro kan liggen. En dan hebben we het nog niet eens over de hotelprijzen. Door de populariteit van het festival, kost een hotelkamer al snel tussen de 150 en 350 euro per nacht.

Een gemiddelde dag kan makkelijk tegen de 100 euro kosten en als je minder uit hebt gegeven, kan het gewoon gezien worden als een meevaller.

Oktoberfest Munchen bier festival 1

Traditie met Oktoberfest

Een heleboel onderdelen van het Oktoberfest gaan om traditie. Zo is het gewoonlijk dat er klederdracht gedragen wordt. Voor vrouwen is dit de dirndl, en voor mannen zijn dit de lederhosen. Deze kledingstukken komen er in alle soorten, maten en kwaliteit. Winkels waar je gehele sets kan kopen voor ongeveer €80 euro (dirndl) of €200 (lederhosen) zijn te vinden in het centrum van München, op steenworp afstand van de Wies’n.

Het feest wordt geopend met een intocht, in klederdracht, naar de feestwijde. Ook de klederdracht verschilt in  elk stadsdeel en omliggend dorp van München, wat deze parade een interessante bezienswaardigheid maakt. Deze parade gaat gepaard met de parade van de bierbrouwers, die met paard en wagen, tonnen bier naar de feestweide rijden. Deze intocht is op de eerste zaterdag van het festival en begint rond 10:00, wat maakt dat de stoet rond 11:00 op de wiesen aankomt.

Dit jaar slaat de burgermeester om 12:00 het eerste vat open, in de Schottenhamel tent, met de woorden ‚O’zapft is‘, „Hij is getapt“.

Oktoberfest Munchen bier festival 1

Handig om te weten

 • Bier komt in een ‚Maß‘ (1 liter), en kost ongeveer 10 euro (€11 incl. fooi is de norm).
 • Je hebt hier‚Helles‘ (Helder), en ‚Dunkles‘ donker bier.
 • Vrouwen dragen een dirndl, mannen dragen lederhosen. (vergeet servetten, je kan alles aan dat ding afvegen)
 • Een halve kip heet een ‚Hendl‘. Een pretzel heet geen pretzel, maar een ‚breze‘.
 • Proost is ‚Prost‘

En verder doe je er verstandig aan kostbare bezittingen niet mee te nemen naar de tenten. Niet vanwege de criminaliteit… Want die is eigenlijk belachelijk laag, maar na een hele dag drinken, kan een mens nog wel eens vergeetachtig worden.

Voor al jullie die naar München gaan komen voor het Oktoberfest. Veel plezier, en allicht zie ik jullie daar.

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

 1. Maris Author says:

  Walter super bedankt voor het schrijven van deze toffe blogpost!

 2. Ik heb er wel veel over gehoord maar nog nooit naartoe geweest, lijkt me wel een keer onwijs leuk!

 3. Ik heb er gewerkt, bij de gevonden voorwerpen. Het is echt 3 weken lang een gekkenhuis en de stad staat dan op zijn kop. Het voordeel is dat het allemaal op 1 groot plein gebeurd, het nadeel is dat het wel een dure grap is. Maar zeker iets om een keer meegemaakt te hebben 😉

  1. Hee! Ik doe onderzoek naar het Oktoberfest voor mijn profielwerkstuk (belangrijke school opdracht) en mijn vraag was of het klopte dat je afhaalkosten hebt bij het ophalen van je verloren bezet? En zo ja weet u dan misschien nog hoeveel het kost om bijvoorbeeld een camera op te halen?

   1. Hoi Aimee. Het klopt inderdaad dat je afhaalkosten betaald. Ik heb daar 7j geleden gewerkt en toen betaalde je ongeveer 10€ voor het afhalen van een camera. Groet

 4. Joehoee ik krijg er alweer helemaal zin in! Wat een leuk artikel! Het is nog maar Juli maar goed, de zoektocht naar de ideale outfit is al gestart!

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close