Kip à la Normande

Deel met vrienden en familie

Kip à la Normande is een heerlijk Franse recept met room, appels en cider. Je bereidt deze stoofschotel voornamelijk in de oven, dus dan heb jij ondertussen je handen vrij om met wat anders aan de slag te gaan!

Uiteraard is dit gerecht ideaal als Kerst hoofdgerecht. Ben je op zoek naar meer feestelijke recepten? Bekijk dan zeker onze pagina “Kerstrecepten voor een feestelijk 2023” eens een keer. Daar vind je naast hoofdgerechten, ook voor- en nagerechten om je menu compleet te maken!

Kip à la Normande met appeltjes en tijm

Kip à la Normande

Kip à la Normande wordt vaak geserveerd met aardappelen of rijst, maar wij eten het het liefst met stevig, knapperig brood, om de heerlijke saus op te nemen. De combinatie van hartige kip, zoete-zure appels én cider, gecombineerd met room, zorgt voor een rijk en smaakvolle saus, dat de culinaire tradities van Normandië weerspiegelt.

Klassieke Franse stoofschotel

Kip à la Normande is een Franse klassieker en hoort helemaal in het rijtje van bijvoorbeeld Boeuf BourguignonCoq au Vin, Steak Tartaar, Aligot en bijvoorbeeld Crème Brûlée.

Behalve boter en room, wat je bijna altijd terugziet in Franse gerechten, vind je in dit Normandische kipgerecht ook appels, appelcider en spekjes terug. Deze smaken zijn kenmerkend voor het regio en geven het gerecht een heerlijke combinatie van hartig, zoet en zuur. 

Franse stoofschotel Kip à la Normande close up

Kip à la Normande

Kip à la Normande is een heerlijk Franse recept met room, appels en cider. Je bereidt deze stoofschotel voornamelijk in de oven, dus dan heb jij ondertussen je handen vrij om met wat anders aan de slag te gaan!
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten

Kookgerei

  • Oven
  • Ovenbestendige pan of ovenschaal

Ingrediënten

  • 1 klont roomboter
  • 1,5 kg kippenbouten ik gebruikte bouten en poten
  • 200 gr spekjes
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 sjalotten
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel mosterd dijon
  • 1 eetlepel bloem
  • 100 ml kippenbouillon
  • 300 ml appelcider
  • 3 takjes tijm
  • 125 ml room
  • 1 appel
  • 1 klont roomboter
  • zout

Instructies

  • Was de bleekselderij. Snipper de sjalotten, maak kleine blokjes van de bleekselderij en snijd je knoflook fijn. Weeg alles af en zet klaar, zodat we snel kunnen doorwerken.
    Verwarm de oven voor op 180 °C
    2 stengels bleekselderij, 2 sjalotten, 3 teentjes knoflook
  • Dep de kip droog met een stukje keukenrol en bestrooi met een goede snuf zout. Smelt een klont boter in de pan en bak hierin alle kip rondom bruin. Kan zijn dat je dat in twee keer moet doen, als het niet past. Haal uit de pan en leg apart. Giet het overtollige vet weg, mocht dit er zijn.
    1 klont roomboter, 1,5 kg kippenbouten, zout
  • Bak nu de spekjes, sjalotten en bleekselderij zachtjes in de pan, tot de uien mooi glazig zijn (ongeveer 4 minuten) en fruit nog even de knoflook mee.
    200 gr spekjes, 2 stengels bleekselderij, 2 sjalotten, 3 teentjes knoflook
  • Voeg mosterd toe, roer goed door en blus af met een klein scheutje van de cider. Roer goed door.
    1 eetlepel mosterd dijon, 300 ml appelcider
  • Schep de bloem erbij en roer goed door. Meng nu beetje bij beetje de rest van de cider toe en roer steeds door, tot je een mooie saus hebt. Nu mag ook de tijm en de kippenbouillon erbij. Leg de kip er weer tussen.
    1 eetlepel bloem, 100 ml kippenbouillon, 300 ml appelcider, 3 takjes tijm
  • Bak eerst 30 minuten in de oven met deksel/folie erop, en daarna nog eens 30 minuten zonder bedekking.
  • Snijd ondertussen de appel in partjes en bak deze met een klont boter aan alle kant mooi bruin.
    1 appel, 1 klont roomboter
  • Haal de pan/schotel voorzichtig uit de oven en haal de kip eruit. Verwarm de saus om deze wat in te dikken en meng daarna de room er doorheen.
    125 ml room
  • Leg de appeltjes en de kip weer in de saus en je bent klaar om te genieten!
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: kerst hoofdgerecht, kerst vlees, kip, klassiek, oven, ovenschotel

Pin dit recept voor Kip à la Normande!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan een foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Kip à la Normande

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close