5 populaire diëten van nu op een rij

Deel met vrienden en familie

5 populaire diëten van nu op een rij. Bij elk dieet beschrijven we wat het precies inhoudt. Naast de spelregels geven we je ook de toegeschreven voordelen en de potentiële nadelen. Waar vroeger vooral de calorie-beperkende diëten erg populair waren, zien we daar de laatste jaren een verschuiving.

5 populaire diëten van nu op een rij

We hebben voor jullie de volgende diëten:

  • Koolhydraatarm
  • Keto
  • Intermediate vasting
  • Paleo
  • en het Halveringsdieet

Koolhydraatarm dieet

Bij een koolhydraatarm dieet eet je minder koolhydraten dan aanbevolen. Je laat brood, pasta en aardappelen links liggen en gaat voor meer groente, vlees en eieren. Koolhydraatarm is voor veel mensen meer een lifestyle, dan een dieet. Op Flying Foodie vind je veel koolhydraatarme recepten.

Eerder kon je hier al lezen of wij een koolhydraatarm dieet aanraden in raad ik een koolhydraatarm dieet aan?

Toegeschreven voordelen: naast afvallen, houd het je suikerspiegel beter in balans, waardoor je minder eet-aanvallen krijgt.

Potentiële nadelen: Je moet nog steeds goed opletten dat je goed gevarieerd eet en niet teveel vet binnen krijgt. Daarnaast is het moeilijker te combineren met een vegan dieet. Koolhydraatarm kent geen officiële definitie met hoeveel koolhydraten per dag, per maaltijd of per 100 gram dit dan zijn. Een koolhydraatarm dieet, of koolhydraatbeperkt dieet, kan dus voor iedereen wat anders betekenen. Daarnaast kan een recept ook een koolhydraatarme variant op een bestaand recept zijn, maar toch nog behoorlijk wat koolhydraten bevatten. Het is dan eigenlijk een alternatief met minder koolhydraten.

Keto

Keto is de overtreffende trap van koolhydraatarm. Je neemt slechts 20 koolhydraten per dag tot je. Na verloop van tijd raakt je lichaam hierdoor in ketose en ga je vet verbranden.

Toegeschreven voordelen: naast dat je snel afvalt zou je met keto vet verbranden, je mentale helderheid verhogen en minder last van ontstekingen hebben.

Potentiële nadelen: buiten de deur eten is niet makkelijk door alle beperkingen van het keto dieet. Daarnaast leunt een groot gedeelte van dit dieet op dierlijke vetten en eiwitten. Vegetarisch en zeker vegan eten is bijna onmogelijk met dit dieet.

Intermediate vasting

Intermitterend vasten is een term voor verschillende maaltijdtimingschema’s die wisselen tussen vasten en niet-vasten, gedurende een bepaalde periode. Er zijn verschillende vormen, van één tot meerdere dagen weinig tot niets eten (de rest van de week weer ‘normaal’), tot soms een dag 25% minder eten dan normaal of tijdenlang tussen bepaalde periodes op een dag niet eten. Er zitten geen beperkingen aan wat je eet.

Toegeschreven voordelen: afwisselend vasten lijkt de concentratie vetzuren in je bloed te verlagen, en dit verlaagt de kans op hart- en vaatziekten.

Potentiële nadelen: moeilijk vol te houden. In sociale situaties niet altijd wenselijk (niet eten wordt vaak als ongezellig gezien). Mogelijk heeft het ook nadelige gevolgen op je sportprestaties en het herstel na krachttraining.

Paleo

Paleo blijft populair als dieet. Het idee is dat je net zo eet als de mensen in de oertijd. Dit betekent veel noten, zaden, vlees en vis. Koolhydraten, suiker, alcohol en zuivel laat je links liggen, net zoals peulvruchten. In dat oogpunt is het dus strenger dan koolhydraatarm, maar minder dan keto. Kunstmatige zoetstoffen, die hadden ze immers in de oertijd niet, horen ook vermeden te worden.

Toegeschreven voordelen: het idee van paleo is dat onze voorouders vroeger zo aten en ons lichaam, ons DNA, zich daar helemaal aan heeft aangepast. Aan relatief moderne voedingsmiddelen, zoals granen en zuivel, zou ons DNA nog niet zijn aangepast; evolutie heeft daar in die relatief korte periode nog geen kans voor gehad. Paleo zou daarmee de kans op welvaartsziekten zoals kanker, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verminderen.

Potentiële nadelen: zeer moeilijk om te combineren met vegetarische of vegan lifestyle. Buiten de deur eten is moeilijk, maar niet onmogelijk.

Halveringsdieet

Dit dieet staat ook wel bekend als het ‘Eet de helft-dieet’ en daarmee heel simpel te volgen. Van alles dat je voorheen at, eet je nu maar de helft. Veel gegeven tip daarbij is om kleine borden te gebruiken, zodat het minder opvalt dat je minder eet.

Toegeschreven voordelen: je valt snel af, terwijl je alles nog mag eten dat je normaal ook al at.

Potentiële nadelen: bij dit dieet krijg je sowieso te maken met honger, zeker in het begin, aangezien je plots maar de helft eet. Daarnaast is een calorie beperkend dieet meestal niet lang vol te houden en zul je wanneer je weer teruggaat naar je normale porties, weer aankomen.

5 populaire diëten 2021


Het doel van dit artikel met 5 populaire diëten is om te informeren, niet om je aan te zetten tot een bepaald dieet. Wij zijn geen diëtist en hebben verder geen medische opleiding gevolgd.

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close