Acht beginnersfouten bij het maken van pasta op een rij, want het lijkt zo makkelijk (en dat is het natuurlijk ook), maar het kan zoveel beter! Nu is het bij de meeste Nederlanders gewoon verkeerd aangeleerd. Gelukkig kun jij je ‘pasta game’ heel makkelijk updaten door deze beginnersfouten voortaan niet meer te maken!
8 beginnersfouten bij het maken van pasta
Hier komen ze!
1. Je gebruikt ingrediënten van slechte kwaliteit
De Italiaanse keuken staat bekend om zijn pure smaken en vaak weinig ingrediënten. Dit heeft voordelen, maar geeft je ook weinig smaken om je achter te verschuilen. Zonder goede en lekkere ingrediënten krijgt je pasta geen topsmaak. Kijk dus goed naar welke ingrediënten je koopt en probeer altijd weer iets beters te vinden!
2. Je gebruikt een te kleine pan
Dit geldt zowel voor de pan waar je pasta in kookt, als de pan voor je saus. De pastapan moet ruim genoeg zijn, zodat je genoeg water kunt gebruiken en de pasta ook genoeg ruimte heeft om op te zwellen tijdens het koken. De sauspan moet groot genoeg zijn om aan het eind je pasta in af te maken (zie punt 7).
3. Geen of niet genoeg zout in je pastawater
Waarom? Het geeft je pasta smaak en het maakt de pasta een beetje ruwer, wat helpt met de saus. Daarnaast helpt het ook met de smaak van je saus. Enige uitzondering is natuurlijk als je ook voor hele jonge kinderen kookt.
Je voegt het zout toe wanneer het water al kookt, vlak voordat je de pasta er bij doet. Zo heeft het zout minder kans in te werken op je pan. En het mag dus flink zout worden! Gebruik ongeveer 1,5 theelepel zout per 500 gram pasta.
4. Je kookt de pasta niet ‘al dente’
Het is de bedoeling dat je pasta geen harde, witte kern meer heeft, maar nog wel stevig is. De pasta gaart namelijk nog na in de saus (zie punt 7). De pasta moet dus net gaar zijn als je hem eruit haalt. Te lang doorkoken verpest de structuur van je pasta.
5. Je giet je pasta af EN gooit het pastawater weg
Zonde, zonde, zonde! Het beste is om je pasta met een tang zo (met aanhangend kookvocht!) in je pan met saus over te hevelen. Voor kleine pasta’s en schelpvormige gebruik je een schepje met gaatjes en voor lange pasta’s een tang. Het pastawater heeft smaak en zorgt voor binding in je saus.
6. Pasta afspoelen
Neeeeee, doe het niet! Tenzij je een pastasalade gaat maken is er geen enkele reden om je pasta af te spoelen. Het maakt je pasta koud en je spoelt alle zetmeel van de buitenkant van de pasta en dat zetmeel heb je nou net nodig om de saus aan je pasta te laten plakken!
7. Je maakt de pasta niet af in de saus
Iedereen die wel eens in Italië is geweest of in een goed Italiaans restaurant pasta heeft gegeten, weet dat dit er vaak anders uit ziet dan je van huis uit gewend bent als Nederlander. Je kookt je pasta en daarna schep je er een flinke hoeveelheid saus bovenop, maar dit is eigenlijk niet de manier om je pasta af te maken en misschien wel nog belangrijker: ook niet de lekkerste. In Italië doen ze dit anders. Ze maken de saus en scheppen hier de pasta direct bij. Zo vanuit dat pan, hoppa, bij de saus. Goed doorroeren, alle smaken vermengen zich en de saus gaat aan de pasta plakken. Door het zetmeel van de pasta en het aanhangend water bindt je saus ook nog eens prachtig. Win-win! je zult merken, je pasta krijgt veel meer smaak.
8. Niet iedereen zit aan tafel als de pasta klaar is
Pasta dien je direct op te eten, want als het koud is geworden, is het veel minder lekker. Zorg dus dat iedereen klaar zit aan tafel, zodat er direct gegeten kan worden!
En, herkenbaar? Of ben jij al een ster in het maken van pasta?