Aanbraden in de Instant Pot of toch in een aparte koekenpan?

Deel met vrienden en familie

Aanbraden in de Instant Pot: kan dat, is het handig of kun je toch beter een aparte koekenpan gebruiken? Sommige gerechten vragen erom dat je het vlees eerst aanbraadt, voordat je verder gaat. Dit zorgt voor veel smaak. De Instant Pot heeft een ingebouwde SAUTE functie, waardoor je meteen in de pot je vlees kunt aanbraden, maar is dat wel zo handig als het lijkt?

Aanbraden in de Instant Pot of toch in een aparte koekenpan?

Je kunt prima bakken in een Instant Pot. Giet wat olie in je pot, selecteer de SAUTE functie op de gewenste stand (druk meerdere keren om van stand te wisselen) en wacht tot je kunt bakken. Toch kiezen wij er zelf meestal voor om (zeker) vlees aan te braden in een aparte koekenpan. Dit heeft de volgende voordelen:

  • Meer controle over de temperatuur
  • Groter bakoppervlakte (dus meer tegelijk kunnen bakken)
  • Beter zicht

Wanneer ik bijvoorbeeld, Supersnel stoofvlees, Daging Smoor of Instant Pot Rendang maak, doe ik dit vaak in grotere hoeveelheden om het vervolgens lekker in te vriezen (of weg te geven). Dan werkt een koekenpan zoveel sneller en fijner. Het heeft natuurlijk als nadeel dat je een extra pan moet afwassen, maar zelf neem ik dat voor lief.

Heb je geen extra pan tot je beschikking (ik weet dat veel mensen hun Instant Pot mee naar de camping of naar een vakantiehuisje nemen), weet dan dat het ook prima gaat in de pot. Wellicht moet je de batches (porties) waarin je je vlees aanbraadt wat kleiner maken en duurt het aanbraden wat langer, maar het lukt zeker.

Maakt het uit welke Instant Pot je hebt?

Nee eigenlijk niet. Hoewel een 8L pan, zoals de 8L Duo Crisp of de 8L Duo Evo Plus, wel een iets grotere bodem heeft. Hierdoor kun je net een beetje meer kwijt op de bodem, maar heel veel schelen doet het niet.

Gebruiken we dan nooit de SAUTE functie?

Zeker wel! Bij de Instant Pot bolognesesaus fruiten we de ui, selderij en wortel bijvoorbeeld aan in de Instant Pot, terwijl we het gehakt bruin bakken in een losse pan. De SAUTE functie is ook heel handig voor het indikken en verwarmen van sauzen en soepen.

Conclusie

Het is persoonlijk, je kunt zeker de Instant Pot SAUTE functie gebruiken om te braden. Maar in de praktijk geven wij de voorkeur aan braden in een aparte koekenpan, zeker bij vlees. Dat gaat sneller en zorgt ervoor dat je het vlees mooi bruin kunt bakken, en dát geeft smaak!

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Helemaal mee eens! Bij kleine hoeveelheden, vooral groente, pak ik het liefst de pot zelf maar zeker vlees gaat eerst de pan in!

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close