Alles wat je wilt weten over het grondig reinigen van de keuken

Deel met vrienden en familie

De keuken is het hart van het huis, maar het is ook de plek waar de meeste rommel ontstaat. Van gemorst voedsel tot vet en afval: helemaal als je een foodie bent is het belangrijk om de keuken regelmatig grondig schoon te maken om ervoor te zorgen dat deze hygiënisch blijft. Een gebied dat nogal eens verwaarloosd wordt is de oven, waar zich na verloop van tijd lagen aangekoekte voedselresten, vet en vuil kunnen ophopen. Waarom is het grondig reinigen van de oven en keuken belangrijk, en hoe pak je het aan?

Je keuken grondig reinigen

Esthetiek

Een schone en goed onderhouden keuken creëert een uitnodigende sfeer, of je nu voor het gezin kookt of een etentje organiseert. Een smerige en onverzorgde keuken kan het koken en de eetervaring onaangenaam maken. Het regelmatig reinigen en ontsmetten van werkbladen, gootstenen, kasten en vloeren zorgt voor een esthetiek, die maakt dat de keuken een fijne plek is om te zijn en je met plezier de volgende maaltijd bereidt.

Gezondheid

Het is belangrijk om de keuken en de oven grondig schoon te maken om een ​​goede gezondheid te behouden. Een vuile oven kan schadelijke dampen en bacteriën vrijgeven, terwijl ziektekiemen en bacteriën kunnen gedijen op verwaarloosde plekken zoals werkbladen, snijplanken en andere keukenoppervlakten. Bacteriën komen via handen en oppervlakken in het voedsel dat gekookt wordt. In een redelijk schone keuken zullen bacteriën geen gevaar opleveren, maar als je een echt vieze keuken hebt is er een reëel gevaar voor de gezondheid. De keuken en de oven schoonmaken zorgt ervoor dat jij en je gezin beschermd zijn tegen deze gevaren.

Langere levensduur

Het regelmatig schoonmaken van de keukenapparatuur met HG producten, zoals de oven, kan de levensduur ervan helpen verlengen. Aangebakken voedselresten kunnen het verwarmingselement van de oven beschadigen, de efficiëntie ervan verminderen en het risico op brandgevaar vergroten. Een regelmatige grondige reiniging van de oven en andere apparaten kan dergelijke schade voorkomen, en ervoor zorgen dat ze langer optimaal functioneren.

Oppervlakken schoonmaken

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de keuken schoon te houden. Zo is het niet verstandig om de vaat in de gootsteen te laten staan. Borden, bestek en potten na gebruik meteen afspoelen en in de vaatwasser doen voorkomen dat er rommel blijft liggen. Veeg de tafel, het aanrecht en het fornuis af met een vochtige doek of microvezeldoek. Maak de gootsteen wekelijks grondig schoon. De gootsteen kan een plek zijn waar veel bacteriën zich verzamelen, dus het is slim om deze regelmatig te reinigen met warm water, zeep en een spons. Je kunt ook azijn en zuiveringszout gebruiken om kalkaanslag en nare geurtjes te verwijderen.

De magnetron en de oven

Andere belangrijke aandachtspunten zijn de magnetron en de oven. De magnetron kan vuil worden door voedsel-, vet- en sausspatten. Om de magnetron schoon te maken, kun je een kom vullen met water en een paar schijfjes citroen, en deze een paar minuten in de magnetron te zetten op vol vermogen: door de stoom wordt het vuil losgemaakt, waardoor je het eenvoudig met een vochtige doek of spons kunt afnemen. Maak de oven drie tot vier keer per jaar schoon. De oven kan vet en aangebrande voedselresten aantrekken, wat het koken kan beïnvloeden en rook kan veroorzaken. Voor het reinigen van de oven kun je het beste een ovenreiniger gebruiken, die je op de binnenkant van de oven spuit en een paar uur of een nacht laat inwerken. Volg de instructies op het reinigingsproduct, en veeg de oven af ​​met een doek of keukenpapier.

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close