Weg met plastic! Goede alternatieven voor plastic rietjes

Deel met vrienden en familie

6 alternatieven voor plastic rietjes

Dat plastic niet goed voor het milieu is hoeven wij jou niet meer uit te leggen. Wist je dat hoe klein ze ook lijken, rietjes ook zorgen voor een enorme berg plastic afval? Wij geven je zes goede alternatieven voor plastic rietjes. Zo kun je nog wel van je drankjes met rietje genieten, zonder mee te werken aan de steeds groter wordende bergen plastic afval.

Alternatieven voor plastic rietjes

Bamboe

Bamboo rietjes zonder plastic
Bamboe rietjes kwam ik zelf voor het eerst tegen op Bali in een hip tentje in Canggu. Ik was er meteen van gecharmeerd en heb dan ook gelijk een setje gekocht, samen met een speciaal ragertje om ze schoon te houden. Ze komen in verschillende diktjes en hebben een natuurlijke look en feel. Persoonlijk vind ik bamboe fijner bij mijn tanden dan glas en metaal.

Potentieel nadeel: de rietjes kunnen niet in de vaatwasser.

Glas

Glazen rietje
In tegenstelling tot de andere hier genoemde alternatieven voor plastic rietjes, zijn glazen rietjes (vaak) doorzichtig en kun je de vloeistof dus goed omhoog zien gaan. Ze zijn makkelijk schoon te maken en je kunt ook goed aan de buitenkant zien of ze schoon zijn.

Potentieel nadeel: Glazen rietjes zijn niet geschikt voor warme dranken en minder veilig voor kinderen.

Stro

Rietje van stro
Op een festival kwam ik rietjes tegen die van tarwe en stro gemaakt zijn. Ze zijn dunner dan de meeste rietjes in deze lijst en passen daardoor heel goed bij sommige cocktails. Voor frisdrank lijken ze mij minder geschikt.

Potentieel nadeel: dun en niet herbruikbaar.

De rietjes zijn onder andere hier te koop.

Metaal

RVS rietje metaal
Ze komen in verschillende vrolijke (meestal) metallic kleuren en zijn te vinden in rechte en gebogen versies. Deze metalen rietjes maak je makkelijk schoon met de hand en een rager, maar je kunt ze ook in de vaatwasser zetten. Iets wat ik zelf absoluut een plus vind.

Potentieel nadeel: Niet iedereen is gek op metaal bij zijn tanden.

Metalen rietjes zijn bijvoorbeeld hier te koop.

Papier

Papieren rietjes zijn makkelijk verkrijgbaar en zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan de andere alternatieven voor plastic rietjes. Ze zijn te vinden in allerlei kleuren en designs, wat ze uitmate geschikt maakt voor feestjes.

Potentieel nadeel: de rietjes worden op een gegeven moment nat en je kan ze maar één keer gebruiken.

Eetbare rietjes

Sorbos eetbare rietjes
Denk je alles gehad te hebben, loop je tegen eetbare rietjes aan. Je kunt ze krijgen in verschillende smaken, zoals citroen, aardbei, kaneel en chocolade. Ze zijn milieuvriendelijk, plasticvrij en biologisch afbreekbaar. Ze passen dus helemaal in de lijst met alternatieven voor plastic rietjes.. Lijkt mij niet een oplossing voor altijd, maar op een feestje kan het wel een leuke gimmick zijn gok ik.

Potentieel nadeel: wil je echt altijd een extra smaakje aan je rietjes?

Eetbare rietjes zijn onder andere hier te koop.

Zoals je ziet zijn er genoeg alternatieven voor plastic rietjes. Welk soort rietje lijkt jou het fijnst? En let jij erop dat je minder plastic gebruikt en verspilt?

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Wat een grappig artikel zeg. Nooit geweten dat er eetbare rietjes bestonden. Ik heb een tijdje geleden zelf metalen rietjes besteld. Moet zeggen dat ik geen metaalsmaak heb geproefd. Heb gelijk extra dikke rietjes erbij besteld voor mijn zelfgemaakte smoothies:) Ik heb ze alleen via Strawies besteld.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close