Zo krijg je altijd een sappige kalkoen

Deel met vrienden en familie

Klaar met die taaie en droge kalkoen die elk jaar weer uit de oven komt? Met een paar simpele tips tover jij iedere keer weer een fantastisch sappige kalkoen op tafel.

Zo krijg je altijd een sappige kalkoen

Verse kalkoen heeft de voorkeur boven een bevroren versie
Wanneer je een sappige kalkoen wilt bereiden is het aan te raden om een verse kalkoen te kopen en niet een die ingevroren is geweest. Het vriesproces beschadigt de cellen van de kalkoen, waardoor het vlees meer vatbaar is voor uitdroging tijdens het bereiden.

Pekelen
Door je kalkoen te pekelen zorg je ervoor dat de kalkoen vocht vast houdt tijdens het roosteren. Er zijn in basis twee manieren om te pekelen: nat of droog. Zelf ga ik het liefst voor droog (zoals in dit recept), omdat ik geen pan of ton heb waar mijn kalkoen in past. Pekelen doe je met een mengsel van zout, suiker en eventueel koud water. Het makkelijkste is het om de kalkoen de hele nacht in de pekel te laten staan, zo’n 8 tot 12 uur. Het kan ook sneller in zo’n 5 uur, maar dan heb je een dubbele hoeveelheid suiker en zout nodig om te pekelen.

Boter onder het vel van de kalkoen
Het borstvlees kookt sneller dan bijvoorbeeld de poten van de kalkoen en kan daardoor uitdrogen. Niet lekker natuurlijk. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen. Wrijf een mengsel van zachte boter met fijngehakte kruiden onder de borsthuid, zodat het de vogel braadt en smaak toevoegt, terwijl de boter smelt tijdens het roosteren.

Niet perse voor de sappigheid, maar wel lekker voor het vel: smeer ook de huid van de kalkoen in met boter of olie. Zorg dat de boter op kamer temperatuur is, dan gaat het een stuk makkelijker!

Vulling
Je kunt een kalkoen goed vullen, maar het is geen must voor de sappigheid van het kalkoenvlees. Het voegt vooral smaak toe. Het zorgt er daarnaast voor dat de bereidingstijd langer wordt.

Vochtig in de oven
Plaats een vloeistof, bij voorkeur een smaakvolle vloeistof, zoals bouillon en / of witte wijn, op de bodem van de braadpan. Dit voorkomt niet alleen dat wat van de kalkoen afdruipt direct verbrandt, maar zorgt ook voor een vochtige atmosfeer in de oven en dat zorgt voor een sappige kalkoen. Daarnaast helpt het je straks ook als je een jus wilt maken van de kalkoen (lees hier hoe).

Eerst hoog dan laag
Rooster de kalkoen op het middelste ovenrooster in een braadslee, eerst bij hoge temperatuur en vervolgens op een lage temperatuur. De hoge temperatuur zal de kalkoen een mooi bruin jasje geven en de lage temperatuur zal de kalkoen zacht doorgaren.

Zorg ervoor dat je de kalkoen niet te gaar laat worden. Gebruik hier een keukenthermometer voor (must!). De temperatuur moet tussen de 68 en 72 graden Celsius zijn. Tijdens het rusten stijgt de temperatuur van de kalkoen namelijk nog en gaart deze ook nog door.

Goed laten rusten
Ik weet het, het is super verleidelijk om de kalkoen direct aan te snijden aan tafel. Doe dit echter niet, maar laat de kalkoen minstens 30 minuten rusten. Dit zorgt ervoor dat het vlees van de kalkoen ontspant en zijn vocht beter vast houdt tijdens het snijden!

 

Pin deze tips voor een sappige kalkoen

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden. Hopelijk behoort droge kalkoen dan snel tot het verleden.

Tips sappige kalkoen

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close