Glazen potten steriliseren in de Instant Pot

Deel met vrienden en familie

Glazen potten steriliseren in de Instant Pot is snel en simpel te doen en een goed en snel alternatief voor het steriliseren in de de oven of koken in een pan. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat de Instant Pot sterilisatie van wetenschappelijke kwaliteit kan bieden.

Voorkom schimmel in je pot

Wanneer je producten voor langere tijd wilt bewaren en/of conserveren, zoals bijvoorbeeld jam, zuur of zelfgemaakte sauzen is het belangrijk dat je weck- en glazen potten brandschoon zijn. Je wilt natuurlijk niet na een paar dagen al schimmel in je potten zien staan. Groen is meestal ontzettend gezond, maar niet als het om schimmel gaat.

Glazen potten steriliseren in de Instant Pot

Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken en 1 daarvan is met de Instant Pot. In dit artikel (kort) en dit artikel (lang) is zelfs te lezen dat je met de Instant Pot je potten zo goed schoon kunt krijgen, dat ze in de wetenschap gebruik kunnen worden. Nu is dat misschien weer wat overdreven voor je potje piccalilly, sambal of jam, maar aan de andere kant kan het nooit schoon genoeg zijn, toch?

Welke glazen potten gebruik je?

Het maakt eigenlijk niet zo veel uit. Hergebruik gerust potten en glazen waar bijvoorbeeld groente of mayonaise in gezeten heeft. Zelf word ik blij ik van de potten waarin de bouillon van De kleinste soepfabriek komt. Wil je liever wat nieuwe potjes kopen voor je project, dan kan ik je Dille & Kamille aanraden.

Hoe werkt het steriliseren in de Instant Pot?

Was je potten eerst goed, zodat er geen etensresten meer in zitten. Zet het rekje onderin de pot en plaats daar je potten en deksel op. De deksels moeten niet op de glazen potten zitten, maar kunnen er wel bij in de Instant Pot. Voeg 250 ml water toe en sluit de Instant Pot. Zorg ook dat knop op ‘Seal’ staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je “high pressure” en set je de timer op 1 minuut.

Haal de glazen eruit wanneer je klaar bent om ze te vullen. Eerder kan natuurlijk ook, maar dan heb je weer kans dat je er aan gaat zitten en de potten niet meer steriel zijn. Zo simpel dus!

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

 1. Ik heb net een Instant pot en ben helemaal blij om dit te lezen. Wel even een vraag. Kan ik glazen potten ook op elkaar stapelen als je steriliseert? Natuurlijk wel zodat de opening vrij blijft. Of is daar een andere methode voor?

  1. Mariska Author says:

   Ja dat kan, als ongeveer voor de helft gaat. Dus op 2 potten op de bodem, Max 1 pot zetten.

   Maar om eerlijk te zijn, het gaat zo snel dat je het makkelijk een paar keer na elkaar kan doen.

   1. Top, dank voor je snelle reactie 🙂

 2. Willeke Duijst de Jong says:

  Goedemorgen,
  Kan je ook wecken met de instant pot? Zo ja, hoe doe je dit?
  Heb deze instant pot net. Wil van het weekend er mee aan de slag gaan.
  Hebben jullie nog tips?

  1. Mariska Author says:

   Goedemorgen, zelf heb ik er geen ervaring mee, maar in theorie zou ik wel denken dat dit moet kunnen.
   Als je echter pas net je pot hebt zou ik je adviseren om eerst aan de slag te gaan met bestaande recepten voordat je gaat experimenteren.

 3. Goedemorgen,
  Op zoek naar sterilisatie van Kilner wekpotten in de instant pot kwam ik ook hier terecht. De engels talige sterilisatie methodes hebben het allemaal over 15 minuten, maar het kan dus ook in 1 minuut? En hoe belangrijk is het om de potten omgekeerd op het rekje te zetten?

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close