Wat is Gochujang en hoe gebruik je het?

Gochujang komt regelmatig voor de in lekkerste recepten. Dit Koreaanse ingrediënt zorgt voor de nodige verwondering en vragen. Vandaag leggen wij uit wat het is en waar je het kunt kopen!

Koreaanse chili pasta

Gochujang is een Koreaanse chilipasta. Deze chilipasta is gemaakt van chili (duh!), rijst en gefermenteerde sojabonen. Dit fermentatieproces geeft de pasta een unieke smaak, die wel pittig is en een klein beetje zoetig, maar niet extreem. Het is milder dan bijvoorbeeld een hotsauce, zoals Sriracha. Het is vooral heel erg smaakvol en behoorlijk ‘umami’, oftewel de 5e smaak hartig, naast zoet, zuur, zout en bitter.

Omdat het gaat om een chilipasta en geen chilisaus moet je het mengen met iets anders, voor je het lekker kunt eten. Je kunt het dus niet, zoals bijvoorbeeld met Sriracha, zo op je broodje met kaas smeren.

Kogujang, Kochujyan of kuchujang zijn andere namen voor dit ingrediënt. Doordat Koreaans andere tekens bevat dan ons Romeinse alfabet kan het nogal eens voorkomen dat het net even anders vertaald wordt.

Gochujang Koreaanse chili pasta

Koken met Gochujang

Je kunt heerlijke recepten maken met deze chilipasta, de Koreaanse chilipasta is namelijk ontzettend veelzijdig. Dit is een aantal van onze favorieten recepten:

Gochujang kopen

Je vindt gochujang in de meeste Aziatische toko’s. Zelf koop ik hem vaak bij Shilla’s in Amsterdam Buitenveldert, maar ook bij de Amazing Oriental hebben ze hem zeker staan. Soms vind je het tussen de Aziatische ingrediënten bij grote supermarkten, maar ik denk dat dat wel heel erg afhankelijk is van de plek van de supermarkt.

En, kende jij Gochujang al?

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close