Aubergine is een prachtige groente om te zien. Met zijn dieppaarse kleur en ronde vorm valt hij op in het groentenschap. De groente is bovendien erg veelzijdig. Is aubergine ook gezond? Of bevat de groente slechts weinig voedingsstoffen?
Bevat aubergine eiwitten?
In het Engels wordt aubergine ‘eggplant’ genoemd. Dat heeft vooral te maken met de kleur en vorm van de wilde variant die de Britten in India aantroffen ten tijde van de Britse overheersing. De aubergines die de Britten spotten in het India van toen, werden gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde en waren wit.
De vrucht van de witte variëteit is eivormig, wat de Britten tot deze naam bracht. Het betekent niet dat deze nachtschadeplant veel eiwitten bevat. Je vindt juist heel weinig eiwitten in deze groente, wat voor veel groentesoorten geldt.
Wat betreft eiwitten heb je dus weinig aan deze vrucht. Hij is dan ook niet heel verzadigend. Ook vetten vind je niet in aubergine, en slechts heel weinig natuurlijke suikers.
De groente is wel rijk aan vezels en gezonde plantenstoffen in de vorm van polyfenolen. Dat laatste maakt aubergine gunstig voor de bloedsuikerspiegel en het gewicht. De gunstige invloed op onze lijn komt ook doordat de groente weinig calorieën bevat.
Als aubergine zo weinig verzadigende voedingsstoffen bevat, hoe zit het dan met de vitamines, mineralen en andere stoffen in deze nachtschadeplant?
Welke vitamines vind je in aubergine?
In aubergine vind je vitamine C en een heel aantal B-vitamines. Ook vitamine K vind je in de vrucht. Het gaat echter niet om grote hoeveelheden, wat aubergine niet erg geschikt maakt om van bepaalde vitamines een goede hoeveelheid binnen te krijgen. Zitten er dan veel mineralen in de groente?
Welke mineralen vind je in aubergine?
Aubergine bevat veel verschillende soorten mineralen. Van natrium tot mangaan en selenium, al deze mineralen vind je in de groente. Net zoals bij de vitamines gaat het echter niet om hele grote hoeveelheden. Wat maakt aubergine dan gezond?
De voedingswaarde zit in de schil
Veel groenten bevatten veel voedingsstoffen net onder de schil. Bij aubergines vind je de meest krachtige stoffen in de schil. Het gaat hierbij om de meest krachtige antioxidanten, die bekendstaan als anthocyaninen.
Deze stoffen zijn krachtiger dan vitamine C als het gaat om de ondersteuning van onze weerstand. Ook wat betreft de bescherming van onze cellen zijn anthocyaninen erg gunstig. Vooral de anthocyanine nasunine komt veel voor in aubergine.
Nasunine heeft het vermogen om het oxideren van vetten in cellen tegen te gaan. Op deze manier dragen ze bij aan het vertragen van het verouderingsproces van ons brein en onze huid. De werking van nasunine is gelegen in het ijzerbindende vermogen van deze stof.
Andere gezonde stoffen in aubergine
Aubergine bevat, net als andere planten, zogenoemde solasodine rhamnosylglycosiden (SRG’s). Dit zijn krachtige stoffen die op een bijzondere manier bijdragen aan onze gezondheid. Als deze stoffen direct op de huid worden aangebracht, werken ze effectief aan de gezondheid van de huid.
Ook kunnen dezelfde stoffen meehelpen bij het streven naar een gezonde alvleesklier, darmen, maag, blaas en baarmoederhals.
Aubergine moet je goed verwarmen
Naast gezonde stoffen bevat aubergine in rauwe vorm ook een stofje dat voor maag- en darmklachten kan zorgen. Dit stofje, solanine genoemd, verdwijnt als je aubergine twee minuten verwarmt.
Zorg er daarom altijd voor dat je aubergine verhit voordat je deze groente gaat eten. Dan is hij goed verteerbaar en zacht voor maag en darmen.
Veelzijdige groente
Aubergine heeft van zichzelf weinig smaak, wat maakt dat de groente goed samengaat met tal van andere voedingsmiddelen. Bekijk dit artikel voor de lekkerste recepten met aubergine en geniet van alle gezonde voordelen van deze veelzijdige groente.
‘Dit artikel is tot stand gekomen door de input en bronnen van Annemiek, auteur bij Nutribites.’