Hoe krijg ik de geur uit mijn Instant Pot ring?

Deel met vrienden en familie

Hoe krijg ik de geur uit mijn Instant Pot ring? Dit is een vraag die regelmatig voorbij komt onder de gebruikers van deze geweldige multicooker. Wij leggen je uit hoe dit kan, hoe je het kunt voorkomen en wat je er aan kunt doen. We hebben vijf tips voor je, dus als die ene voor jou niet werkt, hebben we nog vier andere om te proberen!

Waarom houdt de ring van de Instant Pot de geur zo vast?

Aan de binnenkant van de deksel van een Instant Pot zit een flexibele ring, die ook wel bekend staat als de ‘sealing ring’. Deze is gemaakt van siliconen, zodat het de hoge temperatuur van de Instant Pot goed aan kan.

Siliconen heeft allemaal kleine poriën die opengaan wanneer het wordt blootgesteld aan hoge temperaturen en hier kan tijdens het koken de geur van je kruiden intrekken. Zeker als je vaker gerechten maakt met lekker veel kruiden, zoals Indiase Butter Chicken uit de Instant Pot of Instant Pot Surinaamse Beef Masala, verkleurt de ring en kan er een geurtje aan gaan zitten. 

Kan het kwaad dat mijn sealing ring geur vasthoudt of verkleurt?

Over het algemeen kan dit geen kwaad, het zal de smaak van je eten niet direct beïnvloeden. Ik gebruik mijn Instant Pot al behoorlijk lang en houd ontzettend van kruiden uit verschillende wereldkeukens. Mijn ring is inmiddels verre van wit en ik heb nog nooit gemerkt dat de ring onbedoeld smaak afgeeft. Soms ruik je het wel en ik kan mij voorstellen dat niet iedereen dit prettig vindt.

Het enige waar je wel op moet letten, is wanneer je gerechten gaat maken met zuivel. Zuivel heeft heel sterk de neiging om smaken uit de omgeving op te nemen. Dit gebeurt ook als je melkproducten open laat staan in de koelkast, naast een andere sterke smaak/geur. Gelukkig kun je heel simpel een reservering kopen voor je Instant Pot, die je bijvoorbeeld alleen gebruikt voor zuivel.

Hoe krijg ik de geur uit mijn Instant Pot ring?

De volgende tips kunnen je helpen om de geur uit je ring te halen of in ieder geval aanzienlijk te verminderen. Wil je helemaal van de geur af, dan helpt alleen tip 5 😉

  1. Op zijn kop opbergen
  2. In de vaatwasser
  3. Stomen met citroen 
  4. Weken in azijn
  5. Koop een nieuwe / reservering

Op zijn kop opbergen. Wanneer je klaar bent met je Instant Pot, berg deze dan op met de deksel op zijn kop. Zo kan alles goed luchten. Dit is voor mij één van de meest effectieve oplossingen als ik niet bezig ben met het maken van een Instant Pot kookboek. Dan staat de pot soms wel 4 keer per dag aan en dan krijgt de ring flink wat te verduren.

In de vaatwasser. Na elke keer dan je de Instant Pot gebruikt, zou je de ring moeten schoonmaken. Dit kan gewoon in de vaatwasser op het bovenste rekje. Niet alleen de ring kan in de vaatwasser, de hele deksel van de Instant Pot kan in de vaatwasser. Dit geldt niet voor de Crisp deksel! Zelf doe ik de deksel niet in de vaatwasser, maar soms wel alleen de ring.

Stomen met citroen. Voeg minimaal 250ml water toe en knijp hier een halve citroen bij, de citroen zelf mag ook in de pot. Zet de pot op 10 minuten hoge druk, geef het 3 minuten natural release en daarna een quick release. Dit is ook een goede manier om je ventiel eens goed door te spuiten. In plaats van citroen kun je ook een scheutje azijn toevoegen.

Weken in azijn. Maak een badje met azijn en laat de ring hier in weken. Zelf merkte ik geen enorme verbetering, maar veel mensen vinden dit ideaal werken. Misschien had ik gewoon niet genoeg geduld. Het is zeker het proberen waard, maar onthoud dat veelvuldig gebruik van deze methode ervoor kan zorgen dat je siliconen ring wordt aangetast.

Koop een nieuwe / reservering. Wil je echt helemaal van de geur af, dan vervang je heel eenvoudig je ring. Je vindt ze hier op Bol.com en hier op Amazon. Het model van je pot maakt niet uit, de grootte wel. Controleer dus goed of je de juiste maat koopt. Ze komen vaak in meerdere kleuren, zodat je goed onderscheid kan maken in welke ring je voor wat gebruikt! 

 

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close