Hoeveel zout mag een baby of kind?

Deel met vrienden en familie

Hoeveel zout mag een baby? En hoe zit dat met een dreumes en een kind? De nieren van de allerkleinsten kunnen nog niet goed omgaan met natrium, het hoofdbestanddeel van zout. Krijgen ze hier teveel van binnen, dan kunnen ze op latere leeftijd last krijgen van hun nieren. Dat wil je natuurlijk voorkomen, maar hoeveel is teveel?

Belangrijk om te onthouden is: zout = zout. Of je nou Himalaya-, Keltisch-, Kosher-, keukenzout of handgeschept Zeeuws zout gebruikt maak voor het natriumgehalte niet uit. Het heeft allemaal dezelfde slechte uitwerking op de nieren van je baby of kindje. Wel is het zo dat je bij grof zout vaak sneller meer zout gebruikt dan bij fijngemalen zout.

Hoeveel zout mag een baby of kind pin

Hoeveel zout mag een baby of kind?

Baby 0-6 maanden minder dan 1 gram zout per dag

Pas geboren baby’s mogen absoluut geen zout. Nu is dat in het begin niet zo heel moeilijk, want dan drinken ze alleen melk en in die melk zit precies genoeg zout voor je baby. Tussen de 4 en 6 maanden beginnen de meeste ouders met de eerste hapjes. Het is dan belangrijk om speciaal voor je baby te koken en niet mee te laten eten van jou bord, zodat je zeker weet dat er geen zout in zit. Mocht je voor potjes gaan, zorg er dan voor dat je alleen potjes gebruikt die bij de juiste leeftijd horen. Mocht je toch voor een hapje van 8, 12 of meer maanden willen gaan, check dan altijd de inhoud.

Baby 7-12 maanden maximaal 1 gram zout per dag

Vanaf 7 maanden mogen baby’s een kleine hoeveelheid zout. 1 gram per dag is natuurlijk nog steeds heel weinig. Je gebruikt dit dus ook niet om het eten smaak te geven, maar je kunt je kind nu ook ‘gewoon’ brood geven. Daar zit namelijk een kleine hoeveelheid zout in.

Dreumes van 1-3 jaar 3 gram zout per dag

Vanaf 1 jaar wordt er door het Voedingscentrum geadviseerd om je kind mee te laten eten met de pot. In de eerste drie jaar betekent dat nog wel dat je voor de pot goed zult moeten opletten hoeveel zout je gebruikt. Drie gram is nog steeds heel weinig, zeker als je bedenkt dat volwassen zelf vaak over hun eigen maximum (van 6 gram per dag) gaan in een dag.

Hoeveel zout mag en baby

Producten met verborgen zout

Sommige producten lijken onschuldig, maar bevatten meer zout dan je verwacht en zo zit je baby of kind heel snel over de maximale zout inname van een dag heen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Kaas (en al helemaal smeerkaas) en vleeswaren
  • Kant-en-klaar producten, pakjes en zakjes
  • Soepen
  • Bouillon

Check dus alle producten die je niet 100% zelf maakt op het zoutgehalte, voordat je het aan je baby geeft. Voor de meeste dingen geldt dat je ze beter zelf kunt maken, dat is ook gewoon lekkerder natuurlijk. Tegenwoordig zijn er steeds meer merken bouillon met minder zout, dat is dus een goede optie om te overwegen, wanneer je voor het hele gezin kookt!

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close