Hormoonvriendelijk koken: wat is het en hoe doe je dat?

Deel met vrienden en familie

Misschien heb je de term: hormoonvriendelijk koken, al eens voorbij horen komen. Aanlokkelijk als jouw hormoonhuishouding er een eigen agenda op na lijkt te houden. Wat houdt hormoonvriendelijk koken precies in en hoe doe je het? Daar gaan we in dit artikel uitgebreid op in. Bij Puur Mieke vind je alvast een aantal hormoonvriendelijke recepten.

Hormoonvriendelijk koken

Het hormoonvriendelijke dieet noemen we ook wel: eten volgens de hormoonfactor. Het is niet echt een dieet met eetschema’s en lijstjes. Het gaat veel meer om eten volgens een patroon dat jouw hormoonspiegel in balans houdt. Dit doe je door jouw gerechten zo veel mogelijk vrij te houden van verzadigde vetten en bewerkte dingen. Als je eet volgens hormoonbalans probeer je ongezonde vetten, toegevoegde suikers, zoetstoffen, smaakstoffen en andere kunstmatige middelen die je niet nodig hebt zoveel mogelijk te vermijden.

De ingrediënten

Wat kan je dan wel eten? Een heleboel lekkere dingen! Als je kookt volgens de hormoonfactor gaat er waarschijnlijk juist een wereld aan heerlijke, pure en onbewerkte ingrediënten voor je open. Hormoonvriendelijke recepten bevatten veel verse groenten en fruit. Zuivel, gluten en een overdaad aan vlees wordt afgeraden. Probeer je eiwitten zo veel mogelijk te halen uit vegetarische bronnen als soja, noten of peulvruchten. Ook vis hoort bij een gezond en hormoonvriendelijk dieet. Dat geldt zowel voor vette vis als voor magere vis.

Een persoonlijke kwestie

Ieder lichaam is anders en daarom is het ideale hormoonvriendelijke dieet voor iedereen anders. Het is een kwestie van trial and error. Misschien reageer jij helemaal niet goed op bepaalde ingrediënten die prima in het hormoonvriendelijke dieet zouden moeten passen, maar is zuivel daarentegen weer helemaal geen probleem. Een gezond lichaam kan niet zonder een gezonde geest. Probeer het hormoonvriendelijke dieet daarom te zien als een inspiratie en niet als een harde regel. Het draait allemaal om balans. Als jij vijf dagen in de week een goed gebalanceerde maaltijd eet kan die vette pizza in het weekend echt wel, ook als je daarna misschien een vervelende opvlieger hebt. Je mag jezelf eens in de zoveel tijd echt wel verwennen. Dat houdt je gelukkig en daarmee ook gezond.

De recepten

Wat kun je zoal maken met hormoonvriendelijke ingrediënten? Omdat gluten afgeraden worden
kun je beter wegblijven bij de past. Speel in plaats daarvan met verschillende granen als rijst, spelt en quinoa. Ook aardappels zijn een prima idee. Probeer zoveel mogelijk verse kruiden te gebruiken om je gerechten op smaak te brengen. Stoofpotten met verse groenten en peulvruchten zijn ideaal voor de winter, terwijl je in de zomer weer kunt gaan voor een lekkere salade met jouw favoriete graansoort. Wedden dat je binnen de kortste keren niets meer moet hebben van voorbewerkt eten!

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close