Ik deed voor het eerst een sapkuur

Deel met vrienden en familie

December is elk jaar weer een feest, maar voor mij als foodblogger een super intense maand… en als al het werk klaar is, komen de feestdagen er ook nog overheen. Ik hou wel van een hapje, drankje en al het goede wat het leven te bieden heeft. Het is dan ook echt één van mijn lievelingsmaanden, maar daarna ben ik lichamelijk en mentaal behoorlijk uitgeblust. Niet al mijn kleding zit nog even prettig, als je begrijpt wat ik bedoel. Ik besloot om voor het eerst een detox sapkuur te volgen!

Tijd voor een reset en weer terug naar wat gezondere keuzes. Weg met chips en cola, hallo groente! Om meteen een goede slag te slaan, besloot ik om (eindelijk) eens een sapkuur te proberen. Ik ben voor een kant-en-klaar pakket gegaan, omdat ik niet als ik aan het vasten ben (honger dus!) allemaal sapjes wil bereiden en teveel moeten nadenken. Daarnaast scheelt het de aankoopkosten van een dure sapmachine. Ik koos voor de detox-kuur van Frecious. Hun sapjes bestaan vooral uit groente en je krijgt begeleiding via een handig app.

Detox sap van Frecious

Wat houdt een detox in?

Eerst even de theoretische kant: detoxen komt van het woord detoxificatie en betekent ‘ontgiften’. Het wordt ook wel eens ontslakken genoemd. Wanneer je een detox doet, betekent dat vaak dat je een aantal dagen minder eet, aangepast eet of helemaal niet eet. Door te vasten geef je je lichaam rust en kan deze zich richten op reparatie, uitbalanceren en herstellen. De meeste mensen gaan voor een sapkuur van 3 dagen.

Wil je een intensere reiniging? Er zijn ook sapkuren van 5 of zelfs 7 dagen. Klinkt dat te heftig? Dan kun je een milde detox doen, waarbij je nog wel één keer per dag een lichte, koolhydraatarme maaltijd neemt, naast je sapjes.

Mijn ervaring

Sapje 1 van de sapkuur

Dag 1: De avond van tevoren heb ik alle flesjes met sap en de shots voor de volgende dag uit de vriezer gehaald en klaargezet.

De ochtend gaat prima, de sapjes en shotjes zijn prima te doen en super handig dat ik met een afvinklijstje precies weet welke sap ik moet nemen. 

Rond de middag begin ik het zwaar te krijgen. Ik begin ‘hangry’ te worden, krijg het koud en voel een lichte hoofdpijn. Meerdere keren schiet het door mijn hoofd om er gewoon mee te stoppen. Of toch maar te gaan voor een milde versie. Ik besluit het zo lang mogelijk aan te kijken en uiteindelijk houd ik het gewoon helemaal vol die dag.

‘s Avonds drink ik een kop thee, want ik heb het nog steeds erg koud. 

Dag 2: Ik had verwacht met gierende honger wakker te worden, maar dat valt mee. We beginnen met een shot tarwegras, dit leek me wel wat, want ik hou wel van grassige smaken. Mijn lichaam is het er duidelijk niet mee eens. Laten we het er maar op houden dat het goed is dat ik naast de wasbak stond.

De rest van de sapjes vind ik erg lekker of gewoon prima. Ik merk dat ik goed moet opletten dat ik naast de sapjes ook genoeg water blijf drinken.

Voordat ik aan de kuur begon had ik veel last van een opgeblazen buik. Ik merk nu al op dag twee dat mijn buik platter is en rustiger aanvoelt. Heel fijn.

Rond de middag krijg ik het weer zwaar. Het gaat iets beter dan de dag ervoor, misschien ook omdat ik nu beter weet dat het wel goed komt. Ik ben wel een tikkie chagrijnig en prikkelbaar.

Dag 3: Het gaat steeds makkelijker, ook ‘s middags ben ik niet meer hangry. Ik maak zelfs met gemak een heerlijke paddenstoelenpasta voor iedereen in huis die wél eet.

Mijn buik is heerlijk rustig en ook in mijn hoofd gaat het goed. Daarnaast heb ik extra tijd over omdat ik niet hoef na te denken of bezig hoef te zijn met eten. Niet iets wat ik altijd zou willen, maar voor nu wel even lekker.

Dit is ook eerste werkdag en ik merk dat ik heel productief ben en een klein tikkie extra focus heb. Ik had juist verwacht afgeleid te zijn door de honger.

Dag 4: Vandaag heb ik afspraken buiten de duur en ik neem mijn sapjes mee in mijn tas; gaat heel makkelijk. Ik heb gemerkt dat je je sapjes wel echt op tijd moet nemen, anders kom je niet goed uit op de dag.

Lichamelijk gaat het vandaag prima, maar ik merk dat ik het langzaam aan zat begin te worden. Ik wil gewoon eten. Ik mis het sociale aspect van het gezamenlijk eten aan tafel als gezin. Sapjes die ik aan het begin heerlijk vond, beginnen me langzaam aan tegen te staan en ik besluit af te bouwen.

‘s Avonds eet ik een kleine koolhydraatarme maaltijd en dat gaat er goed in. Ik sluit de dag af met een drinkbouillon.

sapjes

Dag 5: De dag begint eigenlijk, net zoals de dagen ervoor, helemaal prima. ‘s Avonds heb ik een boottocht door de grachten van Amsterdam voor het Amsterdam Light Festival. Ik besluit om geen wijntje te nemen, maar ga voor een blikje Cola Zero en een paar blokjes kaas. Ik heb die avond meteen hoofdpijn.

Dag 6: Doordat ik dag 4 en 5 niet volledig heb gevast, heb ik nog een paar sapjes over. Deze drink ik in de ochtend en deze dag is niet veel anders dan de dagen ervoor.

Conclusie

Eigenlijk ben ik erg tevreden met mijn eerste detox! Mijn buik is rustiger, ik voel me lichamelijk fijner. Ik drink bijna geen ijskoffie en cola meer en ik merk dat ik minder behoefte heb om te snoepen, zelfs twee weken later nog!

Ik wil dit zeker vaker gaan doen, maar de volgende keer zet ik iedere keer een wekker, zodat ik echt op tijd mijn sapjes en water drink!


Dit is gegaan op eigen aanvraag en ik ben niet verplicht om iets te schrijven over het product. Dit artikel is volledig gebaseerd op mijn eigen mening en ervaring.

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close