Instant Pot: Verschil QR en NR

Deel met vrienden en familie

QR en NR zijn afkortingen die je wanneer je wat vaker aan de slag gaat met recepten voor de Instant Pot zeker tegen komt. Waar staan deze afkortingen voor en wat betekenen ze precies? Een Instant Pot, en als het goed is elke elektrische multicooker met hoge druk, kun je pas openen nadat de druk van de pan is. Je kunt hier een ‘quick release’ of een ‘natural release’ voor gebruiken.

Wat is QR of Quick Release?

Bij een quick release open je het ventiel van de Instant Pot handmatig, voordat alle druk van de pot is. Hierdoor komt in rap tempo alle stoom uit de pot en gaat de druk van de zogenoemde ketel. Uiteraard doe je dit pas nadat de timer afgelopen is, en niet terwijl de druk nog aan het opbouwen is. Je kunt dit direct doen, zodra de timer klaar is.

Wanneer gebruik je een QR?

Een quick release gebruik je wanneer je niet wilt dat de ingrediënten in de pot nog verder doorgaren. Dit is vaak het geval met groente, vis, zeevruchten en pasta’s. Deze ingrediënten verpieteren wanneer ze te gaar worden. Een andere reden kan zijn omwille van tijd. Een QR neemt hoogstens 2 minuten in beslag, terwijl een NR veel langer duurt. Kun je niet langer wachten, doe dan een quick release.

Voorbeelden van recepten waarin een QR wordt gebruikt:

Soms doe je ook bij vleesgerechten een quick release, zoals bij deze Instant Pot tikka masala. Dit omdat in dit recept kipfilet gebruikt wordt en deze droog kan worden.

Ook de Ninja Foodi en Crockpot Express hebben de opties voor een quick release.

Instant pot verschil QR en NR

Wat is NR of Natural Release?

Met een natural release laat je de druk vanzelf (naturally) en geleidelijk van de pot gaan. Dit gebeurt zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen.

Wanneer gebruik je een NR?

Vlees om na te garen en de sappen in het vlees te behouden. Daarnaast gebruik je het ook voor gerechten waarbij je wilt dat bepaalde ingrediënten, zoals bonen, hun vorm behouden. Deze kunnen bij een QR, door de snelle verandering van de druk, uit elkaar spatten.

Voorbeelden van recepten waarin een NR wordt gebruikt:

Een natural release kan kort, maar ook best lang duren; zeker wel tot 30 minuten, heel afhankelijk van de inhoud van je pot.

Een natural release is goed te combineren met een quick release, je laat hier dan alleen het laatste beetje druk handmatig uit de pot ontsnappen. Als je dus in een recept ziet staan dat je minimaal 10 minuten NR nodig hebt, mag je daarna de druk er handmatig afhalen, maar dit hoeft niet.

Conclusie verschil QR en NR

  • Een QR of quick release gebruik je om snel de druk van je Instant Pot af te halen, wanneer je niet wilt dat je eten doorgaart in de pot. Dit doe je door de knop om te zetten van sealing naar venting.

  • Bij een NR of natural release doe je niets, de druk gaat vanzelf heel rustig van de pot af. Zo gaart de inhoud nog rustig door en hebben ingrediënten meer kans hun vorm te behouden.

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Dank je wel voor de mooie uitleg en recepten

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close