Instant Pot watertest

Deel met vrienden en familie

Een Instant pot watertest is de eerste stap die je zou moeten doen wanneer je nieuwe pot binnen komt. Door deze makkelijke test leer je het apparaat kennen, test je of deze goed werkt en is de pot daarna schoon en klaar voor gebruik. Geen idee hoe het werkt? Wij leggen het heel simpel, stap voor stap, aan je uit!

Hoewel dit artikel is geschreven op basis van ervaringen met de Instant Pot, kun je de watertest-methode bij allerlei soorten multicookers die met hoge druk werken toepassen.

Wat is een Instant Pot watertest?

Een watertest is een snelle test van je pot, waarbij je alleen water gebruikt en de pot druk laat opbouwen. Je doet een watertest om te controleren of je nieuwe Instant Pot goed werkt en dan met name of de druk goed wordt opgebouwd. Wanneer je de pot al een tijd hebt, kun je de watertest ook gebruiken om te controleren of je pot nog goed werkt.

Daarnaast vind ik het ook een fijne manier voor nieuwe gebruikers van de Instant Pot om kennis te maken met de pot. Je kunt op deze manier makkelijk een keer ervaren hoe het is om de pot in te stellen, te zien hoe deze werkt, en om je eerste keer een Quick Release te doen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je een maaltijd verpest.

Hoe werkt een Instant Pot watertest?

Heel makkelijk, we leggen het stap voor stap uit:

 1. Open de pot en vul de binnenpot met 500 ml water.
 2. Sluit de deksel en controleer of je ventiel op sealing staat; dicht dus.
 3. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 3 minuten.
 4. Zodra de timer is afgelopen gaan we voor een Quick Release, je haalt dus gelijk de druk van de pot af door het ventiel van sealing naar venting om te zetten. Let daarbij goed op de stoom die ontsnapt. Het is makkelijk en veilig om dit te doen met bijvoorbeeld een pollepel.
 5. Je bent nu klaar met de watertest!

Wat gebeurt er allemaal?

 • Het water in de pan zal beginnen met koken en de druk wordt opgebouwd. Je kunt hierbij een licht sissend geluid horen. 
 • Je snelkookpan begint nu flink te sissen als het water kookt en steeds meer stoom geeft. Het is normaal als er kleine hoeveelheden stoom vrij komen bij de vlotterklep. Je denkt misschien dat je pot lek is, maar even geduld!
 • Na een korte tijd van sissen, zal de vlotterklep opdrijven en zal de hoge druk worden bereikt.
 • Je Instant Pot zal op dat moment op slot gaan en de tijd zal terug gaan tellen.
 • Wanneer de ingestelde kooktijd is verstreken, piept je Instant Pot en wordt standaard een warmhoud-functie ingesteld. Het scherm van de pot geeft L 0:00 aan en telt op naarmate de tijd verstrijkt.
 • Daarna gaan we voor een quick release en zal de stoom ontsnappen, de pin valt weer naar beneden en je kunt de pot weer openen. Dat laatste zal de pot laten weten door een klein muziekje te spelen.

De test is niet goed gegaan, wat nu?

Gaat de test niet goed, dan zijn er nog twee dingen die je zelf kunt controleren en proberen, voordat je contact opneemt met de leverancier:

 1. Controleer of je steam release knop op sealing staat en niet op venting.
 2. Kijk aan de binnenkant van de deksel en controleer of de rubberen ring goed zit.

Zat één van de twee niet helemaal goed, doe de watertest dan opnieuw. Gaat de test weer niet goed en bouwt de pot geen druk op, neem dan contact op met de leverancier.

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close