Kookboek Review: Foodless kookt allergievrij

Deel met vrienden en familie

Review Foodless Carlijn Broring

Foodless. Een kookboek dat naast smaak ook aandacht heeft voor voedselintoleranties. Dat trekt de aandacht van Flying Foodie. Zou het boek voldoen aan de verwachtingen die Foodless ook online heeft geschept? Aangezien we al bekend zijn met de allergievrije recepten van Foodless, waren onze verwachtingen vrij hoog.


De eerste keer dat ik zelf in aanraking kwam met een voedselintolerantie was via mijn zusje. We zaten beiden nog op de basisschool, en na een feestje bij een vriendin werd ze ziek van de slagroomtaart. Niet heel verwonderlijk, want dat was precies waarom zij thuis sojaproducten kreeg. Moeilijk te begrijpen op achtjarige leeftijd, vooral in begin jaren negentig. Ondertussen zijn de zaken heel anders. Zij heeft geen last meer van lactose, maar anno 2016 zijn er genoeg alternatieve opties. Algemene kennis over voedselintoleranties is echter vaak beperkt onder de mensen. Daar brengt Foodless verandering in.

Carlijn Bröring, oprichter van Foodless.nl, speelt in op de vraag naar informatie over allergenen. Omdat ze zelf last heeft van allergieën, begon ze haar eigen gluten- en lactosevrije receptensite. Nu, na 2,5 jaar, heeft ze de vertaalslag gemaakt naar haar eerste kookboek. Het resultaat is toegankelijke informatie gecombineerd met leuke recepten. Foodless is een aanrader voor iedereen die heeft ontdekt dat bepaalde producten niet goed vallen.

Review Foodless Carlijn Broring allergievrije recepten

Allergievrije recepten

Omdat voedselintoleranties sterk verschillen, begint het boek met informatie over allergenen. Een legenda van symbolen dient daarom als leidraad door het boek. Deze 14 iconen komen overal terug, zodat je meteen ziet of het recept geschikt is voor jou. Ook raadt Carlijn bij Tips & Tricks aan waar je bepaalde producten kan kopen. Deze insteek is erg praktisch, maar geeft ook aan dat het kookboek inzet op lezers die niet zo thuis zijn in de (allergievrije) keuken. Prima als cadeau, of wanneer je zelf een beginnende kok bent. De ervaren foodie zal hier echter minder behoefte aan hebben.

Deze toegankelijke toon is ook terug te vinden in de recepten. Ze zijn niet uitgebreid, waardoor het kookboek zich prima leent voor snelle maaltijden. Met uitzondering van bakrecepten heeft een gerecht gemiddeld 5 tot 7 ingrediënten, exclusief peper, zout en olie. De afwisseling in gerechten zorgt er ook voor dat het interessant blijft. Het boek volgt namelijk geen specifieke keuken, en richt zich ook niet op zogenaamde ‘verantwoorde’ gerechten. Wat krijg je wel? Gewone, lekkere maaltijden die je op elke dag van de week kan maken.

Review Foodless Carlijn Broring allergievrije recepten

Foodless denkt aan de beginnende kok

Dat lekker koken niet moeilijk hoeft te zijn, laat Foodless duidelijk zien. Daarmee zullen vooral beginnende koks dit boek verwelkomen; het is namelijk erg toegankelijk. Wat ik echter persoonlijk mis, is de mogelijkheid voor lezers om zichzelf te ontwikkelen in de keuken. De basisinformatie over allergenen en 70 recepten geeft aardige handvatten om aan de slag te gaan, maar daar blijft het bij.

Vaak wordt er namelijk verwezen naar ‘lactosevrije roomkaas of yoghurt’ voor een recept. Effectief, maar niet handig om verdere opties te leren kennen. Daarom zou een duidelijke uiteenzetting van alternatieve voedingsmiddelen niet misstaan. Bijvoorbeeld producten zonder koemelk, of wat als vervanging voor ei als bindmiddel kan dienen.

 

Review Foodless Carlijn Broring allergievrije recepten

Foodless doet wel, zonder opsmuk, precies wat het belooft. Lekkere allergievrije recepten met duidelijke informatie over voedselintolerantie. En dat is zeker te waarderen. De mooie foto’s en eenvoudige lay-out maken het geheel ook visueel aantrekkelijk. Kortom, een prima keuze voor foodies die een praktisch kookboek zoeken. Een extra compliment nogmaals voor de iconen: het ziet er gelikt uit en voegt waarde toe. Wellicht is het zelfs een optie om dit ook online te gebruiken.

Foodless is o.a. te koop bij bol.com en kost 17,50.

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Wat onwijs leuk zeg, ik ben benieuwd naar de recepten

  2. Monique | WritingMonique says:

    Ziet er goed uit! Ik ben wel benieuwd naar de watermeloen salade nu ! 🙂

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close