FF REVIEW: Gewoon Vegan

Deel met vrienden en familie

Gewoon Vegan is een kookboek vol doodgewone plantaardige recepten. Gezonde voeding voor het hele gezin, met recepten die je op een doordeweekse avond makkelijk in elkaar draait. Niets ingewikkeld, of bijzonders en geen plaatjes van prachtig, maar moeilijk na te maken opgemaakte borden. Te simpel, of juist inspirerend?

Wanneer ik door de kookboekenafdeling van Scheltema op het Rokin struin valt het ‘Gewoon Vegan’ kookboek meteen op. Anders dan de meeste kookboeken om zich heen, heeft deze geen kaft met een foto, maar prachtige tekeningen van allemaal soorten groente en fruit, op een donkere achtergrond. Eenvoudig, maar toch aanlokkelijk. Het maakt nieuwsgierig.

Gewoon Vegan Kaft Kookboek

Bij elk recept wordt aangegeven (doormiddel van getekende iconen) voor hoeveel personen het recept is, hoe lang je ermee bezig bent en of het kidsproof is. Het is mij niet helemaal duidelijk wat de criteria voor dat laatste is, waarom is een risotto met paddenstoelen bijvoorbeeld niet kidsproof en hete “kip met sperziebonen, taugé, rijst en satésaus wel? Wellicht dat de schrijfster zich heeft laten leiden door kindjes die haar eten geproefd hebben? Uit het boek kan ik het niet opmaken.

Behalve recepten, krijg je een leuk inkijkje in het leven van de schrijfster. Hoe ze omgaat met haar gezin, hoe ze de wakkere avonden van haar kraamtijd doorbrengt met Jamie Oliver (op tv, dat wel) en wat haar familie soms van haar gerechten vindt (niet altijd even positief over het uiterlijk ervan). Dit maakt het kookboek ook nog eens leuk om te lezen. Het is heel persoonlijk geschreven, alsof je stiekem meeleest in een kookboek dat iemand gemaakt heeft voor haar vriendin of zus.

Gewoon Vegan kookboek

Gewoon Vegan in het kort

💰 Prijs: € 21,99
🌸 Bijzonderheden: simpele vegan recepten
⭐ Moeilijkheidsgraad: zeer makkelijk tot makkelijk
🥦 Vegan friendly: uiteraard
🌎 Waar te koop: bol.com en amazon.nl

Simpele doordeweekse vegan recepten

Snel, simpel, voor elke dag, voor elk gezin staat duidelijk onder de titel op de kaft en die belofte maakt het boek helemaal waar. Net zoals dat vegan eten helemaal niet duur of ingewikkeld hoeft te zijn.

Perfect voor de beginnende vegan, of de vegan die gewoon niet zo heel erg gek is op koken met recepten als bananenbrood, lasagne, falafel, broodje hamburger of een shoarma. Die laatste drie zijn trouwens gewoon het juiste kopen in de supermarkt, warm maken en bij elkaar voegen. Kind kan de was doen, of in dit geval: vegan koken.

Alle ingrediënten zijn goed in de supermarkt te verkrijgen. De meest exotische ingrediënten die ik ben tegengekomen zijn de heerlijke citroenblaadjes, maar daar wordt een alternatief voor geboden (limoensap of -schil), en tofu.

Gewoon vegan salades

Recepten die mij aanspreken in Gewoon Vegan

 • Ciabatta met paddenstoelenragout
 • Tempeh bacon
 • De allerbeste Vegan brownies

Om rekening mee te houden

Zoals je op de foto’s die ik heb genomen kunt zien, bevat het Gewoon Vegan kookboek geen foto’s. Je wordt niet geïnspireerd, maar ook niet beperkt door de opmaak van de auteur. Zelf ben ik juist altijd gek op prachtige plaatjes met eten, maar in het voorwoord van Romy Boomsma wordt het me duidelijk dat sommige mensen het hier juist Spaans benauwd van kunnen krijgen, al die mooi gestileerde borden. Dit zou vaak lastig haalbaar zijn en een gevoel van falen met zich meebrengen. Zo had ik er zelf nog nooit naar gekeken.

Gewoon Vegan soep

Conclusie

Gewoon Vegan is een ideaal kookboek voor de beginnende vegan kok die geen idee heeft wat er vanavond nou weer eens op de tafel getoverd moet worden.

Wil je wat uitdagenders en ben je wel visueel ingesteld, dan zou ik voor een ander kookboek gaan, zoals bijvoorbeeld Bish Bash Bosh! Mocht je een tripje naar de toko niet uit de weg gaan, dan is Vegan East een echte aanrader.

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

 1. Goede review weer Maris, ik ben nieuwschierig! Na ons low carb avontuur maar eens verdiepen in lekkerder vegan 😉

  1. Kom binnenkort maar even in mijn mini kookboeken bieb snuffelen dan 😉

 2. Martijn Magermans says:

  Hi Maris, Leuke review en ik ga deze waarschijnlijk wel kopen. De beste recepten (ook vegan) staan uiteraard gewoon op jouw site! 😊

  1. Dankje Martijn :)!

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close