Met Vegan East wil Milou van der Will laten zien hoe lekker je plantaardig kunt koken met de smaken die ze leerde kennen bij haar Indonesische opa en vader. Daarnaast hoopt ze nu eens en voor altijd korte metten te maken met het vooroordeel dat mensen die vegan eten allemaal aan yoga doen, fitgirls zijn of zelf hun wortels uit de grond trekken.
De Indonesische keuken staat bol van de recepten met dierlijke eiwitten, denk bijvoorbeeld aan rendang, ayam smoor, saté kambing, enzovoort, enzovoort. Allemaal gerechten met vlees, vis, garnalen en eieren. In plaats van afscheid te nemen van de smaken uit haar jeugd besloot ze te laten zien, nee te bewijzen, dat dit ook heel lekker plantaardig te maken is, met recepten die uit de pan spatten van de Oosterse smaken. Spicy, zoet, zout, umami, fris en (voor haar)vertrouwd. Ze heeft zelfs haar vader kunnen overtuigen en we weten allemaal hoe eigenwijs vaders kunnen zijn.
Vegan East is niet een puur Indonesisch kookboek, Milou maakt ook uitstapjes naar bijvoorbeeld Korea (Gochujang hoort zelfs tot haar basis voorraad), Thailand, Japan en China. Het hele Verre Oosten dus!
Vegan East in het kort
Prijs: € 25,95
Bijzonderheden: plantaardige gerechten uit de Oosterse keuken
Moeilijkheidsgraad: makkelijk tot gemiddeld
Vegan friendly: uiteraard
Waar te koop: bol.com en amazon.nl
Van alle (vegan Aziatische) markten thuis
Het boek is opgedeeld in zes categorieën:
- Basis – een introductie over de voorraadkast waarin ze wat Aziatische ingrediënten uitlicht, gevolgd door basisrecepten zoals vissaus, chili olie, currypasta, etc. die in de andere recepten van dit kookboek worden gebruikt
- Pittig – lekkere recepten met pit, denk aan sambal goreng en Koreaanse stoof
- Street – streetfood klassiekers zoals gyoza, loempia en bapao
- Comfort – heerlijke comfortfood recepten om je buik en hart mee te verwarmen
- Licht – lichte recepten, waaronder natuurlijk soep
- Zoet – behalve toetjes, ijsjes en taart ook heerlijke cocktails!
Bij elk hoofdstuk kom je weer een prachtig artwork tegen in dezelfde stijl als van de dame op de kaft. Love it, het geeft het boek echt even wat anders dan de meeste kookboeken met alleen foto’s. Alle 80 recepten hebben een foto in een stijl die ik met de mijne durf te vergelijken. Simpel, beetje donker, maar absoluut niet sober of saai.
De recepten zijn makkelijk doordeweeks te maken met een bereidingstijd van gemiddeld 30 minuten. Dit maakt het ook wat makkelijker om vaker uit het kookboek te koken en de eventuele in de toko gekochte ingrediënten regelmatig te gebruiken. Ook goed om te weten is dat je voor de meeste recepten helemaal geen speciale ‘vegan ingrediënten’ nodig hebt, op aquafaba na misschien. Perfect voor de vegan beginner dus, of voor diegene die graag zo nu en dan vegan wilt eten.
Recepten die mij erg aanspreken in Vegan East
- Vegan vissaus
- Vietnamese pizza
- Tofu in stroperige zwarte bonen saus met gemberbier
- Jajem melon mule
- Pompoen rendang
Om rekening mee te houden
Vegan East richt zich vooral op de Indonesische keuken, gecombineerd met uitstapjes naar Thailand, Korea en Japan, ook wel eens beschreven als het ‘Verre Oosten’. Helemaal in het Flying Foodie straatje dus, wij zijn gek op die keukens (en landen om te bezoeken trouwens). Mocht jij meer op zoek zijn naar India’s of Midden-Oosterse recepten, dan denk ik dat je andere kookboeken kunt vinden.
Conclusie
Vegan Oost is een prachtig kookboek waar menig kookliefhebber met een voorliefde voor de Oosterse keuken zijn of haar hart kan ophalen. En dan niet alleen om gelukzalig naar de plaatjes van lekker eten en mooi artwork te loeren. Nee, dit boek is ideaal om snel wat dingen uit te proberen en verliefd te worden op de Oosterse keuken in plantaardige vorm.
Door de simpele, maar smaakvolle recepten in Vegan East is dit kookboek ook uitermate geschikt voor de niet-voltijd vegan’s en beginners!