Maak weer wat van je (te) kleine keuken!

Deel met vrienden en familie

Kleine keuken? Dat hoeft geen probleem te zijn! In deze gekke tijd zitten we allemaal veel meer thuis. En hoe langer je thuis zit, hoe meer duidelijk wordt wat er verbeterd moet worden aan je interieur. Daarbij, sommige dingen beginnen stiekem ook een beetje te vervelen, nu ik er dagelijks naar kijk. Nu we meer dan ooit thuis eten en ook minder vaak boodschappen doen, barst mijn stadse keuken inmiddels uit haar voegen en dan heb ik niet eens een klein keukenblok met spoelbak, maar toch een keuken van redelijk formaat. Die volle keuken is niet echt bevorderlijk voor het stukje rust dat je zoekt na een lange, stressvolle (thuis)werkdag. Tijd voor een update!

In deze inspirerende post neem ik jullie mee in hoe je een kleine keuken minder rommelig én tegelijk leuker kunt maken. Daarnaast geef ik tips hoe je met handige items en oplossingen je spullen goed kunt opbergen.

Begin met een schone lei

Begin met het leeghalen van je keuken. Maak meteen alles schoon nu je er toch bij kunt en controleer of alle etenswaar nog houdbaar is. Spullen die je niet meer of vrijwel nooit gebruikt, zet je apart. Die kun je verkopen of naar de kringloop brengen, zodat iemand anders er gelukkig van wordt.

Investeer in een paar goede keukentools, maar vergeet zinloze ‘handige’ tools die je maar voor één ding kunt gebruiken, zoals een slacentrifuge om je sla te drogen. Ik gebruik daar gewoon mijn zeef voor, die ook meteen dubbelt als vergiet. Heb je een appelboor echt nodig, of gebruik je gewoon een mes? Zelf ben ik al jaren fan van mijn Microplane rasp: die werkt niet alleen super, maar neemt ook nog eens een stuk minder ruimte in dan een boxrasp.

kleine keuken vrolijke tegels

Bedenk of je het ergens anders kunt bewaren

Al mijn keukenspullen passen bij lange na niet (meer) in mijn keuken. Dan zou ik echt dingen moeten gaan opstapelen op het aanrecht en dat wordt een bende. Veel van mijn keukenspullen bewaar ik dus helemaal niet in mijn keuken. Borden, bestek en spullen die ik (bijna) dagelijks gebruik heb ik binnen handbereik, maar al mijn bakblikken liggen boven in de ruimte van de wasmachine. Voor mijn kruiden en een deel van mijn droge voorraad heb ik een aparte kast, die hebben jullie hier al eens kunnen zien.

Een deel van mijn voorraad, niet alles past meer in mijn kast aangezien ik minder vaak boodschappen doe, heb ik in een mand liggen. Dat is niet alleen handig, dat staat ook nog eens gezellig. Kies wel de producten met de leukste verpakkingen als je kiest voor een open mand. Een leuke krat of rieten mand met deksel werkt natuurlijk ook heel goed!

Loewy American kitchen voorraadkast blauw

Magnetron en oven als extra opbergplek

Ok, eerlijk gezegd is deze oplossing niet ideaal, maar wel handig. Toen ik mijn huis kocht zat er niet alleen een oven, maar ook een combimagnetron in. Aangezien ik mijn magnetron amper gebruik, alleen voor magnetronrijst en het poffen van een zoete aardappel, bewaar ik daar stiekem een deel van mijn spullen in. Als ik dan toch mijn magnetron een keer nodig heb, haal ik alles er in één keer uit, omdat ik onderop een bakplaat heb liggen. Kleine moeite en toch wat extra opbergruimte!

Functioneel groen

Planten doen het altijd goed in huis. Ze geven een mooi groen accent en zijn ook nog eens goed voor je (mentale) gezondheid. Aangezien ik veel in mijn keuken te vinden ben, heb ik daar graag ook planten. Alleen in een kleine keuken heb je niet veel plek voor spullen voor ‘de sier’. Ik gebruik dus graag basilicum, munt of rozemarijn (deze blijven het mooist) als plantjes in de keuken. Staan leuk en je kunt ze nog eten ook.

kruiden als plant

Kleine aanpassingen, groot resultaat

Ok, je keuken is nu opgeruimd en schoon, en er staan wat kruidenplantjes. Nu heb je een goed neutraal beeld van je keuken. Kleine aanpassingen die een groot effect hebben:

  • Schilder je keukenkastjes. Een andere kleur deurtjes geven je keuken een hele nieuwe look.
  • Vervang je achterwand. Een nieuw kleurtje als achterwand doet wonderen. Kies wel voor een goed afneembare verf. Of ga voor tegeltjes of nog een heel ander materiaal!
  • Nieuw werkblad. Het voordeel van een kleine keuken is dat je ook een kleiner werkblad hebt. Dat maakt het een stuk makkelijker en voordeliger om te vervangen.

Denk na over bovenkastjes

Heel leuk hoor, die trend van de laatste jaren waar we geen bovenkastjes meer hebben. Het geeft een ruimtelijk gevoel in je keuken. Alleen als je keuken vervolgens bomvol spullen staat, is dat hele effect direct weer weg. Met dichte kastjes kun je heel veel spullen netjes opbergen en de dichte deurtjes geven meer rust dan bijvoorbeeld open planken.

 

Hopelijk heb ik je kunnen inspireren om jouw kleine (of stiekem toch wat grotere) keuken aan te pakken. Nu de lente eraan komt, is het het ideale moment om lekker aan de slag te gaan en fris en opgeruimd aan het voorjaar te beginnen!


(Dit is een advertorial)

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close