Maldon zout, je bent het vast een keer tegengekomen, maar wat is het eigenlijk is en wanneer gebruik je het? Waarschijnlijk heb je het voorbij zien komen in een luxe restaurant, bij je kook-gekke vriend(in) thuis of tijdens een kookshow (Jamie Oliver gebruikt ook graag Maldon zout). Maldon is Engels zeezout dat bekend staat om zijn structuur en smaak.
Zout is zout, toch? Bijna, maar toch niet helemaal. Je hebt heel veel verschillende soorten zout, die verschillen van smaak, kleur, structuur en ook zoutheid.
Zoutvlokken
Zodra je een beetje van dit zout in je handen hebt, zie je meteen een verschil. Het zijn niet de gebruikelijke korrels, zoals bij gewoon keukenzout of zeezout, nee, het zijn vlokken. Prachtig mooie, maar ook brosse zoutvlokken, met een piramideachtige structuur. Mij doet het een beetje denken aan sneeuw. Het heeft een heerlijke pure, zoutsmaak. Mocht je het je afvragen, ja, het is inderdaad koosjer zout.
Waar komt Maldon zout vandaan?
Maldon zout komt niet uit een of ander exotisch oord, maar gewoon uit een gelijknamig dorpje in het Engelse graafschap Essex, ten oosten van Londen. Het zout wordt al sinds 1922, inmiddels door vier generaties van dezelfde familie, op dezelfde traditionele, ambachtelijke manier geproduceerd. Het is het populairste zoutmerk in het Verenigd Koninkrijk en is ook nog eens hofleverancier van de Koningin.
Het zout word gedolven uit de Blackwater River. Blackwater is een verbastering van Brackwater (brak water) en is dus behoorlijk zout. De kust van Essex is naar Engelse maatstaven droog, wat de hoeveelheid zout goed doet.
Wanneer gebruik je Maldon zout?
Dit soort zout gebruik je niet om je pastawater te zouten. Dit kan wel, maar dat is echt zonde. Je gebruikt het ook niet in een ovenschotel. Dan smelt het zout helemaal en blijft de smaak wel, maar verdwijnt de structuur. En laat dat nou net een van de grote pluspunten zijn van Maldon zout: de knapperige piramidestructuur. Nee, Maldon is echt een luxe zout dat je gebruikt om het laatste setje smaak te geven aan je gerecht. Een echte afmaker. Zelf vind ik het erg lekker op een broodje met roomboter.
Nieuwsgierig naar meer uitleg over zout? Lees dan ook onze artikelen over kosher salt en hoeveel zout baby’s, kinderen en volwassen mogen.