Moet je meer vocht toevoegen in een 8L / grote Instant Pot? 

Deel met vrienden en familie

Moet je meer vocht toevoegen in een 8L (grote) Instant Pot? Of kun je gewoon dezelfde hoeveelheid gebruiken als in het recept staat. Ik krijg regelmatig vragen binnen over hoeveel vocht er nou bij moet, om de Instant Pot op druk te krijgen. 

Moet je meer vocht toevoegen in een 8L (grote) Instant Pot? 

 • Volgens Instant Pot zelf: JA
 • Mijn ervaring: NEE

Er wordt beweerd dat de 8L meer vocht nodig heeft om op druk te kunnen komen, alleen heb ik daar nog nooit wat van gemerkt. Ik heb 2 verschillende maten van de Instant Pot, een DUO (5,7 L) een een grote Pro Crisp (7,6 L) en ik maak al mijn recepten in beide potten, en heb nog nooit extra vocht toegevoegd. Dat werkt dus allemaal prima!

Proef op de som

Laatst heb ik de proef op de som genomen met eieren. Dit is een ideale manier om het te testen, je hebt namelijk geen andere ingrediënten erbij die vocht bevatten, en als het langer zou duren om de pot op druk te krijgen, zie je dat direct. De eieren zouden dan langer in de warme pot liggen en dat zie je goed terug aan je ei.

Ik deed in beide potten dezelfde hoeveelheid water en eieren én stelde dezelfde tijd in. Resultaat: perfecte eitjes uit beide potten. Geen verschil!

Mijn standpunt is dus dat het niet NIET nodig is om meer vocht toe te voegen wanneer je een grotere pot gebruikt. Mag het? Ja natuurlijk, maar houd er wel rekening mee dat je sauzen wateriger worden, je de stamppot moet afgieten, niet al het vocht wordt opgenomen bij je pasta, etcetera.

Wanneer moet je wél extra vocht toevoegen?

Wanneer je een recept voor de Instant Pot verdubbeld, hoef je daar over het algemeen ook geen extra vocht bij toe te voegen en hoef je de tijd ook niet te verdubbelen. Het wordt even snel gaar, met dezelfde hoeveelheid water. Over het algemeen dan, er zijn wat uitzonderingen. 

 1. Het is een gerecht met saus. Bij sommige recepten is de saus ook echt onderdeel van het resultaat. Denk bijvoorbeeld aan de saus van de Surinaamse Roti Kip (Instant Pot versie). Wanneer je dit recept verdubbeld hoef je dus geen extra vocht toe te voegen om de kip te garen, maar zelf doe ik het wél, zodat ik er zeker van ben dat ik genoeg van de heerlijke saus heb.
 2. Het gerecht neemt zelf het vocht op. Bij recepten waarbij het vocht wordt opgenomen, denk aan risotto of gerechten met pasta en rijst, is het wel belangrijk om ook de hoeveelheid vocht te verdubbelen. Het vocht wordt immers opgenomen en je hebt meer product in je pot zitten en daarmee dus ook meer vocht nodig.

En, wat zijn jullie ervaringen met verschillende maten van de Instant Pot?

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

 1. Jimmy Dewitte says:

  hey mariska , ik twijfel tussen de 5.7 liter en de 8 liter , ( ik heb reeds een klassieke snelkookpan van 8 l )
  eingelijk wou ik de elektrische gewoon als rijstkoker , maar als ik zie wat je er allemaal mee kan , ben ik wel tempted om die grote te nemen , vooral voor het slowcooken dan .. ik maak graag wat voorraad . , ik heb altijd schrik dat er niet genoeg in kan , want bij zo n 5.7 liter kan je dan eigenlijk maar n 4 kg erin doen .. zit je toch snel aan de limiet denk ik met mijn stoofpotjes enz…

  ik vraag me juist af of het ook lukt vooor 2 cups rice , ( daar moet dan wel bijna 1 liter water in maar toch) is die pot dan niet belachelijk groot hiervoor .. ??? of is dit echt te weinig ..?
  graag je mening ervaring … … mvg jimmy

  1. Mariska Author says:

   Hi Jimmy, ik zou zeker voor een Instant Pot gaan in plaats van een rijstkoker (Scheelt weer een apparaat in huis!). Je kan makkelijk 2 cups rijst in een 8L bereiden, doe ik zelf ook heel vaak. Daar hoeft dan wel maar 2 cups water in, wat uit komt op een stuk minder dan 1 liter water.

   Ik weet niet wat jij een flinke voorraad vindt, ligt ook natuurlijk ook aan wat je eet, hoe grote eter je bent, met hoeveel mensen je tegelijk eet etc. In dit artikel vind je meer uitleg over de formaten Welk formaat Instant Pot moet ik kopen?. Hoop dat je hier wat aan hebt.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close