Het zal er wel mee te maken hebben dat je – als je ouder wordt – dingen van vroeger gaat idealiseren. Nou ben ik sowieso wel nostalgisch aangelegd. Als tiener verlangde ik te leven in de hippie sixties, vandaag de dag zou ik zo willen terugkeren naar de jaren 80. Dat ik niet de enige ben blijkt wel uit de vele boeken die over ‘vroeger’ zijn geschreven. Ik licht een aantal van de leukste nostalgische boeken voor je uit.
Nostalgische boeken
Gastblog door Anne-Marie van My Happy 50+ life
Toen was koken heel gewoon – Lisette Bossert
Voor ‘Toen was koken heel gewoon’ tekent chef-kok Lisette Bossert bijzondere gesprekken op die ze voerde over de smaakherinneringen en rol van (lekker) eten in het leven. Elk van de tien gesprekken met bekende of minder bekende Nederlanders is voorzien van bijpassende recepten van gerechten met een nostalgisch uitgangspunt en een moderne twist. Het boek is prachtig vormgegeven. De foto’s, opmaak en lettertype dragen allemaal bij aan de nostalgische uitstraling. Leuk zijn ook de artikelen over bijvoorbeeld de opkomst van de halffabricaten, etiquette of serviesontwerpen uit de jaren 50. Een leuk en betaalbaar boek!
Van aardappel tot avocado – Klaartje Scheepers
Als iets een mooi tijdsbeeld van de Nederlandse eetcultuur van de afgelopen 70 jaar kan geven, is het wel de Allerhande. De eerste verscheen in 1954, in een oplage van 700.000. Het magazine van supermarkt Albert Heijn was toen nog een zwart-wit krantje. De recepten in het blad laten niet alleen zien hoe gerechten veranderen, maar ook hoe wij en de wereld om ons heen verandert.
Forever 80’s – Roelof Bouwman & Minke de Vogel
Een hele originele insteek voor een boek over de jaren 80: aan de hand van advertenties reis je door mijn favoriete decennium. Van Melk de witte motor tot Giroblauw, past bij jou. De eerste keer pinnen, het postcodeboek en my first Sony.Van het Zwitserlevengevoel tot de United Colors of Benetton en van het succes van Petje Pitamientje tot het fiasco van Buckler: Forever 80’s laat zien hoe we werden wie we zijn.
Trek, eten onderweg toen en nu – Charlotte Kleyn
Voor Trek bezocht Charlotte – die culinair historica is – archieven van de Marine en de Padvinderij, vliegtuigcateraars en musea zoals het Spoorwegmuseum in Utrecht. Om grondig onderbouwd maar met een heerlijk leesbare en enthousiaste schrijfstijl te vertellen over wat er onderweg gegeten werd, door de jaren heen. Van bermtoerisme tot de padvinderij, en van schepelingen op de VOC-schepen tot de luxe reiziger op de Oriënt Express. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met recepten die weliswaar geïnspireerd zijn op het verleden, maar door Charlotte zijn voorzien van een moderne touch.
In het boek leer je ook nog eens leuke feitjes en weetjes. Wist je bijvoorbeeld dat vroeger veel scheepvaart personeel werd geworven in ruil voor ‘kost en inwoning’. Zij voeren mee ‘voor spek en bonen’. Of het feit dat je door de lage luchtdruk en lage luchtvochtigheid het eten aan boord van een vliegtuig tot wel dertig procent minder proeft.
De jaren 70 – Jack Botermans
Dit boek van Jack Botermans neemt je mee naar het dagelijks leven in de jaren ’70. De foto’s in dit boek geven een goed beeld van de steeds luxer wordende wereld. Uit duizenden foto’s van objecten en artikelen, die verzamelaars instuurden, heeft de auteur een selectie gemaakt die het échte beeld van dit kleurrijke decennium oproept. Van fonduepan, fabeltjeskrant en toen was er koffie… tot de wereld van televisie en de kleurrijke (oranje!) interieurs en mode.