Oestersaus

Deel met vrienden en familie

Oestersaus, je bent het vast wel eens tegengekomen in een recept, maar wat is het eigenlijk? Waar smaakt het naar, waar koop je het en zou je het ook ergens door kunnen vervangen? We leggen het allemaal aan je uit en geven je meteen een aantal recepten met oestersaus mee!

Wat is oestersaus?

Oestersaus is een saus uit de Aziatische keuken die veel word gebruikt in roerbakgerechten, in sauzen en marinades. Deze donkerbruine, umami-rijke saus is dik, zoutig, vol van smaak en het heeft een heel klein vleugje zoetigheid. Anders dan de naam doet vermoeden, herken je de smaak van verse oesters niet terug in de saus. Eigenlijk net als bij vissaus, ook die smaak staat ver af van verse vis.

Oestersaus komt oorspronkelijk uit China, maar je komt het in de hele Zuidoost-Aziatische keuken tegen. Zeker in de Thaise keuken kom je oestersaus ook veel tegen.

Het verhaal gaat dat Lee Kum Sheung, de oprichter van Lee Kum Kee, de saus per ongeluk ontdekte, nadat hij soep te lang had laten inkoken. Het resultaat was een dikke, bruine saus, die heerlijk hartig smaakt.

Dit is wel een video gemaakt door het merk zelf, dus of je het echt moet geloven…

Waar smaak het naar?

Oestersaus is een rijke, dikke saus, die een flinke umami smaak heeft (zoals bijvoorbeeld miso), ziltig is als sojasaus en de zee, gecombineerd met een heel licht vleugje zoet. Het ruikt een tikje vissig, maar smaakt niet zo.

Sommige mensen vinden dat het proeft naar een combinatie van vissaus en sojasaus, anderen komen met de vergelijking van sojasaus met barbecuesaus.

flesje oestersaus

Waar koop je het?

Oestersaus is tegenwoordig bijna in elke supermarkt gewoon te koop. Wel is je keuze dan beperkt. Als je zeker wilt zijn van een goede selectie, dan kun je het beste naar een Aziatische supermarkt gaan. Over het algemeen zijn de premium versies duurder, maar ook wel echt lekkerder.

Mijn favoriete oestersaus

Goedkopere opties

  • Makerua (Thais)
  • Panda Brand LKK (Chinees)

Mijn tip is om de eerste keer voor een van de bovenstaande goedkopere versies te gaan en als je er vaker mee wilt gaan koken, voor Megachef of Lee Kum Kee Premium te gaan.

We benoemen welke sauzen Thais zijn, en welke Chinees, omdat er een smaakverschil tussen de twee bestaat. Hoewel je ze beiden goed door elkaar kunt vervangen, kies je voor een authentieke smaak voor de oestersaus uit de keuken die je kookt.

masterchef oestersaus in de toko

Oestersaus vervangen

Misschien vraag je je af of je oestersaus in een recept ook kunt vervangen door iets anders. Hoewel niet gemakkelijk, gaat het wel. Bijvoorbeeld als je vegetarisch of veganistisch bent, of een allergie voor oesters hebt.

De beste optie is een vegetarische paddenstoelensaus, die je kunt vinden onder namen als: vegetarische oestersaus, vegan oestersaus of Thaise paddenstoelensaus.

Een andere optie is hoisinsaus mengen met sojasaus, want hoisin alleen is net even te zoet.

Recepten met oestersaus

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close