Is jouw keuken toe aan een make-over, houd je van een relaxte sfeer, een knusse inrichting en een vleugje nostalgie? Dan past de landelijke keuken helemaal bij jou!
Een landelijke keuken is gezellig, warm en iedereen voelt zich er snel thuis. Bovendien is de landelijke stijl eenvoudig te integreren met een al bestaande interieurstijl in de keuken, waardoor je niet alles van je oude keuken weg hoeft te doen. De nieuwe keuken inrichten doe je gewoon met een deel van de vorige keuken. Dat is beter voor het milieu en scheelt in je portemonnee!
Wat is de landelijke keukenstijl
De landelijke keuken is geïnspireerd op de keukens in de boerderijen op het vroegere platteland. In de keuken at men niet alleen, men zat er ook bij de warmte van kolenfornuis, overlegde er met de landarbeiders over het werk en ontving er bezoek – tenzij het voornaam bezoek was, dat ontvangen werd in de woonkamer. De landelijke stijl wordt dan ook vaak gebruikt voor een woonkeuken.
Het is een praktische en tegelijk gezellige keuken, waar je het leven in en met de natuur terugziet in het gebruik van natuurlijke materialen en zachte kleuren.
Landelijke materialen
In de landelijke keuken zie je vooral natuurlijke materialen. Bijvoorbeeld een natuurstenen aanrechtblad, houten kastdeurtjes, linnen gordijnen en een grote, robuust houten eettafel. Heb je al keukenkastjes en wil je deze niet vervangen? Vervang dan alleen de deurtjes, of kies voor houtlook folie dat je over de deurtjes plakt. Achter het aanrecht doet een tegelwand het goed, op de vloer zie je vaak tegels, plavuizen of (houtlook) laminaat.
Landelijke kleuren
De kleuren in een landelijke keuken zijn een aanvulling op de natuurlijke materialen. Meestal wordt gekozen voor een aards palet met kleuren zoals beige, zand, kleigrijs, taupe en gebroken wit. De tinten zijn licht, accenten worden aangebracht met meer donkere tinten.
Wil je een beetje extra luxe in de keuken? Donkerblauw en donkerrood werden vaak als kleuraccent gebruikt in de keukens van de rijkere boeren. Met deze kleuren lieten ze zien dat ze welgesteld waren. In de landelijke keuken van tegenwoordig passen ook een paar accenten in goud en zilver prima als je wat meer chique uitstraling wilt.
Wil je een meer romantische sfeer? Kies dan voor pastelkleuren en poederachtige tinten. Deze geven een zachtere uitstraling, zeker als je ze combineert met semi-transparante gordijnen die het zonlicht filteren.
Landelijke accessoires
In een landelijke keuken mogen authentieke accessoires niet ontbreken. Emaille pannen ter decoratie aan de muur of op het fornuis bijvoorbeeld, of een kolenkit in een hoek van de keuken. Doe je aan handwerken? Ook gehaakte gordijntjes voor de ramen doen het goed, net zoals gehaakte kleedjes onder de bloempotten en gebreide of geborduurde kussentjes in de stoelen. Op zoek naar authentieke accessoires? Kijk eens op de zolder van je (groot)ouders, ga naar de kringloop, de vlooienmarkt of braderie of bezoek een boeldag op het platteland!
Combineren met stijlen
De landelijke stijl laat zich goed combineren met andere stijlen. Met de moderne interieurstijl bijvoorbeeld, waardoor je een modern landelijke keuken krijgt die een meer minimalistische en strakke uitstraling heeft. Of de landelijke zwarte keuken, waarin je een meer chique sfeer hebt. En wil je creatief helemaal losgaan met kleuren en patronen? Richt dan een bohemien landelijke keuken in! Hierin kun je veel kleur, accessoires en verschillende materialen kwijt, en creëer je een interieur in de keuken dat helemaal jouw smaak en voorkeuren reflecteert.