Alles wat je wilt weten over paarse bloemkool

Deel met vrienden en familie

Een paarse bloemkool is niet alleen lekker en gezond, maar ziet er ook nog eens prachtig uit. Je zou bijna denken dat dit gefotoshopt is, maar nee, deze kool is gewoon zo te koop. Nieuwsgierig geworden? Wij vertellen je wat je moet weten, voordat je met deze prachtige paarse vriend de keuken in duikt.

Hoe komt hij zo paars?

In Nederland kennen we vooral de ‘gewone’ witte bloemkool. Een romige witte bloem, die zo blijft doordat de bloem wordt bedekt tijdens de teelt met de bladeren van de kool. Wist je dat er naast witte en paarse bloemkolen, ook gele en oranje bloemkolen zijn? De paarse bloemkool is niet anders dan een normale bloemkool, op de kleur na natuurlijk. De smaak is hetzelfde.

Alles over paarse bloemkool

Je zult misschien denken dat de kleur toegevoegd is, wellicht zoals ze dat ook bij Anjers doen. Dit is bij de paarse bloemkool niet het geval. De bloemkool komt aan zijn kleur door de grote hoeveelheid anthocyanen.

Hoe bereid je een paarse bloemkool?

Je kunt een paarse bloemkool, met het oog op de smaak, hetzelfde bereiden als je doet bij een normale bloemkool. Echter op het gebied van kleur, en dat is natuurlijk wel zijn unique selling point, zijn er wat punten waar je op moet letten. Hoe langer je de bloemkool kookt, hoe meer kleur het verliest en zelfs blauw zal kleuren. Dat is zeker niet voor elk gerecht geschikt. Met wat azijn kun je dit voorkomen.

Verkleuring paarse bloemkool na bereiding

Hier zie je hoe verschillende bereidingsmethodes effect hebben op de kleur van paarse bloemkool. Van links naar rechts:

  • Gebakken met een klein beetje olie – behoorlijk paars
  • Gekookt in water met een snufje zout – blauw
  • Overgoten met azijn na het koken – helder roze paars (perfect voor inleggen)
  • Gekookt in water met een flinke eetlepel azijn –  iets minder helder dan de vorige optie, maar je proeft de azijn niet

En, ga jij de paarse bloemkool eens proberen? Ik kocht die van mij bij Crisp, maar ik ben deze variant in meerdere winkels al tegengekomen!

Bloemkool is echt een alleskunner in de keuken. Je kunt het zo gek niet bedenken en je kunt het met bloemkool maken. Probeer eens een van onze bloemkool recepten:

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close