Review: Instant Pot Duo PLUS

Deel met vrienden en familie

Flying Foodie test en beoordeelt de Instant Pot Duo PLUS met WhisperQuiet technologie. Is deze nieuwe Instant Pot zijn geld waard? Is hij daadwerkelijk zo stil en wat kun je er eigenlijk allemaal mee? Voor wie Flying Foodie nog niet zo goed kent: wij zijn gek op multicookers, hebben zelf meerdere modellen in huis en hebben er al heel veel mee gekookt, maar echt heel veel. Zeker bij het maken van het kookboek ‘Flying Foodie’s Multicooker Kookboek’, vol recepten voor bijvoorbeeld de Instant Pot. Lees snel verder als je meer wilt weten!

De Instant Pot Duo PLUS met WhisperQuiet technologie kost tussen de 99,99 euro en 149,99. Check hier de actuele prijs.

Wat zit er in de doos?

Naast de gebruikelijke pot, deksel en binnenpan vind je ook een losse stekker (makkelijk bij het opbergen), een trivet, een klein startersboekje en stickers met de knopnamen in verschillende talen. Het boekje is geen handleiding, maar bevat wel QR-codes die je kunt scannen.

Onverwachts zit er ook een extra sealingring bij, ideaal! Dit ben ik nog niet eerder tegengekomen. De ring is rood (de ring in de deksel is transparant), zodat je ze ook nog eens goed uit elkaar kunt houden. Ik zou persoonlijk meteen de rode erin klikken voor alledaags gebruik en de transparante gebruiken voor je zoete gerechten. Dan verkleurt deze ook veel minder, omdat je bij zoet natuurlijk niet zoveel kruiden en specerijen gebruikt.

Wat kun je allemaal met de Instant Pot Duo Plus?

Op deze versie van de Instant Pot zitten de volgende opties en programma’s

  • High Pressure (hoge druk, mijn favoriet)
  • Slow Cook
  • Steam
  • Saute (aanbakken)
  • Sousvide
  • Yoghurt
  • Rice 
  • Cake 

Daarnaast kun je de volgende programma’s selecteren via Pressure Coo, om vervolgens aan de ronde knop te draaien: Beans, Soup, Beef, Chicken, Pasta, Egg en Sterilize. Die laatste twee ben ik nog niet eerder tegengekomen bij een multicooker. Ook kun je bij dit model kiezen tussen witte en bruine rijst. Handig, want die hebben beide een heel andere bereidingstijd. Om eerlijk te zijn, gebruik ik deze functie zelf nooit; lees hier hoe ik dat doe.

De yoghurtfunctie was een tijdje weg op een aantal modellen, maar gelukkig is die nu weer terug! Dit is namelijk de enige vooraf ingestelde functie die ik wél regelmatig gebruik met mijn andere multicookers.

Op dit model zitten geen opties voor airfryen, daar moet je een Duo Crisp of een Pro Crisp voor hebben. 

WhisperQuiet Quick Release

De Instant Pot Duo Plus is de eerste pot die ik test met de WhisperQuiet technologie. De naam belooft natuurlijk wat. Net als bij de Pro en de Evo heeft dit model een schuifknop en geen draaiknop om de stoom uit de pot te laten ontsnappen. De knop zit nog verder weg van de steam release, dus dit geeft voor velen een extra veilig gevoel. Ideaal vind ik dat de pot na het sluiten automatisch op sealing staat. Hoe vaak ik bij mijn DUO60 wel niet terug de keuken in gerend ben om te kijken of ik hem wel op sealing had gezet.

Het geluid is inderdaad veel zachter dan dat van bijvoorbeeld de DUO60 en tot mijn verbazing zelfs ook zachter dan dat van de Pro. Met die laatste is het verschil wel een stuk subtieler, maar alsnog.

WhisperQuiet steam release knop op Instant Pot

De binnenpan

De binnenpan is, net als alle andere Instant Pots, van roestvrij staal (RVS). Dit betekent dat je er goed mee kunt aanbakken, hij makkelijk in de vaatwasser kan en dat je niet bang hoeft te zijn dat de anti-aanbaklaag krast. Dit is wat mij betreft dan ook een flink voordeel vergeleken met bijvoorbeeld de Crockpot Express. Als je toch graag een anti-aanbaklaag wilt, dan kun je een losse keramische binnenpan bijbestellen (deze).

Wat vind ik fijn aan deze multicooker?

De Instant Pot Duo Plus werkt perfect, net als alle andere Instant Pot multicookers. De pot is veilig, makkelijk te bedienen en komt goed onder druk. Daarnaast is deze multicooker makkelijk schoon te maken. De quick release werkt fijn, het fijnste dat ik tot nu toe ben tegengekomen. Qua prijs zou ik dit het perfecte instapmodel willen noemen, maar als ik naar de functionaliteit kijk, brengt het zoveel meer!

Tijdens de bereiding zie je op het scherm duidelijk de voortgang en daarnaast ook nog welk programma je hebt geselecteerd. De Instant Pot Pro Crisp vind ik net even fijner werken en die heeft een nog scherpere display maar die is dan ook veel duurder.

Ik denk dat de Duo Plus ook nog iets sneller op druk komt dan mijn DUO60, maar die is inmiddels al zo vaak gebruikt dat ik daar geen eerlijke vergelijking mee kan maken.

Enthousiast geworden?

Ben jij net als ik enthousiast geworden over de Instant Pot Duo Plus multicooker? Dan kan je hem nu meteen bestellen bij InstantPot.nl of op bol.com

Zijn er ook minpunten aan de Instant Pot Duo PLUS? 

Ja, een paar. Voor mij zijn dit geen belangrijke minpunten, maar misschien wel voor jou, dus ik ga ze zeker benoemen.

De binnenpan is, net als bij de DUO60, niet plat en heeft geen handvatten. Hierdoor kun je hem niet, zoals bij duurdere modellen zoals de pro, ook op het (inductie)fornuis gebruiken. Zelf doe ik dat nooit, maar het kan soms handig zijn.

De programma’s die je kunt selecteren (beans, rice, etc.) zijn geen knoppen, maar selecteer je met de ronddraaiknop op het beeldscherm. De tekstjes zijn aan de kleine kant. Ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen even fijn werkt.

Een ander klein minpunt is dat er een klein beetje vocht achterblijft in het dekseltje na het uitvoeren van een quick release. Dit kun je gemakkelijk schoonmaken door het deksel eraf te halen en met een doekje schoon te wrijven. Het dekseltje gaat makkelijk los; je hoeft hier niet veel kracht voor te gebruiken, maar je moet dat dus wel even doen.

Deze Instant Pot is op dit moment alleen verkrijgbaar in de 5,7 liter variant. Twijfel je of dit formaat geschikt is voor jou, lees dan zeker eens Welk formaat Instant Pot moet ik kopen?

Handige accessoires om erbij te kopen

De Instant Pot Duo PLUS is op zich helemaal compleet en je kan direct starten, maar een paar extra accessoires zijn altijd handig. Uiteraard ons kookboek, maar ook een stoommandje en een sling zijn handig om erbij te kopen. Voordeel van de Instant Pot in zijn algemeen is, dat alle accessoires makkelijk verkrijgbaar zijn bij een Nederlandse leverancier.

Kookboek voor de Instant Pot

Conclusie

De Instant Pot Duo PLUS met WhisperQuiet technologie is een indrukwekkende toevoeging aan de Instant Pot-familie. Met een prijs tussen de €99,99 en €149,99 biedt het een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De WhisperQuiet technologie levert daadwerkelijk op zijn belofte van een stillere werking, waardoor koken met de Instant Pot een nog aangenamere ervaring wordt.

Hoewel de binnenpan geen handvatten heeft en de selectie van programma’s via het scherm mogelijk niet voor iedereen ideaal is, zijn dit slechts kleine minpunten die het algehele gebruiksgemak niet enorm beïnvloeden. Bovendien biedt de Duo PLUS een aantal handige functies, zoals automatische sealing na sluiting en duidelijke voortgangsweergave tijdens de bereiding.

Al met al is de Instant Pot Duo PLUS een uitstekende keuze voor zowel beginnende, als ervaren gebruikers van multicookers. Met zijn betrouwbare prestaties, gebruiksvriendelijke bediening en uitgebreide functionaliteiten, is deze multicooker een waardevolle toevoeging aan elke keuken. En met de beschikbaarheid van handige accessoires, zoals het stoommandje en de sling, kun je direct aan de slag!

De Instant Pot Duo PLUS is een heerlijke veelzijdige multicooker, met de zeer goede kwaliteit die ik van Instant Pot gewend ben. Het is een waardige vervanger van mijn DUO60 en ik verkies hem zelf (gezien de prijs en mogelijkheden) boven de EVO modellen. 

Flying Foodie heeft deze multicooker gratis ontvangen van InstantPot.nl, er zijn geen voorwaarden gesteld aan de inhoud van de review. Deze review is dan ook helemaal geschreven op basis van onze eigen mening.

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close