Slow Cooker vs Pressure Cooker: wat past het best in jouw keuken?

Deel met vrienden en familie

Koken is een avontuur, en de juiste gereedschappen maken het alleen maar leuker. Twee keukenhelden die het gesprek vaak domineren zijn de slow cooker en de pressure cooker (ook wel Instant Pot). Ze werken totaal anders, maar beiden hebben hun eigen superkrachten. Met dit artikel helpen wij jou de juiste keuze maken tussen de slow cooker en de pressure cooker!

Slow Cooker vs Pressure Cooker

Slow Cooker – Lekker Laag en Langzaam

De slow cooker, vaak bekend als Crockpot, is jouw maatje voor relaxt koken. Het geheim? Een geleidelijke verwarming gedurende lange tijd. Stop ’s ochtends je ingrediënten erin, stel de temperatuur in, en voilà, ’s avonds heb je een heerlijke, smaakvolle maaltijd.

Voordelen:

  • Super makkelijk: gewoon alles erin doen en vergeten.
  • Smaakexplosie: langzaam koken helpt smaken te laten dansen.
  • Prijs: een slowcooker is over het algemeen vaak goedkoper in aanschaf, dan een pressure cooker.

Nadelen:

  • Traag: het duurt wel even voordat het eten klaar is.
  • Te gaar: soms duurt het zo lang, dat het eten té gaar wordt en dat is zonde.

Bekende modellen:

Crockpot, Russel Hobbs en de ‘new kid on the block’: Instant Superior Slow Cooker.

Pressure Cooker – Snel en Stoer

Aan de andere kant van het spectrum hebben we de pressure cooker, ook wel bekend als multicooker. Deze vriend kookt onder hoge druk en hoge temperaturen. Het is als een superheld voor die personen, die weinig tijd hebben.

Voordelen:

  • Snelle gerechten: soms wel 70% sneller dan normaal!
  • Gezonde boost: korte kooktijden zorgen vaak voor het behoud van meer voedingsstoffen.
  • Kan veel aan: ideaal voor stoofschotels, granen en nog veel meer.
  • Vaak een multicooker: de meeste moderne pressure cookers zijn multicookers en kunnen dus vaak ook slow cooken, en hebben bijvoorbeeld een sous-vide optie of speciale rijst optie.

Nadelen:

  • Voorzichtigheid geboden: werken met hoge druk vereist wat aandacht.
  • Kan textuur veranderen: soms kan het de textuur van je eten veranderen als je het te lang laat pruttelen.
  • Deksel blijft dicht: bij een multicooker kun je de deksel niet openen om tussentijds wat aan te passen, het systeem blijft gesloten, tot de druk er weer af is.

Bekende modellen:

Instant Pot, Crockpot Express, Ninja Foodi

Flying Foodie’s Multicooker Kookboek

Spreekt dit je aan en denk je erover om een multicooker aan te schaffen? Kijk dan ook eens naar ons kookboek met de lekkerste recepten voor de pressure cooker. Of kijk tussen onze online collectie met Nederlandse Instant Pot recepten!

Wat past het best in jouw keuken?

Dat hangt af van jouw stijl in de keuken. De slow cooker is jouw partner voor langzaam en smaakvol koken, terwijl de pressure cooker je bondgenoot is voor snelle maaltijden, zonder de smaak te verliezen. Op dit moment is voor ons bij Flying Foodie de pressure cooker de beste match, maar wie weet verandert dat in de toekomst nog eens! 

Hopelijk helpt mijn advies bij jouw keuze, maar mocht je toch vragen hebben, dan weet je mij te vinden!

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close