Gezond eten wordt steeds meer een trend. Tegenwoordig hoor en lees je steeds meer over zogenaamde superfoods. Aangezien ik hier steeds meer nieuwsgierig naar werd, besloot ik een klein beetje research te doen naar een superfood; namelijk hennepzaad. En vooral ook het daarna te proeven. Een superfood kan dan nog wel zo géwéldig voor je zijn, als het niet lekker smaakt, dan zal je het toch niet zo snel gebruiken.
Superfoods
Superfoods is een verzamelterm die wordt gebruikt om voedsel te beschrijven dat een zeer positieve uitwerking zouden kunnen hebben op je gezondheid. Het bevat relatief veel positieve eigenschappen en relatief weinig eigenschappen die als negatief beschouwd worden, zoals hoge gehaltes verzadigde vetten en additieven.
Voorbeelden van superfoods zijn: Goji-bessen en chia-zaad. Maar deze blogpost gaat dus over hennepzaad.
Ik ben persoonlijk van mening dat superfoods geen wondermiddelen zullen zijn, maar wel een goede toevoeging zijn aan een gezond dieet. Je kunt niet alleen maar troep eten en verwachten dat de superfoods je gezond zullen maken.
Hennepzaad
Hennepzaad komt van de hennepplant. En ja, hier wordt inderdaad ook marihuana van gemaakt. Echter hebben de zaden, in tegenstelling tot marihuana, geen psychoactieve werking. Wel bevatten de zaden een zeer kleine hoeveelheid THC, vooral als ze ongepeld zijn. Dit is echter zo weinig, dat ik denk dat je eerder misselijk zal worden van de zaden, dan dat je er high van wordt.
Voordelen van Hennepzaad
Hennepzaad bevat relatief veel vezels, omega-3 vetzuren, eiwitten en fytonutriënten. Het is een vegetarische/ veganistische bron voor proteïnen. Het zit boordevol met mineralen ( o.a. magnesium, mangaan, koper, platina, fosfor, calcium, kalium en ijzer. Daarbij bevat het ook nog eens alfa, beta en gamma globuline. Dit zijn eiwitten die zorgen voor weerstand tegen ziekte.
En dat allemaal in zo’n piepklein zaadje!
Hoe smaakt het
Niet geheel onbelangrijk, de smaak! Hennepzaad heeft een beetje een notige smaak, maar wel heel subtiel. Je zou het zelfs een beetje kunnen beschrijven als romig. Zelf maak ik gebruik van de gepelde variant. Ik heb nog nooit de ongepelde variant geprobeerd, maar ik lees overal dat dit echt niet te eten is. Daarbij, gezien de grootte van de zaadjes, lijkt het me vrijwel onmogelijk om ze zelf te pellen.
Toepassingen
Je kan hennepzaad echt bijna overal in verwerken. Zelf doe ik het dagelijks in mijn kwark ’s ochtends. Ik heb het ook in een omelet, salades en wok gerechten verwerkt.
Eén tot drie eetlepels hennepzaad zou genoeg zijn per dag.
De volgende variaties heb ik nog niet geprobeerd, maar lijken mezelf wel lekker:
• In de pesto (i.p.v. een gedeelte van de pijnboompitten die je gebruikt in pesto)
• In een shake
• Simpel over je rijst gestrooid
• Op een broodje met kaas en mosterd
• Verwerkt in een koekje
• In een lekkere muffin…
Zoals je kunt zien is hennepzaad zeer breed inzetbaar. Als je het eenmaal gebruikt, kun je vast nog meer toepassingen bedenken.
Ik heb mijn hennepzaad gekocht bij De Tuinen, maar je kunt het vrijwel bij elke biologische/natuurwinkel verkrijgen.