Er zijn talrijke specerijen en kruiden die het eten voorzien van extra smaak. Ook zijn er de nodige kunstmatige smaakmakers. Het is echter een stuk voordeliger om te kiezen voor de natuurlijke aroma’s van verse kruiden en specerijen om je maaltijd extra smaak te geven. In dit artikel gaan we in op die voordelen.
Wat is het verschil tussen specerijen en kruiden?
We gebruiken allemaal kruiden en specerijen tijdens het bereiden van onze maaltijden om extra smaak toe te voegen aan het eten. Maar weet jij ook wat het verschil is tussen specerijen en kruiden? Het zijn beide smaakmakers. Kruiden zijn kleine groene plantjes die groeien in landen met een gematigd klimaat. Zoals Nederland dus. We gebruiken de stengels en het bladgroen van deze plantjes als smaakmakers. Bekende voorbeelden daarvan zijn munt, peterselie, dille en tijm.
Specerijen daarentegen komen uit landen met een warm of tropisch klimaat. En daarvan gebruiken we ook wortels, zaden of peulen. Deze smaakmakers staan erom bekend warmte en rijkheid aan je gerecht toe te voegen en worden traditioneel veel gebruikt in oosterse gerechten. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld gember, kaneel, kruidnagel of nootmuskaat. Ook peper is een specerij.
De voordelen van verse kruiden en specerijen
Het gebruik van verse specerijen en kruiden heeft, zeker ten opzichte van gedroogde varianten, een aantal voordelen, die we hier korte behandelen.
Gezond eten en weerstand verhogend
Om maar gelijk de belangrijkste te noemen: Het eten van verse specerijen en kruiden is gezond. Deze plantaardige ingrediënten zitten namelijk barstensvol met vitaminen en mineralen en dat zijn belangrijke bouwstoffen die je lichaam nodig heeft. Gember als voorbeeld bevat de vitamines B2, B6 en vitamine C. en daarnaast bevat het een hoop mineralen zoals natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Tevens heeft het een positieve invloed op je lever.
Een ander voorbeeld is peterselie. Dit kruid is rijk aan vitamine K, B11, C en provitamine A. Verder bevat het ook vele mineralen zoals folaat, kalium en ijzer. Daarmee is het een echte weerstandsbooster en bovendien is het goed voor hart en vaten.
Het is dus kortom gezond koken met specerijen en kruiden!
Minder zout
Doordat je met het gebruik van kruiden en specerijen al genoeg smaakt toevoegt aan je eten, gebruik je minder zout. We krijgen in Nederland al, via allerlei bronnen, een hoop zout binnen en zout kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, wat weer hart- en vaatziekten bevordert. Meer kruiden en specerijen en daardoor minder zout is dus een verstandige keuze.
Variatie
Met het toevoegen van kruiden en specerijen aan je maaltijd voeg je ook variatie toe. De vitamines, mineralen of andere bouwstoffen die je uit deze plantjes haalt zitten namelijk hoogstwaarschijnlijk niet in het eten waar je de kruiden en specerijen aan toevoegt. En door het gebruik ervan krijg je toch deze belangrijke bouwstoffen binnen.
Het maakt het eten lekkerder
Naast de bovengenoemde voordelen voor je gezondheid is er natuurlijk nog belangrijk voordeel aan kruiden en specerijen: Het maakt je eten lekkerder! En dus geniet je nog meer van de maaltijd.
Houd je specerijen en kruiden vers
Hoe verser de kruiden en specerijen, hoe meer je kunt profiteren van de gezonde en smaakvolle eigenschappen ervan. Ga je kruiden online kopen (of in de winkel natuurlijk), dan is het derhalve belangrijk om ze goed te bewaren. Hier volgen enkele tips voor het bewaren van je specerijen en kruiden.
Koel, droog en donker bewaren
De natuurlijke smaakmakers blijven het beste als je ze koel, tussen de 15 en 20 graden bewaart op een donkere en droge plek. Licht, warmte en vocht kunnen namelijk leiden tot vermindering van de kwaliteit van de kruiden en specerijen. Ook kan er dan klontvorming en schimmel ontstaan. Bewaar ze daarom dus ook niet in de buurt van warmtebronnen zoals een fornuis of kookplaat. Tenslotte wordt het door de specerijenspecialisten van Van Beekum Specerijen aanbevolen om je kruiden en specerijen te bewaren in potten van RVS, donker glas of UV werend PET.
Online kruiden en specerijen kopen
Nu je de vele voordelen van het (frequente) gebruik van specerijen en kruiden hebt ontdekt en weet hoe je ze het beste kunt bewaren kun je deze smaakmakers online gaan kopen. Dat doe je het beste bij een specialist die een gigantische keuze in verse kruiden en specerijen hebt. Zo kun je precies die kruiden en specerijen vinden die passen bij jouw smaak, gerechten en voorkeuren en bovendien kiezen voor afwisseling. Bezoek de webshop van de specerijenspecialist en start vandaag nog met klaarmaken van gevarieerde, gezonde en vooral smaakvolle gerechten!