Zo maak je altijd de perfecte sushirijst

Lekkere sushirijst is geweldig, maar bij het bereiden ervan kan nog wel eens wat mis gaan. Te harde rijst, te plakkerig, veel te zacht, aangebakken, papperig, noem maar op en ik heb het wel eens voorbij zien komen. Sinds ik op deze manier mijn sushirijst bereid, gaat het altijd goed en heb ik altijd perfecte sushirijst!

Om te beginnen heb je voor deze bereiding echte sushirijst nodig. Probeer je het toch met een andere rijstsoort, dan eindig je niet met hetzelfde resultaat. De smaak en structuur kloppen dan niet. Sushirijst heeft een korte korrel en is makkelijk te koop bij een Toko, maar ook zeker in de grotere supermarkten.

Ingrediënten perfecte sushirijst

250 gr sushirijst
350 ml koud water
2 eetlepels rijstazijn
2 theelepels suiker
1 theelepel zout

Overige benodigdheden: pan, houten lepel, steelpan

Bereiding

 1. Plaats de sushirijst samen met het water in een middelgrote pan. Ik was de rijst dus niet uitvoerig, wel check ik van tevoren even of er geen steentjes tussen zitten.
 2. Breng het water met de sushirijst erin aan de kook een plaats een deksel op de pan. Zet de warmtebron lager, maar zorg er wel voor dat het water net blijft koken. Laat dit 10 minuten zijn ding doen. Haal de deksel niet van de pan. Niet om te kijken, niet om te roeren, gewoon met rust laten! Ik weet het, het is moeilijk, ik moet ook echt op mijn handen zitten.
 3. Na 10 minuten haal je de pan van het vuur en nu zul je nog steeds geduld moeten hebben. We laten de pan nog 15 minuten stomen, met de deksel dicht.
 4. Verwarm ondertussen rijstazijn, suiker en zout in een klein steelpannetje en roer tot alle suiker is opgelost. Giet dit over de sushirijst zodra deze is uitgestoomd en roer voorzichtig door met een houten lepel. Laat de sushirijst nu afkoelen.

Zo heb je de perfecte sushirijst die niet te kleverig, te hard of te zacht is!

Nu heb je lekkere sushirijst, maar wat kun je ermee? Wat dacht je van een lekkere sushi bowl of een sushiburrito? Het combineert ook heel goed met yakitori en miso aubergines.

Join the Conversation

 1. Caroll Sieders says:

  Hey hallo,

  Als je de sushi van het vuur afhaalt neem ik aan dat je het water wel afgiet toch? Of is dat al helemaal droog gekookt?
  Hoor het graag 👍

 2. Hi Carrol, je hoeft niets af te gieten.

  1. Margje Jonker says:

   Oh my!!!! Ik kan het niet geloven, maar na jaren van sushi rijst-strijd is mijn sushi rijst met deze methode ein-de-lijk gelukt!!! #jeverdienteenlintje 😇🙏

   1. Heel graag gedaan 🙂 !

 3. Girl you made my day!
  Inderdaad echt perfecte rijst!
  Mijn dank is groot 🙂

  1. Graag gedaan 🙂 !

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close