Flying Foodie reviewt: de Tefal Air Braadpan. Een prachtige braadpan die driemaal lichter is dan een standaard gietijzeren pan, maar net zo goed zou moeten werken. De pan is gemaakt van robuust gegoten aluminium, in plaats van gietijzer. Na er flink in gebakken en gebraad te hebben, deel ik mijn review met jullie.
Zelf heb ik een prachtige rode Tefal Air, maar het model komt ook in het glanzend zwart, en ook die is prachtig.
Wat zit er in de doos?
Als je de doos vastpakt, voel je het direct: deze pan is een stuk lichter dan je verwacht. In de doos vind je de pan en deksel, en een klein pamflet met een QR code voor meer informatie en recepten. Je kunt de Tefal Air Braadpan gebruiken zoals je elke andere braadpan gebruikt. De deksel heeft condensatiepuntjes, zodat het vocht weer netjes terug in de pan druppelt.
Ondanks dat de pan (heel erg) licht is, voelt hij toch stevig aan en is de bodem dik. De rode kleur is prachtig en de goude knop bovenop maakt het plaatje compleet. Beetje jammer vind ik de RVS-kleurige schroef aan de binnenkant van de deksel, dat had mooier gekund vind ik.
Keramische coating
De binnenkant van de Tefal Air Braadpan heeft een keramische coating. Keramische pannen zijn een gezonder en milieuvriendelijker alternatief voor traditionele antiaanbaklagen. Het heeft wel ook nadelen, zoals een kortere levensduur en mogelijke problemen met recycling. Voor duurzaam gebruik is het belangrijk om ze goed te onderhouden: gebruik siliconen of houten keukengerei en vermijd schurende schoonmaakmiddelen. Keramische pannen mogen ook niet te heet worden, dus let daarop met bakken.
De gladde keramische coating aan de binnenkant zorgt ervoor dat stoofschotels minder snel aanbakken, hoewel mijn gewone braadpan dat doorgaans ook prima doet.
Wat vind ik fijn aan de Tefal Air Braadpan?
De pan is inderdaad een stuk lichter dan mijn stevige Le Creuset. Ik kan de pan met één hand optillen. Dit maakt het pakken en wegzetten van de pan niet alleen makkelijker, maar ook het schoonmaken. Volgens de beschrijving kan de pan in de vaatwasser, dit heb ik zelf niet uitgetest. Met de hand was de pan ook super makkelijk schoon en ik vind een braadpan altijd teveel ruimte innemen in de vaatwasser.
De pan wordt niet alleen snel warm, maar houd ook heel goed de warmte vast. Iets wat ik niet zo snel verwacht had, doordat de pan zo licht is. Op dat gebied heb ik geen verschil gemerkt met mijn huidige (veel zwaardere) braadpan. Ik hoef mijn inductieplaat ook niet hoger te zetten dan gewoonlijk. De keramische bodem bakt erg fijn en goed, het vlees word goed bruin.
Minpunten aan de lichte braadpan
Er zitten veel minder nadelen aan de Tefal Air Braadpan dan ik had verwacht. Toch zijn er twee punten die ik wil benoemen. De handvaten worden ontzettend heet. Veel heter dan die van mijn andere braadpannen, hoewel deze zeker ook opwarmen.
De keramische laag werkt prima, maar ik weet niet voor hoe lang. Ik heb de pan twee maanden in gebruik. De laag kan na verloop van tijd slijten of barsten, vooral bij gebruik van schurende schoonmaakmiddelen of metalen keukengerei. Ik heb geen idee of deze laag net zo lang meegaat als mijn gietijzeren pan. Dat weten we pas over een paar jaar.
Conclusie
De Tefal Air Braadpan is een prachtige pan, die daadwerkelijk veel (echt verrassend veel) lichter is. Ideaal als je nog geen braadpan hebt, of moeite hebt met het gewicht. Ook echt een aanrader voor wat oudere mensen, waarbij tillen van zware pannen een probleem wordt. De pan zou in geen enkele keuken misstaan!