Zo houd je de decembermaand redelijk gezond: 4 tips + recepten

Deel met vrienden en familie

Vraag je je af hoe je de decembermaand redelijk gezond kunt houden? Dit zijn vier tips om van de feestdagen te genieten en je gezondheid niet al te veel te belasten met alle hapjes, drankjes en feestgerechten. Je ontdekt zelfs dat je prima kunt genieten van gezonde hapjes en gerechten. In dit artikel vind je natuurlijk ook links naar deze recepten. Daarnaast hebben we een lijstje opgenomen van ingrediënten die je het beste kunt vermijden om de feestmaand redelijk gezond te houden.

Tip 1. Eet volgens de 80/20 regel
Als je tijdens de feestdagen lekker wil genieten en het toch redelijk gezond wil houden, dan kun je eten volgens de 80/20 regel. Dat betekent 80 procent gezond eten en 20 procent eten wat je lekker vindt. Zo kun je bijvoorbeeld bij de kerstmaaltijd een gezond voorgerecht en een gezond hoofdgerecht kiezen en daarna een lekker zoet toetje. Heb je een kerstborrel, dan kun je ervoor kiezen om de hele dag gezond te eten en dat bij de borrel lekker los te laten. Wat ook kan, is bij een borrel vooral gezonde hapjes kiezen. Bijvoorbeeld snackgroenten, gevulde eitjes en stukjes paling, haring of gerookte makreel. De schaal met gefrituurde hapjes laat je zoveel mogelijk links liggen. Als iemand er een keer mee rondgaat, neem je ook een bitterbal of loempiaatje. Zo houd je het ook behoorlijk gezond.

Tip 2. Dit zijn gezonde en feestelijke gerechten
In verse en onbewerkte producten, zoals groenten en fruit, vind je enkel gezonde voedingsstoffen. Denk aan vezels, vitamines en mineralen. Daarmee belast je je lichaam niet, maar voed je het met stoffen die je lijf nodig heeft om gezond te blijven. Met verse en onbewerkte producten kun je bovendien heerlijke borrelhapjes en feestelijke gerechten maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van guacamole, pompoen hummus en gevulde eieren met zalm?
We zetten nog wat gezonde feestelijke gerechten voor de kerstmaaltijd op een rijtje:

Met een lekkere soep en salade erbij verhoog je het aandeel groenten en daarmee de hoeveelheid gezonde vezels, vitamines en mineralen.

Tip 3. Beperk de portiegrootte calorierijke, zoute en koolhydraatrijke producten
Als je je bord vooral volschept met groenten, vers vlees en verse vis, ben je heel gezond bezig. Van kant-en-klare bladerdeeghapjes, frietjes, witte rijst en kant-en-klare sausjes neem je dan gewoon een kleine portie. Hoewel het natuurlijk beter is om kant-en-klare producten te vermijden. Er zijn ook ingrediënten die je het beste kunt vermijden omdat ze je gezondheid belasten. Voorbeelden van deze ingrediënten zijn:

  • Glucose-fructosestroop
  • E-nummers
  • Gedeeltelijk of volledig geharde plantaardige olie
  • Kunstmatige zoetstoffen, zoals aspartaam en acesulfaam
  • Kunstmatige conserveringsmiddelen
  • Synthetische kleurstoffen

4. Zo houd je het redelijk gezond met drankjes
Ook met drankjes kun je de 80/20 regel hanteren. Zo kun je ervoor kiezen om het overdag vooral te houden bij koffie en thee zonder suiker. Tijdens de borrel of het diner kun je dan lekker genieten van fris, vruchtensap of een glaasje alcohol. Ga je vooral niet te buiten aan lekkere drankjes, want dan krijg je alsnog een heleboel calorieën en koolhydraten binnen. Dat is minder gezond voor je bloedsuikerspiegel en je gewicht.

Vind je het lastig om niet te veel te drinken? Neem dan na ieder glas alcohol een glas water. Als je bezig bent met afvallen, dan kun je alcohol en andere koolhydraatrijke drankjes het beste laten staan. Dat geldt ook voor light drankjes. Geniet in dat geval van infused water, oftewel water met verschillende soorten fruit en verse kruiden. Wil je tijdens het afvallen toch kunnen meedoen met toosten? Neem dan één glas rode wijn of droge witte wijn. Hier vind je nog meer tips over gezond afvallen.

Door: Gastblogger Annemiek van Puurfiguur

 

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close