Verschil Bakpoeder en Baking Soda

Deel met vrienden en familie

Wat is nou het verschil tussen Bakpoeder en Baking Soda? Zit er eigenlijk wel verschil tussen of kun je de één gewoon voor het andere gebruiken? Ik heb het uitgezocht en leg het aan jullie uit.

Baking Soda

Baking Soda, ook wel zuiveringszout of baksoda genoemd, is natriumbicarbonaat en wordt net zoals Bakpoeder gebruikt om allerlei soorten deeg te laten rijzen. Baking Soda kan dit niet alleen, het heeft altijd hulp nodig van een zuur. Zodra Baking Soda in aanraking komt met een zuur, vormen er zich allemaal klein gasbelletjes in je deeg en die zorgen voor een lekker luchtig geheel. Je kunt verschillende soorten zuur voor gebruiken, denk bijvoorbeeld aan sterke zuren als citroensap en azijn, maar ook aan karnemelk, yoghurt en cacao (ja, cacao is ook zuur!). Gebruik je in je recept Baking Soda, maar geen zuur? Dan zal je deeg niet rijzen of luchtig worden en heb je ook nog eens een grote kans dat het een vieze nasmaak achterlaat. Goed opletten dus!

Baking Soda vind je bij de grotere supermarkten en vaak ook bij de toko.

Bakpoeder

Bakpoeder bevat ook Baking Soda (natriumbicarbonaat), maar daarbij ook een zuur (vaak citroenzuur) en een stabilisator. Daarom heeft Bakpoeder een minder sterke werking dan Baking Soda. Eén lepel Bakpoeder staat ongeveer gelijk aan de werking van 1/3 lepel Baking Soda. In recepten met Bakpoeder hoeft dus geen zuur meer te worden toegevoegd om de natriumbicarbonaat te activeren, maar het mag wel! Het zuur doet in dat geval niets meer voor de rijzing, maar wel voor de smaak. Ik heb dat bijvoorbeeld in dit recept gedaan).

Bakpoeder is goed te verkrijgen, in bijna elke supermarkt. Dr. Oetker verkoopt het in kleine oranje zakjes, onder de naam Backin.

Mijn conclusie: Verschil Bakpoeder en Baking Soda

Bakpoeder en Baking Soda zijn bijna hetzelfde, maar toch niet helemaal. Je kunt Baking Soda wel vervangen door bakpoeder, maar andersom niet; je mist dan het zuur. Baking Soda is wel veel sterker dan Bakpoeder; je zult dus meer Bakpoeder nodig hebben dan wanneer je Baking Soda gebruikt. Om één theelepel Baking Soda te vervangen, heb je ongeveer 3 theelepels Bakpoeder nodig!

Verschil Bakpoeder en Baking Soda

Nu weet je het verschil tussen bakpoeder en baking soda, maar weet je het ook het verschil tussen bloem en zelfrijzend bakmeel? Dat leggen we hier uit. Voor de echt nieuwsgierige onderons hebben we ook post over het verschil tussen lente ui en bosui, kruiden en specerijen, tofu en tempeh en ginger beer en ginger ale.

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

 1. Ik heb vandaag bananen brood gebakken, waar bakpoeder in moest.
  Maar ik heb baking soda gebruikt, en uiteindelijk na t bakken is het gewoon goed gelukt.
  Maar wat ik me afvraag is of het nou erg is dat ik het zo gebruik? Want ik begrijp t verschil eigenlijk niet…

  1. Mariska Author says:

   Hi Laura. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je bananenbrood met baking soda ipv bakpoeder wel gelukt. Zonder het gehele recept is het moeilijk hier antwoord op te geven. Zolang het bananenbrood naar jouw mening goed gelukt is en er geen vreemde smaak aan zit, lijkt het mij geen probleem.

 2. Als je met veel Amerikaanse recepten werkt merk je dat baking soda toch wel echt net wat anders is. Maar dit is wel heel handig om te lezen als je het verschil niet weet :O

 3. Handig om te lezen!

 4. Margreet says:

  Met baksoda en wat citroenzuur (ipv backin) ging mijn cake beter rijzen maar ik vond hem ook wat droger. Met verder dezelfde ingredienten en baktijd…

 5. Marike Pol Portheine says:

  Wat ben ik blij met deze informatie ik werk graag met Zuid Afrika kaanse resepten daar word ook met verschillende rijs producten gewerkt die ik hier niet kopen kan op deze manier kan ik beter inschatten welke ingredienten in kan gaan gebruiken

  1. Handig! Zelf ben ik niet zo bekend met de Zuid Afrikaanse keuken, maar fijn dat ik je toch op deze manier heb kunnen helpen!

 6. Altijd handig, zo’n uitleg! Bedankt…

 7. Ook interessant om te weten als aanvulling hierop en als je vaker buitenlandse recepten gebruikt. Bakpoeder, bakingpouder heeft niet in elk land dezelfde samenstelling.
  Ik woon in Finland en als ik hier een Nederlands cake recept volg en Finse bakpoeder gebruik dan krijg ik geen luchtige cake, dan moet ik er echt een halve tot 1 theelepel baksoda bij doen.
  Dat in veel Amerikaanse recepten beide producten worden gebruikt kan een zelfde reden hebben.
  Het is maar een weetje.

 8. Lieve Spillebeen says:

  Blij om dit te weten! Bedankt! In Iers brood wordt er ook nog wijnsteenpoeder aan toegevoegd, wat is het verschil hierbij? En dan nog spreken ze dubbelzure soda, wat is dat?
  Graag jouw mening hieromtrent! Dank!
  Ik heb dat brood al verschillende keren gemaakt (met karnemelk) en zonder wijnsteenpoeder daar ik dat niet vond in de supermarkt.Dan alleen maar met baking soda. Is altijd goed gelukt, kan misschien nog iets meer rijzen als ik dat vind.

  1. Graag gedaan! Zelf vond ik het in het begin verwarrend. Van dubbelzure soda heb ik nog nooit gehoord, ik zou wel kunnen bedenken hoe het werkt, maar zeker weten doen ik het niet. Wijnsteenpoeder is naar mijn weten een meer natuurlijke vorm van bakpoeder en je hoeft dus net als bij bakpoeder geen zuur toe te voegen.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close