Verschil Bakpoeder en Baking Soda

Verschil Bakpoeder en Baking Soda
Wat is nou het verschil tussen Bakpoeder en Baking Soda? Zit er eigenlijk wel verschil tussen of kun je de één gewoon voor het andere gebruiken? Ik heb het uitgezocht en leg het aan jullie uit.

Baking Soda

Baking Soda, ook wel zuiveringszout of baksoda genoemd, is natriumbicarbonaat en wordt net zoals Bakpoeder gebruikt om allerlei soorten deeg te laten rijzen. Baking Soda kan dit niet alleen, het heeft altijd hulp nodig van een zuur. Zodra Baking Soda in aanraking komt met een zuur, vormen er zich allemaal klein gasbelletjes in je deeg en die zorgen voor een lekker luchtig geheel. Je kunt verschillende soorten zuur voor gebruiken, denk bijvoorbeeld aan sterke zuren als citroensap en azijn, maar ook aan karnemelk, yoghurt en cacao (ja, cacao is ook zuur!). Gebruik je in je recept Baking Soda, maar geen zuur? Dan zal je deeg niet rijzen of luchtig worden en heb je ook nog eens een grote kans dat het een vieze nasmaak achterlaat. Goed opletten dus!

Baking Soda vind je bij de grotere supermarkten en vaak ook bij de toko.

Bakpoeder

Bakpoeder bevat ook Baking Soda (natriumbicarbonaat), maar daarbij ook een zuur (vaak citroenzuur) en een stabilisator. Daarom heeft Bakpoeder een minder sterke werking dan Baking Soda. Eén lepel Bakpoeder staat ongeveer gelijk aan de werking van 1/3 lepel Baking Soda. In recepten met Bakpoeder hoeft dus geen zuur meer te worden toegevoegd om de natriumbicarbonaat te activeren, maar het mag wel! Het zuur doet in dat geval niets meer voor de rijzing, maar wel voor de smaak. Ik heb dat bijvoorbeeld in dit recept gedaan).

Bakpoeder is goed te verkrijgen, in bijna elke supermarkt. Dr. Oetker verkoopt het in kleine oranje zakjes, onder de naam Backin.

Mijn conclusie: Verschil Bakpoeder en Baking Soda

Bakpoeder en Baking Soda zijn bijna hetzelfde, maar toch niet helemaal. Je kunt Baking Soda wel vervangen door bakpoeder, maar andersom niet; je mist dan het zuur. Baking Soda is wel veel sterker dan Bakpoeder; je zult dus meer Bakpoeder nodig hebben dan wanneer je Baking Soda gebruikt. Om één theelepel Baking Soda te vervangen, heb je ongeveer 3 theelepels Bakpoeder nodig!

 

Nu weet je het verschil tussen bakpoeder en baking soda, maar weet je het ook het verschil tussen bloem en zelfrijzend bakmeel? Dat leggen we hier uit. Voor de echt nieuwsgierige onderons hebben we ook post over het verschil tussen lente ui en bosui, kruiden en specerijen, tofu en tempeh en ginger beer en ginger ale.

8 Comments

  • Laura schreef:

    Ik heb vandaag bananen brood gebakken, waar bakpoeder in moest.
    Maar ik heb baking soda gebruikt, en uiteindelijk na t bakken is het gewoon goed gelukt.
    Maar wat ik me afvraag is of het nou erg is dat ik het zo gebruik? Want ik begrijp t verschil eigenlijk niet…

    • Mariska schreef:

      Hi Laura. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je bananenbrood met baking soda ipv bakpoeder wel gelukt. Zonder het gehele recept is het moeilijk hier antwoord op te geven. Zolang het bananenbrood naar jouw mening goed gelukt is en er geen vreemde smaak aan zit, lijkt het mij geen probleem.

  • Mariska schreef:

    Als je met veel Amerikaanse recepten werkt merk je dat baking soda toch wel echt net wat anders is. Maar dit is wel heel handig om te lezen als je het verschil niet weet :O

  • Susan schreef:

    Handig om te lezen!

  • Margreet schreef:

    Met baksoda en wat citroenzuur (ipv backin) ging mijn cake beter rijzen maar ik vond hem ook wat droger. Met verder dezelfde ingredienten en baktijd…

  • Marike Pol Portheine schreef:

    Wat ben ik blij met deze informatie ik werk graag met Zuid Afrika kaanse resepten daar word ook met verschillende rijs producten gewerkt die ik hier niet kopen kan op deze manier kan ik beter inschatten welke ingredienten in kan gaan gebruiken

  • Cynthia schreef:

    Altijd handig, zo’n uitleg! Bedankt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *