Verschil bloem en zelfrijzend bakmeel

verschil bloem en zelfrijzend bakmeel
Wat is het verschil tussen bloem en zelfrijzend bakmeel? Kun je bloem gemakkelijk vervangen door zelfrijzend bakmeel? En hoe zit dat dan andersom? Het antwoord is vrij simpel!

Bloem

Wat bij de meesten bekend staat als ‘bloem’ is eigenlijk tarwebloem, gemaakt van (deze zie je niet aankomen) tarwe. Het is fijner dan meel, want uit bloem worden de zemelen gezeefd. Tarwebloem bevat gluten; eiwitten die bijvoorbeeld zorgen voor elasticiteit van het deeg. Bloem is geschikt voor stevig brood, brood dat niet hoeft te rijzen en stevige taarten en cakes.

Patentbloem
Behalve tarwebloem zie je in de supermarkt ook vaak patentbloem staan. Patentbloem wordt ook wel Amerikaanse bloem genoemd. Patentbloem bevat meer gluten dan ‘gewoon’ bloem, is fijner gemalen en hierdoor zullen de broden die je hier mee bakt luchtiger worden. Hierdoor is patentbloem uitermate geschikt voor het maken van taarten, koekjes en cakes.

Zelfrijzend bakmeel

Zelfrijzend bakmeel is ook gewoon een bloem, waar bakpoeder aan wordt toegevoegd. Hierdoor rijst het bloem meer, zonder dat je er zelf bakpoeder aan toevoegt. Geen idee waarom ze het dan opeens bakmeel noemen; zelfrijzend bloem had wat mij betreft veel duidelijker geweest!

Kun je zelfrijzend bakmeel vervangen met bloem?

Ja en nee. Je kunt zelfrijzend bakmeel in een recept vervangen door gewone bloem en hier wat bakpoeder aan toevoegen. Dit is ongeveer 30 gram bakpoeder op een kilo bloem.

Andersom (bloem vervangen door zelfrijzend bakmeel) wordt wat moeilijker, aangezien je niet in elk recept bakpoeder nodig hebt of zelfs wilt. Staat er in het recept dat er bloem en bakpoeder nodig is, dan kun je dit laatste beter weg laten bij het gebruik van zelfrijzend bakmeel.

Na dit artikel nieuwsgierig geworden naar het verschil tussen bakpoeder en baking soda? Ook dat leggen we graag aan je uit!

We hopen dat het nu helemaal duidelijk is wat het verschil is tussen bloem en zelfrijzend bakmeel.

bronfoto: pixabay.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *