Bosui en lente-ui, maar wat is nu het verschil? Sta je dan in de supermarkt: op je lijstje staat bosui, maar je ziet alleen lente-ui liggen. Is er eigenlijk wel verschil of is het gewoon een grote marketing truc en kun je de één makkelijk vervangen door de ander?
Bosui
Een bosui groeit niet in het bos, maar dankt zijn naam aan het feit dat ze in bosjes worden verkocht. Het is een jonge, onvolgroeide vorm van de ui en heeft daarom een zachte, zoetige smaak. Door de groene stengels lijken ze meer op een soort van mini preitjes. Aan de onderkant vind je een wit rond bolletje, waaraan je kunt zien dat het eigenlijk een ui is. De foto hierboven laat dus een bosui zien.
Lente-ui
Lente-uien, die trouwens ook in bosjes worden verkocht, zijn jonge bosuien. Ze worden eerder geoogst en hebben minder verdikking aan de witte onderkant. Ze hebben iets weg van dunne preitjes. Ondanks de kleine verdikking aan de onderkant zijn het geen echte uien te noemen. De smaak van een lente-ui is zacht, subtiel en komt dichter in de buurt van de prei, dan van de ui. Dungesneden ringetjes zijn lekker om rauw te gebruiken als garnering, maar ook geschikt voor warme gerechten.
Het verschil bosui en lente-ui
De lente-ui en bosui lijken dus ontzettend op elkaar. Een lente-ui is over het algemeen een klein beetje zoeter en milder dan een bosui. Het verschil is wel echt heel subtiel.
Je kunt ze daarom wel heel makkelijk als vervanger van de ander gebruiken in een recept. Dat is maar goed ook, want vaak worden ze in de supermarkt ook onder de verkeerde naam verkocht. Misschien is dat wel de reden dat ze de salade-ui in het leven hebben geroepen: een synoniem voor lente-ui ;).
Nieuwsgierig naar meer van dit soort feiten? Kijk dan eens op deze pagina.