Wat is nou het verschil tussen galangal en gember? Beide zijn ze ontzettend populair in de Aziatische keuken. Zit er eigenlijk wel verschil tussen of kun je de één gewoon voor het andere gebruiken?
Galangal
Galangal word ook wel Thaise gember genoemd. Dit komt omdat de smaak flink overeenkomt met verse jonge gember, die je dan weer niet moet verwarren met de gember die wij kennen. Aan de buitenkant lijken de twee wortels op elkaar, maar als je goed kijkt, zul je zien dat galangal bleker is en ook veel harder is. Als je dacht dat gember raspen een klus was, moet je dat eens met galangal proberen. Niet te doen.
Wanneer je een stuk galangal proeft, weet je meteen helemaal zeker: dit is geen gember. De smaak is scherp, aards, fris, citrusachtig en zelfs een klein beetje bloemig. Helaas is galangal in Nederland niet in de supermarkt te koop, je zult hiervoor naar de toko moeten. Kijk zeker ook eens in het vriesvak, mocht je het bij de versafdeling niet kunnen vinden. Zelf heb ik bijna altijd wel galangal in mijn vriezer liggen (naast de kaffir lime leaves en een berg homemade groene curry pasta).
In de Indonesische keuken staat galangal bekend als laos. In gedroogde variant is het onder die naam wel makkelijker te koop.
Gember
Gember kennen we in Nederland veel beter en is bijna overal wel in de gewone supermarkt vers te koop. Je hoeft hier dus niet speciaal voor naar de toko. De smaak is peperig, fris, verwarmend en een heel klein beetje zoet. Het is net als galangal een wortel, maar dan van de gemberplant. Eigenlijk zou je het dus gemberwortel moeten noemen, maar in de volksmond gaan we gewoon voor makkelijk: gember.
Naast in hartige gerechten wordt gember ook gebruikt in drankjes (gemberbier), snoepjes en koekjes. Vaak wel met een flinke berg suiker.
In de Indonesische keuken staat gember bekend als djahe.
Kun je galangal vervangen door gember?
Eerlijk gezegd: nee. De smaken verschillen teveel. Veel mensen die bijvoorbeeld Thais koken vinden dat ze niet dezelfde smaak krijgen als ze zich herinneren van hun reizen, dit komt vaak doordat galangal is vervangen door gember.
Vaak werkt de smaak van gember wel in een gerecht waar eigenlijk galangal gebruikt zou moeten worden, de smaak zal alleen anders zijn.
Conclusie: verschil galangal en gember
Hoewel gember en galangal beide wortels zijn die qua uiterlijk veel op elkaar lijken, verschillen ze toch nog flink in smaak. Je kunt ze in authentieke recepten ook niet zomaar door elkaar vervangen, maar als je dat toch doet, zal je gerecht zeker niet mislukken.
Nieuwsgierig naar meer van dit soort feiten? Kijk dan eens op deze pagina.
Eerder legden we onder andere het verschil uit tussen: